Na MWC v Barcelone to bol biznis ako zvyčajne.

Tohtoročné MWC pútalo pozornosť už v predstihu a to kvôli tomu, že bolo jasné, že v Barcelone uvidíme skladateľné smartfóny. A bolo taktiež veľmi pravdepodobné, že sa na MWC bude riešiť situácia ohľadom spoločnosti Huawei.

Tú má už dlhšiu dobu v nemilosti Amerika, avšak na prelome rokov 2018 a 2019 sa aktivity a obvinenia ohľadom potenciálnych bezpečnostných rizík rozšírili aj do Európy. Huawei sa tak musel a ešte stále musí obhajovať v niektorých krajinách. MWC bolo teda ideálnym miestom, kde sme sa mohli dozvedieť niečo nové.

V Barcelone sa však nič dramatické nestalo. Dalo by sa povedať, že to bol biznis ako zvyčajne. Huawei mal na výstavisku niekoľko stánkov a jeho najväčší stánok v hale 1 zaberal prakticky polovicu plochy. Bol skutočne obrovský. Huawei v tomto stánku prezentoval aj svoje najnovšie smartfóny a notebooky, tie sa však nesmelo skrývali v rohu a zaberali zanedbateľné miesto.

Hlavná plocha patrila prezentácii technológie 5G a rôznych zariadení, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie 5G sietí – antény, základňové stanice a tiež aj riešenia, ktoré umožňujú zabudovať 5G konektivitu do malých zariadení alebo pouličných lámp. Toto sú veci, ktoré sú atraktívne najmä pre operátorov a bežnému človeku veľa nepovedia.

Huawei na MWC 2019

Čo prinesie 5G?

Bežného človeka zaujímajú benefity, aké mu technológia ponúkne. A v prípade 5G pôjde najmä o vyššie prenosové rýchlosti, nižšiu odozvu a vyššiu kapacitu siete. Vďaka tomu by sa nemalo stať, že na festivale budete mať problém s kvalitou internetového pripojenia, pretože ďalších 10-tisíc ľudí okolo vás danú sieť preťaží.

Operátori to dnes riešia dočasným posilnením danej lokality pomocou mobilných BTS staníc, v dobe 5G sietí to už pravdepodobne nebudú musieť robiť. 5G tiež prinesie streamovanie hier vo vysokej kvalite a s minimálnou odozvou alebo streamovanie obsahu vo virtuálnej realite či 8K videa v reálnom čase. Toto všetko sme videli v Barcelone na vlastné oči.

5G takisto umožní podnikom a firmám využívať nové mechaniky. Spomína sa napr. ovládanie vozidiel na diaľku, takže šofér nebude musieť sedieť v aute fyzicky, ale bude ho ovládať z riadiacej miestnosti. V určitých prípadoch to môže byť praktické a aj preto sa očakáva, že jedným z prvých pionierov 5G sietí budú podniky, ktoré si nechajú vo svojej lokalite vystavať privátnu 5G sieť. Huawei tiež venoval veľkú časť svojho stánku umelej inteligencii a jej využitiu pri optimalizácii prevádzky dátového centra alebo v rámci autonómneho jazdenia.

5G zvýši prenosové rýchlosti, kapacitu siete a zníži odozvu. Vďaka tomu pôjde o ideálnu technológiu na streamovanie hier v pohybe

Ako je to s bezpečnosťou Huawei technológií?

Čo sa bezpečnostných rizík týka, tie sa spomínali najmä v súvislosti s otázkami niektorých novinárov. Faktom je, že vyjadriť sa k bezpečnosti bez reálnych podkladov, je z nášho pohľadu prakticky nemožné. A aj obvinenia, ktorým Huawei čelí, sú na úrovni „čo ak o pár rokov začnú Číňania odpočúvať komunikáciu cez ich 5G siete“. Faktom je, že dnes neexistuje hmatateľný, resp. zverejnený dôkaz, že by niečo takéto robili.

Huawei však na MWC v Barcelone pripomenul, že pár dní po skončení veľtrhu otvorí v Bruseli európske centrum kybernetickej bezpečnosti a bude spolupracovať s európskymi vládami a tiež aj operátormi na zjednotení bezpečnostných štandardov. O otvorení bruselského centra si môžete prečítať v tomto článku. Čínsky výrobca tiež oznámil, že uzavrel viac ako 30 kontraktov pre budovanie 5G sietí na celom svete a v priebehu 4 mesiacov vybudoval viac ako 10-tisíc základňových staníc. Huawei 5G sieťou pokrýva aj Švajčiarsko, od marca je dostupná vo viac ako 150 mestách a dedinkách tohto štátu.

Huawei na MWC 2019 oznámil, že má viac ako 30 globálnych kontraktov na 5G siete a počas 4 mesiacov postavil viac ako 10-tisíc základňových staníc pre 5G

Tesne pred MWC sa k americko-čínskej situácii vyjadril aj prezident Donald Trump, ktorý prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyhlásil, že chce, aby Amerika vyhrala technologický súboj férovým spôsobom a nie blokovaním pokročilých technológií konkurentov amerických spoločností. Je zrejmé, že týmto tvrdením narážal najmä na Huawei. Trump mal o niekoľko dní neskôr veľké obchodné rokovania s Čínou, takže môžeme polemizovať, či si týmto tvrdením nechcel vylepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu.

Faktom je, že keď sa pozrieme na históriu medzi Amerikou a Huawei, nájdeme niekoľko obvinení čínskeho výrobcu za pokus o krádež intelektuálneho vlastníctva a doteraz nepotvrdené bezpečnostné riziká. Na druhej strane je tu potom aktivita americkej bezpečnostnej agentúry NSA, ktorá v roku 2007 hackla hlavné servery Huawei a infiltrovala ich zadnými vrátkami. Tvrdia to noviny The Times a Der Spiegel, podľa ktorých to agentúra NSA spravila s cieľom, aby mohla prelomiť zabezpečenie Huawei infraštruktúry a odpočúvať komunikáciu, ku ktorej inak nemohla získať prístup. Nie je známe, či sa jej to podarilo alebo nie.

Najnovšie správy však hovoria o tom, že Huawei zvažuje žalobu na americkú vládu kvôli tomu, že ho potrestala bez súdneho pojednávania. Takisto sa spomína, že Briti chcú aplikovať obmedzenie, podľa ktorého môžu lokálni operátori použiť pri budovaní 5G sietí maximálne 50% infraštruktúry od Huawei. Uvidíme teda, ako sa bude situácia vyvíjať v najbližších týždňoch.

Huawei Mate X a prezentácia 5G konektivity

Prečítajte si aj:

Huawei otvoril centrum pre kybernetickú bezpečnosť v Bruseli. Chce zaviesť jednotné štandardy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit