O HTC U12+ sa hovorí ako o smartfóne, pri ktorom pôjde o všetko. Spoločnosť HTC má už dlhodobo značné problémy, ktoré však môže aspoň z časti vyriešiť ich nová vlajková loď. Či zaujme, posúďte sami! 

Novinku sme mali možnosť vyskúšať pred jej oficiálnym predstavením a už na začiatok môžeme prezradiť, že má čo ponúknuť. Testovaný kus bol predprodukčná vzorka, a preto nebolo možné úplne presne vyskúšať jeho reálnu rýchlosť a všetky aktivity s tým súvisiace. Tieto detaily ukáže až test finálnej vzorky, na ktorý sa môžete tešiť už v blízkej budúcnosti.

Dizajn

Ten sa podaril. Je to jedna z mála tohtoročných vlajkových lodí, ktorá neopakuje po Apple. To znamená, že nemá žiadny výrez zakomponovaný do displeja a zostatok prvkov, vrátane pozície fotoaparátu, má rukopis HTC. Zato, že sa HTC v dizajne „neopičí“ po konkurencii, má u nás veľké plus. Predná časť patrí 6-palcovému displeju, ktorý je bez výrezov a rámiky sú dostatočne úzke. Rám zariadenia tvorí jeden kus hliníku (vo farbe zariadenia) a HTC sa chváli jeho nadštandardnou odolnosťou.

Zvykať si bude treba na nové hardvérové tlačidlá. Tie sa nestláčajú, ako je bežné, ale majú vibračnú odozvu. Po „zatlačení“ jemne zavibrujú. Je to iný pocit, ako keď niečo reálne stlačíte a bude chvíľu trvať, kým sa na to používateľ plne adaptuje. Ich pozícia je však dobrá a ani menšie ruky nebudú mať žiadny problém s ovládaním. V pravom boku je ovládanie hlasitosti a tlačidlo napájania. Ľavý bok hostí iba hybridný duálny slot pre SIM a pamäťovú kartu, resp. dve SIM karty. Napokon dodajme, že zariadenie je odolné aj voči vode a prachu – IP68.

Zadnú časť pokrýva sklo, ktoré je po bokoch zahnuté a telefón sa tak drží veľmi príjemne. Výhodou je, že sa nešmýka z rúk. Otázna je však jeho odolnosť v prípade pádu, ale aj náchylnosť na škrabance.

Dizajn je podarený, ale čo by znamenali tvary bez špecifickej farby? Iba málo! HTC U12+ bude dostupný v troch farebných prevedeniach – Ceramic Black, Flame Red, Translucent Blue (v závislosti od regiónu). Čierna je klasika, ale modrá a červená sú TOP. Modrá vyniká tým, že krycie sklo je z časti priehľadné a vidieť do útrob smartfónu. Vyzerá to luxusne. Červená je môj favorit a najkrajšia farba, akú som tento rok na smartfóne videl. Mení sa ako chameleón, od červenej, cez fialovú až po zlatú. Takto si predstavujem farebné prevedenie, ktoré má zaujať (nielen nežnejšie pohlavie).

Základná výbava

Novinku poháňa 8-jadrový procesor Snapdragon 845 (64-bit/ 2.8 GHz), ktorému sekunduje 6 GB (DDR4) operačnej pamäte RAM. Interná pamäť bude v dvoch vyhotoveniach – 64 a 128 GB. Nevýhodou je, že pre náš región bude oficiálne dostupná iba 64 GB verzia. Základná kapacita je rozšíriteľná o pamäťovú kartu s max. kapacitou 2 TB. Slot je hybridný, čiže je možné použiť 1 SIM a 1 microSD kartu alebo 2 SIM karty.

Zo základnej bezdrôtovej konektivity je prítomný Bluetooth 5, WiFi AC, NFC, GPS, AGPS, Glonass atď. Nechýba ani podpora 4G/LTE + doplnkové funkcie VoLTE a WiFi volania. V spodnej časti smartfónu sa nachádza USB-C (3.1) konektor s podporou OTG a možnosťou priameho zdieľania obrazu. Vedľa neho je spodný reproduktor a jeden zo štyroch mikrofónov.

„Rozmery zariadenia: 156,6 x 73,9 x 8,7 až 9,7 mm. Hmotnosť 188 gramov.“

Integrovaná batéria má kapacitu 3500 mAh a podporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0. Podľa výrobcu by sa mala za 35 minút nabiť na 50%. Nechýba ani extra úsporný režim šetrenia batérie. Aj keď je zadná časť zo skla, bezdrôtové nabíjanie chýba. To bolo veľkým prekvapením. HTC vraj namiesto neho využilo dostupné miesto v útrobách pre zvukovody, aby bol výsledný zvuk čo najkvalitnejší.

Displej  

6-palcový Quad HD+ (Super LCD / 537ppi) s rozlíšením 2880 x 1440px a pomerom strán 18:9. Displej je krytý 3D sklom, ktoré má výraznejšie zahnutie na boku. Vo výsledku je displej rovnejší a jeho boky prudko stiahnuté. To spôsobilo, že je sklo z profilu vyššie a myslím, že aj náchylnejšie na poškodenie pri páde. Jeho ochranou je z časti iba rám, ktorý je širší ako krycie sklo. Displej má výborný jas, dobrú čitateľnosť a pekné podanie farieb. Samozrejmosťou je podpora HDR10, a tiež 100% pokrytie farebného priestoru DCI-P3/sRGB. Už bežnou súčasťou je zobrazovanie notifikácií na zhasnutom displeji – Always On.

Fotoaparát 

HTC chce novinkou zaujať a fotoaparát je veľmi dôležitým prvkom. Aby ich ale nebolo málo, tak sú k dispozícii rovno 4. Vzadu: 12 Mpx širokouhlý snímač HTC Ultra Pixel 4 s clonou f/1.75 + 16 Mpx teleobjektív s clonou f/2.6. Prítomná je aj optická (hlavný snímač – OIS) a softvérová (teleobjektív – EIS) stabilizácia obrazu. O zaostrovanie sa stará funkcia Ultra Speed Autofocus 2, teda fázové + laserové zaostrenie. Teleobjektív ponúka 2-násobné bezstratové priblíženie a nechýba ani 10-násobný digitálny zoom. Vďaka dvom snímačom je možné vytvárať fotografie s rozostreným pozadím – portrétny režim (Real-time Bokeh). HTC kvalitu tohoto režimu porovnáva s DSLR fotoaparátmi, čo je dosť trúfalé. Páči sa nám prepracovaný PRO režim s manuálnym nastavením preferencií, ako aj možnosť fotografovať do RAW formátu.

Vpredu sa nachádzajú dva 8 Mpx snímače s clonou f/2.0 (šírka záberu 84°). Prítomný je aj základný portrétny režim (Real-time Bokeh), HDR fotografie, vyhľadenie tváre, rôzne časovače, AR nálepky a pod. Predná kamera slúži okrem bežného fotografovania aj na odomykanie smartfónu pomocou tváre.

Hlavná kamera nahráva video v max. rozlíšení 4K/60 fps a spomalené video v rozlíšení 1080p/240 fps. Konkurenčnou výhodou bude záznam 3D zvuku na 4 integrované mikrofóny. Zaujímavou funkciou je Smooth Zoom – po jej aktivácii sa spustí automatické približovanie snímanej scény, čo má vo výsledku vytvárať filmový efekt. Pri teste približovanie trhalo, ale to bude dané predprodukčnou vzorkou, ktorá má svoje neduhy. Predná kamera zaznamenáva video v max. rozlíšení Full HD.

Stabilizácia (z časti lepšia ako má iPhone 8 Plus), výsledné snímky, video, ale aj celé prostredie fotoaparátu sa nám počas krátkeho zoznámenia páčilo, ale podrobnosti a hlavne funkčnú stránku ukáže až reálny test. To, že bude fotoaparát patriť k špičke naznačuje aj hodnotenie DxOMark. HTC U12+ tu získalo úctyhodných 103 bodov, čím sa stáva druhým najlepším fotomobilom na trhu a „preskočil“ aj velikánov ako Apple a Samsung. Prvé miesto si stále udržuje Huawei P20 Pro so 109 bodmi.

Nadstavba a zabezpečenie

HTC U12+ má predinštalovaný Android 8.0 Oreo a používateľským prostredím je nadstavba HTC Sense. Tá ponúkne množstvo zaujímavostí, ale tou najpodstatnejšou je vylepšené ovládanie zariadenia pomocou stláčania bočných stien – Edge Sense 2. Smartfón tak dokáže reagovať na mnohé gestá (stláčanie v určitých častiach zariadenia), ktorých funkcionalitu si viete prispôsobiť podľa potrieb. Stláčaním je možné vyvolať ponuku obľúbených aplikácií, zmenšiť zobrazenie displeja pre pohodlné ovládanie jednou rukou, zapnúť fotoaparát , aktivovať Google asistenta a mnoho ďalších funkcií. Používateľské prostredie je prehľadné a pekne spracované, ale na skutočné závery je ešte príliš skoro. Ovládanie a celý pohyb v prostredí je za pomoci tradičných softvérových tlačidiel, ktoré zaberajú kúsok zo spodnej časti displeja.

Zariadenie je možné zabezpečiť dvomi spôsobmi – odtlačkom prsta (snímač na zadnej strane) alebo zosnímaním tváre (predná kamera). HTC uvádza aj tretiu možnosť – odomykanie hlasom. To ale nie je celkom správne označenie, nakoľko hlasom je možné aktivovať iba hlasového asistenta, aby vám niečo vyhľadal a pod. Nie je to priame odomknutie zariadenia.

Audio – HTC Boom Sound

HTC je známe perfektným zvukom, ktorý vychádza z ich zariadení. Inak tomu nie je ani v prípade novinky. Tá disponuje stereo-reproduktormi s označením HTC Boom Sound – HiFi Edition. Zvuk je na pomery smartfónu krásny, slušne vyvážený a toto bude jasný audio favorit. Porovnávali sme ho s iPhone 8 Plus, ktorý hrá veľmi dobre, ale HTC ho ešte o kus predbehlo. 3,5 mm audio konektor chýba a vôbec sa tomu nečudujeme, je to jednoducho trend. Slúchadlá pripojíte cez USB-C konektor alebo bezdrôtovo.

Okrem integrovaných reproduktorov si dal výrobca záležať aj na pribalených slúchadlách – HTC USonic, ktoré snímajú ušný kanál (Sonar technology) a majú aktívne odhlučnenie okolia (Noise Cancelling). Podľa výrobcu má ísť o skvelé slúchadlá – vyskúšame, uvidíme.

Ceny

64 GB verzia – 799 Eur / s členstvom v HTC klube: 719 Eur

128 GB verzia – 849 Eur / s členstvom v HTC klube: 764 Eur (pre náš región oficiálne nedostupné).

O dostupnosti, prípadne predajných miestach ešte informácie nemáme. Ak budú dostupné, nájdete ich v aktualizovanom článku. Členom HTC klubu sa môže stať každý, kto sa zaregistruje na oficiálnom webe spoločnosti – https://www.htc.com/ie/newsletter/

Fotogaléria HTC U12+ 

Prečítajte si aj:

HTC U12+: Smartfón, pri ktorom pôjde o všetko. Pozrite si kompletné špecifikácie vlajkovej lode (doplnené)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE