Model ZBook je pracovná stanica určená profesionálom. Toto je notebook, ktorý si nekupuje bežný používateľ. Je tu aj „podniková“ grafická karta NVIDIA Quadro M1200, ktorej výkon najlepšie poznáte v aplikáciách ako CAD alebo strihacích nástrojoch. A najmä je tu dostatočná výbava portov. HP má notebook aj vo verzii so špeciálnym displejom DreamColor s rozlíšením UHD.

Vyhotovenie a používanie

Telo notebooku je precízne spracované a na tomto 15,6″ modeli vynikne jeho krása a každý detail. Veľká plocha je výborná nielen ako opierka na ruky, ale ponúka veľký priestor aj pre touchpad. V kombinácii s horčíkovou zliatinou je to zároveň odolný stroj. Až netradične na to, že je to skôr kancelárska ako prenosná stanica. Zrezanie základňovej časti a jej jemný náklon je ideálny na písanie. Dizajnovo sa podobá aj na staršie modely MacBook Pro.

Nie vyslovene tvarom, ale celkovým konceptom, ako na nás zariadenie vplýva. Tým máme na mysli aj nádherné veľké reproduktory na základni po stranách klávesnice. Sú vyrobené v spolupráci s Bang&Olufsen a hrajú dosť dobre. Dosť na to, aby ste mohli na notebooku počúvať pri rozumnej hlasitosti hudbu alebo prehrávať filmy bez obmedzenia najmä v oblasti nízkych tónov.

Čítačka odtlačkov je ešte staršieho typu a treba po nej potiahnuť prst. Funguje správne, takže nám v zásade neprekáža použitý starší typ. Klávesnica má dva stupne podsvietenia a píše sa na nej skutočne dobre. HP zostalo verné aj zostave samostatných tlačidiel nad klávesnicou. Vľavo hore je to tlačidlo na vypnutie, vpravo zase tlačidlá na stlmenie zvuku a vypnutie bezdrôtových pripojení. Sú podsvietené a tento nápad sa nám už roky páči.

Veko displeja sa dá vyklopiť zhruba na úroveň 150°. Je to postačujúci uhol a displej nie je dotykový. Má však antireflexnú úpravu proti odleskom.

Výkon a hardvérová výbava

Notebook je značne výkonný, čo pocítite najmä v náročných aplikáciách. V systéme jeho výkon pocitovo neprekračuje výkon iných kancelárskych notebookov. Tu je však štvorjadrový procesor Intel Core i7-7700HQ 2,8 ÷ 3,8 GHz, ktorý využijete pri renderingu alebo iných úlohách náročných na procesorový výkon. Jemne sa zahrieva, ale neprekračuje uvádzané teploty v našej tabuľke. Spodná časť je značne mriežkovaná a ako sme mali možnosť vyskúšať, poriadne zvyšuje efektivitu vetrania. USB-C konektor sa dá využiť aj na dokovaciu stanicu, samostatný konektor tu nie je.

Súčasťou softvérovej výbavy je nástroj HP Client Security. Má na starosti ochranu dát na pevnom disku, ako aj napríklad definovanie spôsobu ochrany prihlasovaním rôznymi autentifikačnými prvkami. Tu sa dá napríklad zakázať používanie odtlačku prsta pri prihlasovaní do Windows.

Model notebooku / ParameterHP ZBook Studio G4
ProcesorIntel Core i7-7700HQ 2,8 ÷ 3,8 GHz, 6 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej15,6″, AntiGlare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro M1200, 4 GB VRAM
Porty3 × USB 3.0, 2 × USB-C / TB, HDMI, LAN, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]375 × 255 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]2,102
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)1819

Takisto je tu možnosť ochrániť USB porty pred únikom dát. Ak pripojíte flashdisk, bude len v režime na čítanie, dáta sa naň do overenia používateľom nebudú dať zapisovať.

Priamo v notebooku je aj nástroj HP Velocity na riadenie QoS na sieťových zariadeniach pre aplikácie v notebooku. Takúto funkcionalitu poznáte hlavne z routerov, výrobca ju však integroval priamo do prenosného počítača.

Model / TestyHP ZBook Studio G4
Kancelársky výkon – PCMark 103965
Essentials7275
Productivity6133
Digital Content Creation3792
Herný výkon – 3DMark 11
Score5263
Graphics score5023
Physics score7021
Combined score5179
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1488
Access time [ms]0,04
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:15
Spotreba
Priemerná spotreba [W]38
Cena za rok [EUR]28,69
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,6 / 34,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,6 / 43,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,5
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5

Hodnotenie
+ nádherný dizajn, odolné telo, vynikajúca klávesnica, výkon pre CAD a grafické aplikácie, špeciálna grafická karta NVIDIA QUADRO
– žiadne podstatné

Cena: 1819 EUR
Zapožičal: HP Inc.

 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

9.3 Profesionálny

HP ZBook Studio G4 je profesionálny notebook vo forme pracovnej stanice. Pre firemných používateľov správna voľba. Svojou výbavou je notebook ideálny pre firmy, kde sa pracuje s videom alebo renderovanou grafikou. Je to precízne spracovaný počítač od HP.

  • Odolnosť tela 8
  • Dizajn 10
  • Klávesnica 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.