Jedna z najznámejších hier má okrúhle výročie.

Nebola prvou vytvorenou videohrou a na dnešné pomery je až sparťansky jednoduchá. Napriek tomu sa stala jednou z najznámejších elektronických hier celej histórie. Hovoríme o hre Pong, ktorá v týchto dňoch oslavuje polstoročnicu, keďže bola predstavená 29. novembra 1972.

Šlo o veľmi prostú hru, ktorá bola variáciou na stolný tenis. Dve zvislé čiary plnili úlohu stolnotenisových rakiet, malý štvorec bol loptičkou a celú obrazovku ešte predeľovala jedna prerušovaná čiara, akože sieť. Hra dokázala zaznamenávať skóre a to bolo všetko. Netreba snáď ani dodávať, že „grafika“ bola výhradne čiernobiela.

Pong vydala spoločnosť Atari najprv ako herný automat, ktoré si mnohí z nás pamätajú ešte z 80. či 90. rokov. Predalo sa 8000 kusov. Neskôr pribudla aj konzola pre domáce použitie, z ktorej šlo na odbyt 150 000 kusov. Na dnešné pomery sa to nezdá veľa, ale vtedy to boli úžasné čísla. Pong pritom vznikol len náhodou, ako cvičenie na príkaz zakladateľa Atari Nolana Bushnella ho vytvoril dizajnér Allan Alcorn.

Hra Pong pomohla odštartovať herný priemysel, ako ho poznáme dnes. Práve úspech Pong a Home Pongu totiž poskytol Atari prostriedky na vytvorenie legendárnej konzoly Atari 2600. Z tej sa do konca roka 2004 predalo viac ako 30 miliónov kusov. Nebyť Pongu, neexistovala by ani firma Nintendo a mladý Steve Jobs s Steveom Wozniakom by možno nevytvorili Apple. Bez Pongu by teda nielen herný priemysel, ale celé IT odvetvie vyzeralo inak.

Zdroj: Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.