Pamätáte si ešte na slovíčko ultrabook?

Označovalo počítače, ktoré boli veľmi tenké. HP nám ešte len ukázalo, čo je to skutočný ultrabook. Tento názov síce teraz testovaných produkt nepoužíva, no v zatvorenom stave je extrémne tenký. Bežný ultrabook tak v jeho porovnaní pôsobí ako pritučný notebook.

Vyskúšali sme si HP Spectre 13 na vlastnej koži a tu sú naše dojmy. Dodávame, že ide zatiaľ o vzorku, ktorá nie je úplne finálna. Najmä pokiaľ ide o softvérové doladenie.

Celkový dojem

Notebook má prémiové spracovanie a výrobca použil odlišné ladenie a kombinoval aj rôzne materiály. Už to nie je len leštený hliník a už vôbec nie iba v sivej alebo striebornej farbe. Použil kombináciu hliníka a uhlíkových vlákien. Farebne kombinuje zlatú a mosadznú farbu. Mosadzný nádych majú aj písmená na klávesnici. Tie sú podsvietené jedným stupňom podsvietenia bielou farbou. Pri zníženom osvetlení, napr. večer to vyzerá veľmi dobre. Nejde ani tak o efekt ako o veľmi dobré zladenie intenzity prepúšťaného svetla na popisy klávesov. Vyhnete sa tak potrebe zvyšovať jas v úplnej tme. Niekedy totiž klávesnica trochu oslepuje a takto nebudete musieť umelo zvyšovať jas, aby sa svetelnosť dorovnala s intenzitou jasu displeja.

Klávesnica je jedna z najtichších, aké sme mali, škoda len trochu hlučnejšieho medzerníka. Rozloženie je klasické, a tak si netreba zvykať na žiadne špeciality. Toto považujeme za jeden z kľúčových faktorov komfortu používania. Získavate ultra tenký notebook, no zároveň je všetko na svojom mieste. Výrobca ponechal na základni len jediné tlačidlo, a to na zapnutie notebooku. Mechanické tlačidlá hlasitosti a bezdrôtového pripojenia tu nenájdete.

Opierka na ruku je kratšia a je tu veľký priestor vyhradený samotnej klávesnici. Po jej bokoch sú umiestnené reproduktory Bang&Olufsen. Veľké šance sme im nedávali, najmä v takom plochom vyhotovení základne. Hrajú však veľmi dobre. Ako ozvučenie filmov alebo hovorov pri videokonferencii budú vhodné. Na hudbu sme si radšej pripojili slúchadlá. Vtedy ale opäť deaktivujete softvérové rozšírenie Bang&Olufsen.

Touchpad býva úzkym hrdlom, no na HP Spectre 13 tento fungoval spoľahlivo. Stále by sme si k notebooku pripojili myš, no jeho použitie s touchpadom bude akceptovateľné.

Ďalšou špecialitou je uchytenie kĺbu displeja. Ten je vo vnútri zosilnený a zároveň sa s ním veľmi dobre manipuluje. Zavretý notebook otvoríte jednou rukou bez toho, aby sa zdvihla základňa. Detail? Skúste otvoriť notebook v kaviarni na preplnenom stole popri príprave iných vecí. Je to taká dobrá vec, že by sme radšej išli aj do nižšieho modelu procesora, len aby tu takýto kĺb zostal.

Klb_web2016_3_nowat

Uchytenie kĺbu na tenkej základni

Hardvérová výbava

Výrobca sa popasoval aj s konfiguráciou a následným chladením. Nie je tu totiž Intel Core M procesor alebo plnohodnotný Intel Core i5. Konfigurácií bude viac, a to aj s najsilnejším Intel Core i7. Ten vyžaduje aktívne chladenie, no získavate plný výkon. Na porovnanie dlhodobo testujeme ultrabook približujúci sa hrúbkou k modelu Spectre. Ten náš má však Core M verziu a pasívne chladenie. Výrobca nami dlhodobo testovaných notebooku si netrúfol zatiaľ použiť silnejší procesor. Spectre 13 si zospodu dvomi ventilátormi nasáva vzduch a vzadu má dva výduchy. Je treba dodať, že aj v stave pokoja, kedy na notebooku nič nebežalo, bolo potrebné aktívne chladenie. Spodná časť sa zo zadnej strany do polovice základne zahrievala viac. Namerali sme teplotu 40,7 °C.

No a samozrejme, pri výkonnej verzii CPU je tu aj odpovedajúci výkon SSD disku. Žiadny e-MMC flash disk ani lacná náhrada, ale skutočný SSD disk zapojený do zbernice PCIe. Kapacita RAM bola v našom prípade 4 GB, no bude sa dať zakúpiť model aj s dvojnásobnou kapacitou. A nakoniec, je tu aj Wi-Fi AC a to vo verzii 2×2 antény.

USB-C

Ak ste doteraz nevedeli, čo je obojstranný port USB najnovšieho štandardu, tento model vás to celkom isto naučí. Okrem audiokonektora tu totiž žiadny iný port ani konektor nenájdete. Ani nabíjací. Notebook nabíjate cez hociktorý z trojice dostupných portov. Nabíjačka má totiž tiež USB-C konektor. Zároveň sú dva porty kombinované s rozhraním Thunderbolt. Nenájdete tu ani čítačku SD kariet. Všetky tri porty sú umiestnené na zadnej hrane. Dva porty sú pomerne blízko seba, mohli by byť ďalej. Oceňujeme, že HP neaplikuje „vydridušskú“ politiku Applu. V balení dostávate aj jednu redukciu na USB 3.0 rozhranie typu A. Netreba ho tak dodatočne kupovať za niekoľko desiatok eur.

Zadná strana s portami, trojica USB-C a audioport

Zadná strana s portami, trojica USB-C a audioport

V praxi

V internetovom svete si vystačíte mnohokrát bez rôznych konektorov. HDMI, VGA, LAN – toto je trojica, ktorá nie je neustále potrebná. Kto sa bez nich nezaobíde, musí sa obzerať po inom notebooku alebo redukcii. Netvrdíme, že Spectre 13 je úplne pre každého. Bezdrôtovú myš s vlastným prenosom budete musieť nahradiť Bluetooth verziou. Externý disk pripojíte cez redukciu, takisto aj všetky flash disky alebo tlačiarne. No aj tu sa dá situácia riešiť sieťovým pripojením tlačiarne. Skrátka to, že tu nemáte USB 3.0 porty v USB 2.0 kompatibilnom rozmere, budete čiastočne pociťovať. Ale výhodou je redukcia a zariadenia s USB-C portom sa budú objavovať čoraz častejšie. Tento notebook na nás urobil veľmi dobrý dojem a prijímame jeho riešenie.

Model notebooku / ParameterHP Spectre 13
ProcesorIntel Core i5-6200U 2,3 ÷ 2,8 GHz, 3 MB cache (max. 25 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR3
Pevný disk256 GB SSD
Displej13,3″, max. rozlíšenie Ful HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 520
Porty3 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Skutočná hmotnosť [kg]1,1
Záručná doba [mesiacov]24
BenchmarkyVýsledky
PCMark 82821
Home accelerated score2821
Work accelerated score3982
3DMark 111174
3DMark score1174
Graphics score1066
Physics score2724
Combined score1076
HD Tune Pro 5Výsledky
Average speed [MB/s]717,5
Access time [ms]0,052

Hodnotenie

+ špičkový dizajn a odolné materiály, ultra tenký a ľahučký notebook, výkonný pracovný nástroj
– použitie tohto zariadenia vyžaduje odlišný prístup

Cena: odhadom 1399 EUR
Zapožičal: www.hpobchod.sk

Verdikt TOUCHIT

HP Spectre 13 sa podaril. Toto je naše definitívne konštatovanie. Je to špeciálny počítač. Mohli by sme mu vytknúť absenciu niektorých portov. No to by bolo niečo ako vytknúť Ferrari malý batožinový priestor. Tento model treba prijať trochu inak a ak mu odpustíte niektoré maličkosti, ktoré ani mnohokrát nepotrebujete, nájdete v ňom len výhody. Je to jednotka na trhu a niečo takéto sme v segmente super notebookov ešte nevideli. Niežeby konkurencia nemala podobné modely. No tentoraz HP zašlo najďalej a predstavilo skutočne prepracovaný notebook.

Popis pre Mini Macro:

Macro1

  1. Trojica USB-C portov
  2. Kombinovaný audio konektor
  3. Reproduktory Bang&Olufsen

Macro2

  1. Kĺb na uchytenie displeja
  2. Podsvietená klávesnica
  3. Notebook je vyhotovený z hliníku v kombinácii s uhlíkovými vláknami

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.