Keď ich má Apple v App Store, môže ich mať aj Huawei v AppGallery. Alebo nie?

Smartfóny radu P40 ponúkajú operačný systém Android 10, avšak vo výbave nemajú Google služby. Huawei ich nahradil vlastnými službami a obchodom s aplikáciami AppGallery. A ako sa vyjadril Eric Xu, rotujúci predseda firmy, Huawei by rád vo svojom obchode videl aj aplikácie od Googlu.

Dúfame, že aplikácie od Googlu budú dostupné v našom obchode AppGallery, tak, ako je tomu aj v prípade obchodu Apple App Store, vyjadril sa Xu pre CNBC.

Čas ukáže, či sa jeho želanie splní alebo nie. Faktom je, že niektoré Google služby sa postupne objavujú aj v aplikačnom obchode od Samsungu, avšak Samsung telefóny ponúkajú predinštalované Google služby a Obchod Play.

V prípade čínskeho výrobcu sa dá predpokladať, že aplikácie a služby od Googlu sa nevrátia do Huawei telefónov skôr – bez ohľadu na to, v akej forme budú k dispozícii, ako sa skončí obmedzenie čínskeho výrobcu z hľadiska obchodovania s americkými firmami, resp. konkrétne s Googlom.

Huawei však našiel dočasné riešenie a aktuálne vo svojom obchode AppGallery odkazuje na webové verzie Google služieb. Pokiaľ v AppGallery zadáte do vyhľadávania Google, zobrazí sa vám kompletná ponuka Google služieb. Po ťuknutí na niektorú z nich sa namiesto inštalácie aplikácie otvorí webový prehliadač s príslušnou adresou.

V obchode AppGallery sa nachádzajú Google aplikácie – v skutočnosti ide o odkaz na webovú verziu služieb

Zdroj: CNBC, vlastné

Prečítajte si aj:

Huawei telefóny bez Google služieb: Takéto sú naše skúsenosti s používaním AG zariadení

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit