Značka HP je známa svojimi multifunkčnými zariadeniami, ktoré si môžete zobrať so sebou kamkoľvek idete.

Výrobca ponúka aj samostatnú tlačiareň, no my sme sa rozhodli vyskúšať všestrannejšie zariadenie. K dispozícii bol okrem tlače aj skener a kopírovanie.

Výbava takéhoto zariadenia sa veľmi podobá na veľkú multifunkciu. Nie je to náhrada, no do malej firmy alebo domácnosti sa zíde. Nezaberie veľa miesta, má vlastnú batériu a pripojíte sa k nej cez Wi-Fi alebo USB kábel. Špecialitou navyše je ADF podávač s kapacitou na 10 listov papiera. To znamená, že skenovať alebo kopírovať môžete viac listov naraz v jednom kroku.

Pripojením zariadenia do Wi-Fi alebo lepšie povedané internetu jej môžete prideliť vlastnú emailovú adresu, podporuje aj aplikáciu HP ePrint. Takže si do zariadenia môžete odoslať dokumenty na vytlačenie, aj keď ste mimo kancelárie. To je výborné riešenie pri stretnutí s klientmi v kaviarni. Potrebujú niečo vytlačiť? Nech si dokumenty pošlú emailom priamo do vašej multifunkcie.

Možnosti

Na tlač sa používa systém dvoch zásobníkov. Je to zariadenie určené na tlač do 300 strán mesačne. Teda skôr príručné zariadenie na občasnú tlač. Skenovanie je možné priamo na USB zariadenie. Na boku je totiž USB port. Všetko sa ovláda cez výklopný displej. Ten je dotykový a softvérové možnosti sú naozaj blízke podstatne väčším zariadeniam. Sú tu voľby na skenovanie, kopírovanie aj tlač fotografií z vloženého flashdisku a všetky funkcie majú detailné nastavenia kvality, počtu kópií atď.

Na displeji sa zobrazuje aj zostávajúca kapacita batérie, stav Wi-Fi aj možnosti úsporných režimov tlače alebo spotreby energie. Skeny sa dajú poslať do počítača alebo emailom. Nám sa páčila možnosť skenovania do PDF alebo napríklad napojenie na cloudové úložisko Google Drive a Dropbox. Rozhranie je plne v slovenskom jazyku. V prípade kopírovania sa dá naraz realizovať 50 kópií v rozlíšení 600 dpi, teda rovnakom rozlíšení ako pri skenovaní.

Maximálna veľkosť papiera je 216 × 356 mm, čo presahuje štandardizovaný formát A4. Tlačiť sa dajú aj fotografie. Zariadenie automaticky rozpozná veľkosť predlohy. Stačí vložiť papier a posunúť k jeho rozmerom zarážky. Na displeji sa zobrazí nový rozmer pre vašu kontrolu, či bol správne rozpoznaný. Zariadenie má aj snímač papiera, ak teda vkladáte fotografické papiere HP, ich typ bude rozpoznaný automaticky. Tlačiť sa dá až do gramáže 300 g/m². Maximálne rozlíšenie pri tlači je 4800 × 1200 dpi. Čierna náplň vystačí na vytlačenie 600 strán, farebná na 300 strán.

V zatvorenom stave ju viete nosiť aj v ruke

Kvalita tlače

Ku kvalite nemáme čo dodať. Je veľmi dobrá a najmä rýchla. Farebnú stranu A4 vytlačíte za 7 sekúnd, farebná kópia zaberie 16 sekúnd. Zariadenie tlačí už počas skenovania. Tým sa skracuje čas vyhotovenia kópie. Skúšali sme vytlačiť fotografie. A4 bez okrajov na tomto modeli nespravíte, formát 10 × 15 cm áno a zaberie to zhruba 55 sekúnd v najlepšej kvalite.

Pri skenovaní si treba dať pozor na to, aby ste papiere do podávača vložili naozaj rovno, inak budete mať PDF dokumenty naskenované jemne nakrivo. Aktívny režim multifunkcie je tichý, naozaj sa dá použiť všade a nebudete nikoho rušiť.

Verdikt

HP OfficeJet 252 All-in-one je presne to zariadenie, ktoré mnohým chýba. Je malé, má všetky podstatné funkcie, internetové pripojenie, vytlačí aj fotografie a ešte má aj podávač dokumentov. S vlastnou batériou si ho môžete zobrať, kam potrebujete. Jeho rozmery sú len 380 × 198 × 91 mm a váži necelé tri kilogramy.

Hodnotenie

+ rozmery, Wi-Fi pripojenie, možnosti ako väčšie zariadenia
– vyššia cena ako pri neprenosných zariadeniach

Zapožičal: HP Inc.
Cena: 303 EUR
Cena tlače: 5 centov farebná, 2,85 centa ČB

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.