Je pravdepodobné, že aktivačný program už potrebovať nebudete, no kto chce, má možnosť ho využiť aj bez podpory Microsoftu.

Po viac ako 21 rokoch od vydania operačného systému Windows XP je možné ho aktivovať aj bez toho, aby ste boli pripojení k internetu. Na blogu Tinyapps sa objavil príspevok, ktorý pravdepodobne nemá reálnu úžitkovú hodnotu, ak nepoužívate legálny operačný systém Windows XP a nepotrebujete ho z nejakého dôvodu znovu nainštalovať a aktivovať. V prípade, že sa nájdu takí používatelia, bude mať pre nich aktivátor pridanú hodnotu, hoci telefonická aktivácia by mala fungovať dodnes. Tá internetová už nefunguje, pretože výrobca vypol aktivačné servery. Téme sa venoval aj web The Register.

Používanie tohto systému je rizikové, takže je pravdepodobné, že len málokto ho bude mať nainštalovaný a skutočne ho bude používať. Výnimkou by mohli byť používatelia, ktorí nemajú na výber a držia tento systém kvôli hardvéru so špecifickými potrebami na verziu systému.

XPčka patrili medzi najobľúbenejšie operačné systémy Microsoftu, aj napriek tomu, že s bezpečnosťou to bolo horšie. Systém bol náchylný na útoky zvonku a až verzia Windows XP SP 3 priniesla razantné vylepšenie v podobe vstavaného firewallu a ďalších ochranných prvkov. Je namieste byť na pochybách, že s bezpečnosťou tohto systému to v roku 2023 nebude o nič lepšie.

Jeho inštalácia predstavuje vyslovené riziko, pretože novoobjavené chyby pred rokmi a navyše bez poskytnutých záplat, by mohli byť zneužité. Argument, že je málo používaný pravdepodobne nechcete riskovať. Podobne je to aj s operačným systémom Windows 7.

Informácia o tom, že boli prelomené šifrovacie algoritmy na to, aby sa dala vytvoriť off-line verzia aktivačného nástroja poslúži skôr ako zaujímavosť, nie ako návod na to, aby ste tento systém kradli. Už vôbec nie k tomu, aby ste sa vrátili k jeho používaniu, hoci máte ešte legálnu kópiu niekde uloženú.

Na podobnom princípe fungujú aj aktivačné programy pre iné verzie Windows. Neodporúčané používať nelegálny softvér a aktiváciu týmto spôsobom, keďže sa pripájajú na neoficiálne servery a vy nemáte záruku toho, že sa nestanete obeťou podvodu.

Zdroj: Tinyapps, The Register

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.