Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keďže sa pandémia ani zďaleka nekončí a školy zostávajú zatvorené, alebo sa aspoň usilujú o hybridný model výučby (osobne i na diaľku), vzdelávací sektor naďalej priťahuje pozornosť kyberzločincov. V druhej polovici roka 2020 sa vyše 270-tisíc používateľov stretlo s viacerými hrozbami maskovanými za populárne vzdelávacie platformy – čo v porovnaní s prvým polrokom 2020 predstavuje nárast o 60%. Na pomoc pedagógom zostať v bezpečí predstavila spoločnosť Kaspersky súbor digitálnych nástrojov zameraných na osvojenie si základných zručností v oblasti kyberbezpečnosti.

Vlani na jar bola zatvorením škôl postihnutá viac ako jedna miliarda školákov po celom svete, keďže sa krajiny pokúšali spomaliť šíriacu sa pandémiu. Pre mnohých to znamenalo prechod na núdzové vzdelávanie na diaľku – no tento prechod žiaľ vystavil mnoho študentov a pedagógov rôznym kybernetickým rizikám. Školy po celom svete, od Anglicka, cez Malajziu, až po USA, sa opätovne zatvárajú, resp. zostávajú zatvorené, pretože krajiny bojujú s ďalšími vlnami pandémie, čo vedie k niektorým nežiaducim dôsledkom.

Od januára do júna 2020 predstavoval celkový počet používateľov, ktorí narazili na rôzne hrozby distribuované pod rúškom populárnych online vzdelávacích platforiem či videokonferenčných aplikácií, úroveň 168 550 – išlo vtedy o rapídny nárast o 20 455 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Podľa zistení odborníkov spoločnosti Kaspersky, tento počet od júla do decembra 2020 naďalej rástol. V januári 2021 dosiahol počet používateľov, ktorí narazili na rôzne hrozby zneužívajúce populárne online vzdelávacie platformy, úroveň 270 171, čo predstavuje nárast o 60 % v porovnaní s prvým polrokom 2020.

Počet používateľov, ktorí narazili na rôzne hrozby maskované za populárne platformy na online výučbu a online videokonferencie, porovnanie obdobia júl – december 2020 a január – jún 2020

Platformou, ktorá bola najviac zneužívaná na kyberútoky, bola služba Zoom. Čo nie je vôbec prekvapivé, keďže Zoom je najobľúbenejšou platformou pre virtuálne stretnutia s viac ako 300 miliónmi používateľov za deň. Druhou najpopulárnejšou platformou bola služba Moodle nasledovaná službou Google Meet. Počet používateľov, ktorí narazili na hrozby maskované za populárne online vzdelávacie a videokonferenčné platformy, sa zvýšil pre všetky platformy okrem jednej, a to Google Classroom.

Približne 98 % zaznamenaných hrozieb však neboli vo svojej podstate vírusy – išlo o tzv. riskware a advér. Advér bombarduje používateľov nežiaducimi reklamami, zatiaľ čo riskware pozostáva z rôznych súborov – od panelov prehliadačov a správy sťahovaných súborov až po nástroje pre vzdialený prístup na úrovni admina – ktoré môžu na vašom počítači vykonávať rôzne akcie bez vášho súhlasu. Trójske kone tvorili zhruba 1 % zaznamenaných hrozieb.

Používatelia sa zvyčajne stretávajú s hrozbami maskovanými za populárne aplikácie pre videohovory a platformy na online výučbu. Deje sa tak prostredníctvom inštalácie falošných aplikácií, s ktorými sa môžu stretnúť na neoficiálnych webových stránkach, ktoré vyzerajú takmer navlas rovnako ako originálne platformy. Môže však ísť aj o e-maily maskované ako špeciálne ponuky alebo oznámenia z týchto platforiem.

„Kým si študenti opäť nesadnú do školských lavíc, budú vzdelávacie inštitúcie naďalej obľúbeným terčom zločincov aj preto, že kyberbezpečnosť nie je pre tento sektor až takou prioritou. Pandémia však jasne ukázala, že sa ich prístup musí zmeniť. Najmä z toho dôvodu, že sa do škôl a výučby čoraz viac začleňujú technológie, a to bez ohľadu na virtuálne vzdelávanie,“ komentuje zistenia Miroslav Kořen, generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu.

Spoločnosť Kaspersky prináša prehľad rôznych zdrojov vrátane online školenia zameraného na osvojenie si základných zručností v oblasti kyberbezpečnosti, aby tak pomohla pedagógom a ich študentom zostať v bezpečí pri používaní digitálnych nástrojov v triede. Súbor nástrojov je dostupný na tomto linku: https://kas.pr/smy6.

Pre viac informácií o kybernetických rizikách v oblasti online výučby navštívte stránku Securelist, kde je dispozícii celá správa.

Aby ste sa chránili pred malvérom a inými hrozbami maskovanými za videokonferenčné aplikácie či online platformy určené na výučbu, spoločnosť Kaspersky odporúča:

  • Nesťahujte žiadne neoficiálne verzie ani modifikácie týchto aplikácií a platforiem. Vyhľadajte si informácie o vývojárovi a radšej zvoľte oficiálne obchody s aplikáciami.
  • Pre každý zo svojich účtov používajte odlišné a silné heslá. Nemusíte si ich všetky pamätať. Ak napríklad používate riešenie Kaspersky Password Manager, to generuje a zabezpečuje jedinečné heslá.
  • Predtým, než si stiahnete aplikáciu do zariadenia, ubezpečte sa, že ste na oficiálnej webovej stránke spoločnosti. Falošné webové stránky totiž môžu vyzerať dosť podobne ako tie originálne, takže než čokoľvek stiahnete, mali by ste skontrolovať formát adresy URL a pravopis názvu spoločnosti.
  • Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ako napríklad Kaspersky Security Cloud, ktoré poskytuje pokročilú ochranu pre všetky vaše zariadenia.

Značky: