Dá sa žiť bez Google služieb?

Doplnené 22. októbra 2021: Tento článok bol publikovaný v marci 2020 a viacero faktov, ktoré v ňom spomínam, už nie je koncom roka 2021 aktuálnych. Preto vám odporúčam, aby ste prečítali môj aktuálny a aktualizovaný článok Huawei telefóny bez Google služieb: Ako sa s nimi žije v roku 2021?

Tento článok začneme priamo odpoveďou na otázku, ktorá bude potenciálnych záujemcov o nové telefóny značiek Huawei a Honor zaujímať najviac. Dá sa žiť bez Google služieb? Určite dá, avšak treba sa pripraviť na to, že tento prechod nebude momentálne bez čiastočných kompromisov. A záleží iba od vás, či ich budete chcieť akceptovať alebo nie.

My v redakcii žijeme bez Google služieb a s Huawei službami už takmer mesiac, počas ktorého používame smartfón Huawei Mate 30 Pro a detailne vás oboznámime s našimi skúsenosťami. Vaše skúsenosti sa môžu čiastočne odlišovať, pretože prípadné kompromisy sú priamo závislé od toho, ktoré aplikácie v telefóne používate a bez čoho si neviete predstaviť život.

Vitajte v novom svete

Android a Google služby patrili vždy k sebe a doteraz išlo o nerozlučnú dvojicu. V dávnej minulosti sa síce objavilo pár lacných zariadení, ktoré neobsahovali Obchod Play, avšak aj tento nešvár postupne vymizol z trhu a Google sa so svojimi službami udomácnil vo všetkých smartfónoch. Aj v tých za 50 eur.

V roku 2020 je však všetko inak. Huawei, druhý najväčší výrobca smartfónov na svete, začal u nás predávať telefóny s označením HMS, resp. AG. Táto skratka znamená Huawei Mobile Services alebo po slovensky povedané – mobilné služby od Huawei. HMS predstavujú alternatívu ku GMS, mobilným službám od Googlu, ktoré si Huawei vytvoril ako riešenie situácie spôsobenej obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. Huawei sa kvôli dlhotrvajúcej obchodnej vojne ocitol na čiernej listine USA a to znamená, že bez zvolenia americkej vlády nemôže obchodovať s Googlom a nemôže tak získať licenciu na Google služby pre svoje nové telefóny.

Skratka AG označuje obchod AppGallery, čo je obchod s aplikáciami od Huawei. A hoci sa pôvodne očakávalo, že Huawei bude v prípade svojich zariadení používať označenie HMS smartfóny, pravdepodobne sa budeme stretávať s označením AG smartfón.

Uvidíme, dokedy nemožnosť obchodovať s Googlom potrvá, avšak v praxi to znamená, že Huawei Mate 30 Pro a smartfóny radu P40 sa na Slovensku predávajú, resp. budú predávať bez Google služieb. Vo výbave majú iba mobilné služby od Huawei, ktoré na papieri predstavujú plnohodnotnú alternatívu. Pozostávajú z používateľského konta Huawei, obchodu s aplikáciami AppGallery, cloudovej služby, internetového prehliadača a video služby. Ako sme však zistili počas nášho testovania a používania telefónu Mate 30 Pro, realita môže byť o trochu komplikovanejšia, ako sa na prvý pohľad zdá.

Huawei AppGallery
Huawei AppGallery. Zdroj: Huawei

Má absencia Google služieb výhody?

Predtým, ako sa pozrieme na možné komplikácie, ktoré absencia Google služieb spôsobuje, sa zamyslime nad tým, či z tejto situácie môžu plynúť aj nejaké výhody. Teoreticky môžu, avšak záleží na tom, ako vnímate súkromie a jeho ochranu.

Absencia Google služieb totiž znamená to, že Google nebudete kŕmiť dátami, ktoré sa automaticky generujú pri používaní smartfónu s Google službami. Či už ide o používanie máp alebo iných aplikácií s prístupom k lokalizačným službám, vaša poloha sa ukladá aj do vášho Google účtu. Rovnako aj všetky ostatné aktivity, ktoré vykonávate na telefóne, môže Google využívať vo svoj prospech, aby vám dokázal lepšie prispôsobovať reklamy a lepšie vás sledovať.

Bez Google služieb vám smartfón so systémom Android môže teoreticky poskytnúť vyššiu mieru anonymity, avšak to je argument, ktorý nie je pre každého dostatočne atraktívny. Faktom je, že dnes sa mnoho používateľov nezamýšľa nad tým, aké dáta generujú pre Google, resp. akceptujú to ako obchod, ktorý ich v podstate nič nestojí a prináša im kvalitné a spoľahlivé služby a aplikácie.

Malá skupina používateľov si však upravuje telefóny tak, aby z nich ručne odstránili Google služby. Pre nich budú nové Huawei telefóny určite atraktívne, nakoľko im ušetria robotu.

Huawei služby
Toto sú Huawei služby. Ide o kompletné portfólio aplikácií pre používateľov a nástrojov pre vývojárov

Google služby nie sú iba Gmail, Obchod Play či YouTube

Po pár hodinách používania smartfónu Huawei Mate 30 Pro s HMS sme si uvedomili jednu vec. Google služby nie sú iba aplikácie, ako je Gmail, Obchod Play či YouTube. Google služby sú aj technológie, ktoré bežia niekde na pozadí a ktorých existenciu pocítite až v prípade, že o tieto služby prídete. Práve vtedy zistíte, že jedna z vašich obľúbených aplikácií nefunguje, pretože sa do nej nedokážete prihlásiť, nakoľko váš účet máte prepojený s Google účtom. Ešte horšie je to v tom prípade, že aplikácia neumožňuje iný spôsob prihlásenia, než je cez Google.

Google to má vymyslené dobre a rôznymi technológiami na pozadí vlastných služieb garantuje nielen najvyšší komfort používateľského zážitku, ale aj to, že výrobcovia budú chcieť integrovať jeho služby do každého svojho smartfónu. Pre porovnanie – okrem prihlasovania cez Google existuje aj prihlasovanie cez Facebook. Pri prihlasovaní cez Facebook sa vyhodnocuje kontrola, či máte v telefóne nainštalovanú Facebook aplikáciu.

Ak máte, prihlásenie prebehne pre ňu, v opačnom prípade sa zobrazí vyskakovacie okno, cez ktoré sa prihlásite do svojho účtu. Rovnako by to mohlo fungovať aj v prípade prihlasovania sa cez Google, ale opak je pravdou. Ak máte v telefóne Google služby, prihlásenie prebehne bez problémov. V opačnom prípade sa nič nestane. Mohol by to Google vymyslieť podobne ako Facebook? Samozrejme, že áno, ale prečo by to robil?

Z vyššie napísaného vyplýva jeden dôležitý fakt. Huawei musí v snahe budovania vlastného ekosystému motivovať vývojárov, aby nahrávali svoje aplikácie aj do jeho obchodu. To však nemusí stačiť – v niektorých prípadoch je nevyhnutné, aby vývojári svoje aplikácie upravili, odstránili závislosť na prihlasovaní cez Google, resp. na iných Google službách a do Huawei obchodu nahrali takto upravenú aplikáciu. A toto je proces, ktorý pravdepodobne chvíľu potrvá.

Huawei P30 Pro a Huawei Mate 30 Pro
Vľavo Huawei P30 Pro s Google službami, vpravo AG smartfón Mate 30 Pro s Huawei službami

Dá sa žiť bez Google služieb?

Predtým, ako vám dáme naše odporúčania, ako naplno využiť AG telefón, si treba zodpovedať základnú otázku. Dá sa žiť bez Google služieb? V našom prípade môžeme povedať, že určite áno, avšak nie je to bez kompromisov. V rámci prechodu z Huawei P30 Pro s Google službami na Huawei Mate 30 Pro s Huawei službami sme našli niekoľko aplikácií, ktoré zatiaľ nemôžeme používať na AG telefóne. Či ich budeme môcť používať v budúcnosti, nevieme, záleží najmä od samotných vývojárov aplikácií, ako sa k tejto situácii postavia.

Aby sme boli konkrétni. Na AG telefóne vám nebude fungovať platenie smartfónom cez Google Pay, čo je platobný systém, ktorý má v systéme Android dominantné postavenie. A táto platobná metóda nebude fungovať ani v prípade, že by ste do telefónu nejakým spôsobom dostali Google služby. Google vie, že zariadenie nie je certifikované a bezkontaktné platby cez Google Pay automaticky zakáže z bezpečnostných dôvodov. Jediným riešením je systém Huawei Pay, avšak ten v Európe tak skoro nečakajte. Huawei by totiž pri jeho nasadzovaní v našom regióne musel spolupracovať s americkými firmami Visa a Mastercard a to aktuálne nie je kvôli čiernej listine možné. Uvidíme o pár rokov.

O tomto obmedzení sme vedeli ešte pred testovaním Mate 30 Pro a mali sme pripravené potenciálne riešenie – aplikáciu Curve, ku ktorej si môžete bezplatne objednať platobnú kartu a tú spárovať s vašimi ostatnými kartami. V praxi to funguje tak, že v peňaženke máte jednu platobnú kartu, Curve a cez aplikáciu sa podľa potreby prepínate medzi vašimi ostatnými kartami, z ktorých sa majú strhnúť peniaze za jednotlivé transakcie. Myšlienka to bola dobrá, avšak potom sme natrafili na neočakávanú situáciu – aplikácia Curve je jedna z mála, ktoré sa bez Google služieb ani nespustia. V praxi tak nosíme v peňaženke nie jednu platobnú kartu, ale dve až tri. Doplnené k 30. 6. 2020: Curve už funguje aj na Huawei AG telefónoch.

Absencia Google služieb nám skomplikovala situáciu aj v prípade pár ďalších aplikácií, ktoré používame. 365.bank sa bez Google služieb nespustí, v prípade denníka Journey nefunguje prihlásenie a synchronizácia. Neprihlásili sme sa ani do aplikácie App in the Air, pomocou ktorej si manažujeme naše lety, či do aplikácie Microsoft Authenticator. Problémy s prihlásením sme našťastie dokázali vyriešiť pomocou aplikácie Phone Clone, ktorú Huawei ponúka na jednoduchý prenos dát medzi smartfónmi. Reálnym obmedzením tak bola absencia synchronizácie dát v službe Journey – na tento účel sa využíva Disk Google a telefón k tomuto cloudu nevie bez Google služieb pristupovať. To isté platí aj pre WhatsApp. Zálohu sme si museli manuálne presúvať medzi telefónmi, resp. sme využili Phone Clone.

Chýbajúce Google služby nám takisto znemožnili synchronizovať systémovú aplikáciu Kalendár s našim účtom v rámci Google kalendára. Riešením bola aplikácia Outlook, ktorá umožňuje pristupovať ku Google účtu, emailom a kalendáru. Druhým riešením je aplikácia Business Kalendár 2, ktorú nájdete aj v AppGallery.

V súvislosti s prechodom z telefónu s Google službami na AG telefón budete teoreticky riešiť prenos kontaktov. Odporúčame využiť aplikáciu Phone Clone. Prípadne, ak už teraz používate Huawei telefón s Google službami, v aplikácii Kontakty si skopírujte kontakty v telefóne z Google účtu do Huawei účtu.

Kvôli absentujúcim Google službám vám nebude fungovať Uber, pretože mapy v tejto aplikácii sú závislé od dostupnosti Google služieb. Uber teda bude musieť upraviť svoju aplikáciu špeciálne pre HMS. Zaujímavosťou je však to, že aplikácia Mapy Google funguje bez problémov. Jediným obmedzením je nemožnosť sa prihlásiť do Google účtu. Rovnako funguje aj navigácia Waze, v jej prípade sa však prihlásite aj do svojho (ne-Google) účtu.

Posledným obmedzením, s ktorým treba rátať, je, že v AG zariadení bez Google služieb nebudete mať k dispozícii vaše nákupy z Obchodu Play. Nakoľko sú tieto obmedzenia pre vás problémom, si musíte zvážiť sami. My sme našli riešenia takmer na všetky obmedzenia, pretože sme ich aktívne hľadali. Otázne je, ako sa k tomu postaví bežný používateľ.

Huawei Phone Clone
Huawei Phone Clone

Prechod z Google telefónu na AG telefón v praxi

Na Mate 30 Pro sme prechádzali z Huawei P30 Pro. Na nasledujúcich riadkoch vám predstavíme naše aplikácie, ktoré používame vo všetkých telefónoch a to, ako zvládli prechod na smartfón bez Google služieb. Začneme obchodom s aplikáciami, následne uvádzame aplikácie v abecednom poradí.

Pre úplnosť dodajme, že článok sme pripravovali k dátumu 25. marec 2020. Predpokladáme totiž, že v blízkej budúcnosti sa v AppGallery objaví viacero slovenských bankových a telekomunikačných aplikácií.

Posledná aktualizácia aplikácií k 19. júnu 2020:

Obchod Play – Používali sme obchod od Huawei, AppGallery, ktorý sme doplnili obchodom Aurora Store. Ten si môžete manuálne stiahnuť z oficiálnej webovej stránky auroraoss.com. Aurora Store je neoficiálny klient pre Obchod Play, aplikácie sťahuje priamo zo serverov Googlu. Nakoľko je takéto správanie porušením podmienok používania, odporúčame, aby ste Aurora Store používali v anonymnom režime a neprihlasovali sa pomocou vášho Google účtu. V opačnom prípade vám môže Google váš účet zablokovať – dočasne alebo natrvalo. Takže pozor na to. Pri sťahovaní aplikácií sme preferovali AppGallery ako primárny zdroj aplikácií

365.bank – Aplikáciu sme si stiahli z Aurora Store. Nefungovala, lebo vyžaduje Google služby. Nepomohol ani prenos cez Phone Clone. Podľa našich informácií Huawei rokuje s 365.bank, ktorá by mala sprístupniť svoju aplikáciu aj pre HMS

AliExpress – Aplikácia je k dispozícii v Huawei AppGallery. Funguje bez problémov

Alza.sk – Aplikácia je k dispozícii v Huawei AppGallery

App in the Air – Využili sme skopírovanie aplikácie z P30 Pro pomocou nástroja Phone Clone. Vďaka tomu ostalo v tomto prípade zachované prihlásenie a aplikácia fungovala dobre. Pri čistej inštalácii aplikácie z Aurora Store nebolo možné prihlásenie cez Google účet

AquaMail – Aplikácia je k dispozícii v Huawei AppGallery

Authy – Stiahli sme z Aurora Store. Všetko fungovalo korektne

Blinkist – Stiahli sme z Aurora Store, všetko fungovalo dobre

Bolt – Túto aplikáciu sme do Mate 30 Pro nedokázali dostať žiadnym spôsobom. Čoskoro však bude k dispozícii v obchode AppGallery

Booking.com – K dispozícii priamo v AppGallery

CP.sk – Stiahli sme z Aurora Store, funkcionalita bez problémov

Curve – Stiahli sme z Aurora Store, skúšali sme aj presun cez Phone Clone. Aplikácia od 30. 6. funguje aj bez Google služieb a od 1. 8. zobrazuje push notifikácie

Edge – Stiahli sme z Aurora Store, všetko funguje v poriadku

Facebook – Stiahli sme z oficiálneho webu, odkaz naň nájdete v AppGallery, keď dáte vyhľadať Facebook. Všetko funguje bez problémov

Feedly – Využili sme Aurora Store, všetko fungovalo

FiLMiC Pro – Jedna z mála prémiových aplikácií, ktoré sme mali zakúpené z Obchodu Play. Z Aurora Store ju nestiahnete, takže sme využili prenos cez Phone Clone. Aplikácia však pri spustení overuje, z akého zdroja je nainštalovaná, takže nám nefungovala. Reálne sme ju však nepotrebovali, nakoľko systémová aplikácia Fotoaparát v Mate 30 Pro obsahuje aj manuálny režim pre video, podporuje externé mikrofóny a umožňuje priame prepojenie s našim gimbálom DJI Osmo Mobile 3

Fotky Google – Aplikácia na AG telefóne nefungovala. Využili sme teda webovú verziu služby, cez ktorú je možné zálohovať fotografie do Fotiek a to aj na telefóne. Prídete však o informácie o polohe, kde boli fotky vytvorené. Alternatívne je možné zálohovať fotky do Huawei Cloudu, k nemu pristupovať cez web cloud.huawei.com (alebo do iného cloudového úložiska) a vybrané fotky si stiahnuť do počítača a následne nahrať do Fotiek Google cez webové rozhranie. Pri tomto spôsobe sa zachovajú aj údaje o lokalite

Google Pay – Túto aplikáciu sme v AG telefóne podľa očakávaní nespojazdnili

HBO GO – Stiahli sme z Aurora Store. Objavila sa síce chybová hláška, že vyžaduje Google služby, ale reálne všetko fungovalo v poriadku

HOPINTAXI – Stiahli sme z Huawei AppGallery

Ideme vlakom – Z Aurora Store, všetko fungovalo

Instagram – Z Aurora Store, všetko fungovalo

Journey – Cez Phone Clone, k dispozícii nebola synchronizácia cez cloud. Využili sme teda webovú verziu služby v prehliadači

Lepší.TV – Z Huawei AppGallery, všetko fungovalo

Lístky RegioJet – Z Aurora Store, všetko fungovalo

Magio GO – Z Aurora Store, aplikácia spočiatku padala, ale potom všetko fungovalo v poriadku. Najnovšia aktualizácia k 19. 6. však opäť spôsobuje častý pád aplikácie v AG telefóne

Mapy Google – Z Aurora Store, aplikácia funguje, nie je možné prihlásenie do Google účtu. To nám až tak neprekážalo

mBank SK – Z Aurora Store, aplikácia ako taká funguje. Nezobrazujú sa nám však notifikácie. Predpokladáme, že bankové push notifikácie sú priamo prepojené s Google službami

Messenger – Z Aurora Store, nemali sme problémy s funkcionalitou

Office – Stiahli sme z Huawei AppGallery. Všetko fungovalo v poriadku

OneDrive – Stiahli sme z Aurora Store. Všetko bolo OK

Outlook – Stiahli sme z Aurora Store. Pridali sme si naše Google, Exchange aj Outlook konto. Vo všetkých prípadoch fungovala synchronizácia emailov aj kalendárov, čo sme ocenili najmä v prípade Googlu

Polarr – Stiahli sme z Aurora Store, všetko fungovalo

Reddit – Stiahli sme z Aurora Store, všetko fungovalo

Revolut – Stiahli sme z Aurora Store, aplikácia funguje. Nezobrazujú sa nám však notifikácie. Bankové push notifikácie sú priamo prepojené s Google službami

Ryanair – Stiahli sme z Huawei AppGallery, aplikácia fungovala v poriadku

Shazam – Stiahli sme z Aurora Store, všetko OK. Neskôr sme túto aplikáciu nahradili aplikáciou SoundHound, ktorá je v AppGallery

SoundHound – Stiahli sme z AppGallery

Slovak Lines – Stiahli sme z Huawei AppGallery

Smart Banking od ČSOB – Stiahli sme z Huawei AppGallery. Všetko fungovalo v poriadku

SofaScore – Preniesli sme cez Phone Clone. Zachovali sa naše používateľské údaje aj zakúpené odstránenie reklám

Spotify – Stiahli sme z Aurora Store a prihlásili sa cez Facebook. Všetko fungovalo v poriadku

Sticky Password – Stiahli sme z Aurora Store, všetko fungovalo OK

Stocard – Stiahli sme priamo z Huawei AppGallery. Museli sme si vytvoriť nový účet cez Facebook, nakoľko náš pôvodný účet bol naviazaný na Google účet a doň sa nebolo možné v AG telefóne prihlásiť

Sygic Travel – Preniesli sme si cez Phone Clone, zachovalo sa naše prihlásenie aj nákup prémiovej licencie

TeamViewer – Stiahli sme z Huawei AppGallery, všetko OK

Telekom – Aplikácia bola dostupná v Huawei AppGallery, na AG telefónoch však nefungovala. Telekom ju preto stiahol, aby ju prispôsobil a opravil jej funkcionalitu na HMS zariadeniach. K dispozícii bude koncom júna

Translator – K dispozícii v Huawei AppGallery, všetko OK

Uber – Stiahli sme z Aurora Store, odvoz sme si však kvôli chýbajúcim Google službám nemohli objednať. Našťastie je k dispozícii webová verzia služby, auto si môžete objednať cez internetový prehliadač

Waze – Stiahli sme z Aurora Store, všetko fungovalo v poriadku

WhatsApp – Stiahli sme z oficiálneho webu, odkaz naň nájdete v AppGallery, keď dáte vyhľadať WhatsApp. Aplikácia fungovala korektne, k dispozícii nebola záloha cez Disk Google. Zálohu je však možné presúvať medzi telefónmi aj manuálne, prípadne využiť prenos aplikácie aj zálohy cez Phone Clone

Windscribe – Aplikácia je k dispozícii v Huawei AppGallery

YouTube – V AG telefóne sme použili alternatívneho klienta, aplikáciu NewPipe. Odporúčame ju, nakoľko sa v tejto aplikácii nezobrazujú pred videami reklamy a umožňuje prehrávanie v režime obraz v obraze a tiež aj prehrávanie zvuku na pozadí

Do AG telefónu sme si nainštalovali viac ako 50 aplikácií, nie všetky sme spomenuli v tomto článku. Z AppGallery sme si stiahli celkovo 13 aplikácií, ktoré používame pravidelne a sú pre nás dôležité. Zvyšné nám dodal obchod Aurora Store, ktorý odporúčame. Prípadne bolo možné využiť nástroj Phone Clone, v mnohých prípadoch sa korektne preniesli aj dáta, resp. údaje o prihlásení do aplikácie. DOPLNENÉ: Viaceré aplikácie, ktoré sme koncom marca stiahli cez Aurora Store, boli ku koncu apríla k dispozícii už aj v Huawei AppGallery

Z viac ako 50 aplikácií sa nespustili aplikácie Curve a 365.bank. Ku dňu 30. 6. však Curve už funguje. Aplikáciu Uber nebolo možné reálne používať (k dispozícii je našťastie webová verzia služby) a 4 až 5 aplikácií malo menšie alebo výraznejšie obmedzenia, s ktorými sme si dokázali poradiť.

Predpokladáme, že nenároční používatelia dokážu určitú dobu prežiť s kombináciou AppGallery + prenos dát a aplikácií zo starého telefónu cez Phone Clone. Alternatívu k YouTubu si však budú musieť nájsť a stiahnuť sami alebo sa uspokojiť s používaním webového rozhrania služby.

Aktuálnym problémom sú tiež push notifikácie bankových aplikácií, ktoré sú, predpokladáme, priamo naviazané na Google služby. Notifikácie z nebankových aplikácií fungujú bez problémov.

Za zmienku stojí aj fakt, že Huawei sprístupnil plnohodnotnú sadu nástrojov pre vývojárov až v druhej polovici januára 2020. Tí teda mali doteraz iba 3 mesiace, aby naplno využili potenciál Huawei služieb a zakomponovali ich do svojich aplikácií. Očakávame, že v priebehu najbližšieho polroka sa bude situácia zlepšovať – otázkou je, ako sa v tomto prípade prejaví aktuálna pandémia koronavírusu, ktorá by mohla spomaliť niektoré procesy.

Zľava Huawei AppGallery, Aurora Store a NewPipe

Ako je to s aktualizáciami aplikácií?

AppGallery je systémová súčasť AG telefónov. V prípade tohto obchodu prebieha všetko rovnakým spôsobom, ako ste zvyknutí z Obchodu Play. Aplikácia sa inštalujú jedným ťuknutím, aktualizácie prebiehajú automaticky alebo ich môžete vyžiadať aj manuálne. Aktuálne je však frekvencia vydávania aktualizácií zo strany vývojárov pomalšia v porovnaní s Obchodom Play.

Aurora Store takisto umožňuje aktualizovanie aplikácií. V tomto prípade je však potrebné manuálne potvrdzovať každú jednu inštaláciu novej aplikácie, či aktualizáciu existujúcej aplikácie. Praktické je, že Aurora Store umožňuje vytvoriť tzv. čierny zoznam aplikácií, pre ktoré nemá ponúkať aktualizácie. To sme využili pre aplikácie, ktoré sme si nainštalovali z AppGallery.

Aurora Store vám tiež pomôže zaktualizovať aplikácie, ktoré si do telefónu prenesiete cez nástroj Phone Clone, čo je praktické.

Dajú sa do AG telefónu nainštalovať Google služby?

Krátka odpoveď je, že sa dajú, ale to neznamená, že máte vyhraté. Celý proces je komplikovanejší a ani ich úspešné nainštalovanie nezaručuje bezproblémový používateľský zážitok.

Na internete nájdete niekoľko spôsobov, ako si nainštalovať Google služby do AG telefónu. K dispozícii je úplne jednoduché riešenie, ktoré vyžaduje stiahnutie apk súboru do telefónu, jeho spustenie a štyri ťuknutia. Po reštarte máte k dispozícii Google služby.

Problém je, že Google vie o tom, že používatelia si inštalujú Google služby do AG telefónov a robí všetko pre to, aby toto správanie obmedzil. V praxi to znamená, že vám telefón začne zobrazovať varovné notifikácie vždy, keď aplikácia alebo funkcia pristupuje ku Google službám. Je to otravné a zároveň toto správanie znefunkčňuje potrebné služby, takže tým trpí aj celková funkcionalita. Na internete síce existuje niekoľko návodov, ako tieto chybové hlášky odstrániť, ale nám nič nepomohlo a nakoniec sme sa rozhodli telefón radšej používať bez Google služieb.

Dá sa predpokladať, že počas najbližších týždňov budú pribúdať všemožné spôsoby, ako dostať Google služby do AG telefónov, ale nespoliehajte sa na to. Pôjde o naháňanie mačky s myšou, pretože aj Google sa bude snažiť znefunkčniť ich používanie na Huawei telefónoch.

Doplnené: Aktuálne je k dispozícii táto metóda, ktorá umožňuje nainštalovať Google služby do AG telefónov a ktorá by mala úspešne obísť aj snahu obmedziť manuálne nainštalované služby zo strany Googlu. Návod nájdete TU.

Chat Partner
Aplikácia Chat Partner umožňuje jednoduchú inštaláciu Google služieb. Ani to však nemusí stačiť, Google začať ich používanie na AG telefónoch blokovať

Verdikt

Ako používať AG smartfón bez Google služieb naplno? K obchodu AppGallery si nainštalujte Aurora Store a používajte ho v anonymnom režime. Namiesto Gmailu využite zabudovaný emailový klient, nejaký klient tretích strán alebo Outlook, ktorým vám výborne integruje aj Google kalendár. Namiesto YouTube odporúčame aplikáciu NewPipe, ktorá ponúka množstvo pokročilých funkcií bez platenia. A pripravte sa na to, že s telefónom nebudete bezkontaktne platiť.

V prípade niektorých aplikácií sa môžu objaviť určité obmedzenia, tie je niekedy možné odstrániť skopírovaním aplikácie cez Phone Clone z vášho starého telefónu. A v niektorých prípadoch, ktoré sú veľmi zriedkavé, neostáva nič iné, len čakať, či vývojári upravia svoju aplikáciu a vydajú ju vo verzii špeciálne pre Huawei alebo či Huawei získa povolenie k opätovnému obchodovaniu s Googlom.

Má zmysel si kupovať alebo používať AG smartfón? Odpoveď si musíte dať sami, avšak vieme si predstaviť, že pre niektorých fanúšikov Huawei môže byť lojalita k značke silnejšia ako chýbajúce Google služby. Pokiaľ viete, do čoho idete a ste pripravení na prípadné hľadanie pár alternatív, nie je presun z GMS na HMS vôbec zložitý.

Otázkou však ostáva, ako na túto situáciu zareagujú bežní používatelia, ktorí sú zvyknutí na Obchod Play, Gmail či YouTube a nemajú chuť hľadať prípadné náhrady. Avšak to ukáže až najbližší polrok až rok.

Autor tohto článku bude aj naďalej používať telefóny značky Huawei ako svoje primárne zariadenie. Situáciu ohľadom AG smartfónov tak budeme podrobne sledovať a na webe touchit.sk vás budeme informovať o tom, ako sa vyvíja stav obchodu AppGallery, resp. ako a či sa mení každodenný život s AG telefónom.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit