Nedostatky boli odstránené v rokoch 2011 a 2012.

Bloomberg zverejnil správu, podľa ktorej Vodafone našiel zadné vrátka a bezpečnostné riziká v telekomunikačných zariadeniach spoločnosti Huawei v rokoch 2011 a 2012. Operátor následne poprosil výrobcu, aby zadné vrátka v domácich routeroch odstránil a rovnako opravil aj ďalšie bezpečnostné nedostatky.

Bloomberg tvrdí, že hoci sa Huawei vyjadril, že problémy vyriešil, podľa testov operátora sa tak nestalo. Vodafone mal tiež nájsť zadné vrátka v optických servisných uzloch. Zadné vrátka obvykle umožňujú obísť bezpečnostné systémy a získať prístup k zariadeniam alebo dátam.

Vodafone však tieto informácie poprel a situáciu vysvetlil – hoci v rokoch 2011 a 2012 upozornil Huawei na nedostatok, nešlo o zadné vrátka, ale o protokol Telnet, ktorý sa bežne používa pre diagnostické účely a nedá sa k nemu pristupovať cez internet. Huawei následne problém vyriešil.

Operátor tiež tvrdí, že Bloomberg sa nesprávne vyjadril, keď napísal, že Huawei mohol získať neautorizovaný prístup k jeho optickej sieti v Taliansku. Vodafone o tom nemá žiaden dôkaz.

Ak vás zaujímajú detaily, môžete si prečítať pôvodný článok na portáli Bloomberg a tiež vyjadrenie Vodafonu na webe BBC.

Zdroj: Bloomberg, BBC

Prečítajte si aj:

Huawei, 5G a bezpečnostné riziká: Ako je to naozaj?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit