Bola to len otázka času.

Istejšia cesta, ako získať Windows 11, je zapojiť sa do programu Insider. Bezpečnostná firma Kaspersky Lab objavila stovky hrozieb spojených s prichádzajúcim operačným systémom. Používatelia majú možnosť ho vyskúšať, avšak na internete sa dá dostať k ISO obrazom pre vývojárov. Nepotrebujete sa nikam registrovať a získate nový systém v testovacej fáze.

fake WinDdows 11

Zdroj: Kaspersky Lab

Problém ale bude, keď do balíčkov, ktoré sa tvária ako inštalátor Windows 11, pribudne niečo navyše. Jeden z takýchto súborov odhalil Kaspersky a jeho názov je 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Už podľa veľkosti by sa dalo odhadnúť, že to nebude celkom to pravé. Je ale jasné, že mnoho používateľov nemá predstavu, koľko GB má mať nová zostava systému. V tomto prípade o žiadny systém nejde, ale kopíruje to, čo sa na internete vyskytuje.

V skutočnosti si môžete stiahnuť ISO obraz aj s aktivátorom, ktorý upraví systém tak, aby sa tváril ako aktivovaný. Tento prípad to ale nebol a škodlivý program sťahoval do systému ďalšie aplikácie, ktoré často slúžili na sťahovanie ďalšieho škodlivého obsahu. Maskoval to ale za činnosť, ktorú je potrebné spraviť pred samotnou inštaláciou Windows 11.

V rámci bežných ISO obrazov sa môžete stretnúť s legitímnymi súbormi, avšak systém bude potrebné nejako aktivovať. Neraz k nim bude pribalený aktivačný program. Tie podľa našich testov antivírusové programy odhalia a zablokujú. Aktivácia je vyžadovaná a ak nerobíte upgrade vášho aktuálneho systému Windows 10, budete mať Jedenástky neaktivované. Za bežných okolností by ste systém nainštalovali na hlavný počítač, no to sa nám javí zatiaľ ako priskoro.

fake windows 11

Zdroj: Kaspersky Lab

Bolo by to pre vás riziko. Systém ani zďaleka nie je pripravený na používanie ako hlavný systém na pracovnom či domácom počítači. Keď ho ale dáte niekam, kde nemáte licenciu na pôvodne nainštalovaný systém, nebude Windows 11 aktívny. Preto zákonite potrebujete aktivačné EXE. S takmer 100 % istotou sa dá tvrdiť, že ide o škodlivý program. Môže obsahovať mechanizmus na aktiváciu systému, no zadarmo to nebude a je to vo svojej podstate hlavne malvér.

Zdroj: Kaspersky

Prečítajte si aj:

Microsoft pripravuje nový Windows 10 21H2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.