Huawei vybavil svoj najnovší telefón praktickou funkciou EMUI Desktop.

Vďaka tejto funkcii môžete premeniť Huawei Mate 10 Pro na jednoduchý počítač. Na rozdiel od konkurencie nebudete potrebovať špeciálne príslušenstvo. K dispozícii sú dve možnosti, ako pripojiť Mate 10 Pro k monitoru:

  • Ak máte monitor s USB-C portom, vystačíte si s jedným USB-C na USB-C káblom. Ten je často súčasťou dodávky monitora, ale nie je to samozrejmosť.
  • Ak monitor nemá USB-C port, Mate 10 Pro pripojíte k HDMI či DVI portu. Budete potrebovať USB-C adaptér, ktorý obsahuje príslušný port. Je fajn, že môžete použiť ľubovoľný takýto adaptér, nepotrebujete špeciálne príslušenstvo od Huawei.

Na pripojenie telefónu k monitoru môžete využiť klasický USB-C adaptér s HDMI výstupom

My sme v redakcii vyskúšali oba spôsoby. V druhom prípade sme využili zariadenie Club3D MINI USB-C Smart Docking Station (HDMI+USB2.0+USB-C Charger), ktoré práve testujeme. Ide o prémiový USB-C adaptér s HDMI 2.0 portom, USB 2.0 portom a USB-C portom pre potreby napájania. Ide o praktické príslušenstvo, pretože zariadenie môžete súbežne napájať, mať ho pripojené k monitoru a pripojiť si aj nejaké USB príslušenstvo alebo úložisko. Jeho cena je 89 eur. Ak však potrebujete iba základný USB-C adaptér s HDMI výstupom, ten sa dá kúpiť už od 20 eur. Záleží teda najmä na vašich preferenciách. Je výborné, že spomenuté adaptéry využijete aj v kombinácii s notebookmi, MacBookmi a Windows tabletmi s USB-C portom. Nejde teda o jednoúčelové príslušenstvo a pokiaľ ho viete využiť s rôznymi zariadeniami, pravdepodobnejšie zvážite jeho kúpu.

V priamom porovnaní s príslušenstvom Samsung DeX, ktoré premení na počítač Note8 alebo S8/S8+, je dobrá pohodlnosť riešenia od Samsungu. DeX sa postará o nabíjanie pripojeného telefónu a okrem HDMI výstupu obsahuje aj dvojicu USB portov a ethernet. Riešenie od Huawei má výhodu najmä v tom, že dáva používateľovi slobodu voľby, ako telefón pripojiť a aké príslušenstvo využiť.

Čo EMUI Desktop dokáže?

Premena telefónu na režim počítača je otázkou niekoľkých sekúnd. K telefónu stačí pripojiť kábel, resp. USB-C adaptér a v priebehu pár sekúnd sa na obrazovke monitora zobrazí režim EMUI Desktop. Podobne ako Samsung DeX, aj Huawei Mate 10 Pro môžete používať po pripojení k obrazovke v počítačovom režime alebo iba v režime zrkadlenia obrazovky – v tomto prípade vidíte na monitore presne to, čo na displeji telefónu.

Z praktického hľadiska je atraktívnejší režim EMUI Desktop. Jeho rozhranie pripomína jednoduchý počítač. K dispozícii je pracovná plocha, ponuka v štýle Štart menu, panel úloh, bočný panel s notifikáciami a aj podpora pravého tlačidla myši. Tá je dostupná na pracovnej ploche a v zopár optimalizovaných aplikáciách.

Telefón funguje aj po pripojení k monitoru štandardne. Obrazovka telefónu je nezávislá od toho, čo sa deje na monitore

Je výborné, že aj v režime EMUI Desktop funguje smartfón bez obmedzení. Displej telefónu je nezávislý od zobrazenia na monitore a tak nie je problém pozerať si na telefóne Instagram a v režime EMUI Desktop mať zároveň otvorený Word, emailového klienta a správcu súborov a pracovať. Telefón môžete dokonca využiť aj vo funkcii touchpadu na písanie pomocou softvérovej klávesnice. Z praktického hľadiska je však lepšie pripojiť, aspoň, externú klávesnicu a ideálne aj myš. V závislosti od možností USB hubu v monitore alebo v rámci USB-C adaptéra môžete využiť pripojenie pomocou USB káblov alebo bezdrôtovú Bluetooth konektivitu.

EMUI Desktop sme testovali s nainštalovaným firmvérom telefónu Mate 10 Pro vo verzii B113. Treba to spomenúť, nakoľko sa smartfón dostane do predaja až o pár týždňov a je možné, že Huawei opraví niektoré z nedostatkov, ktoré sme si všimli. Prvým nedostatkom je, že nie všetky aplikácie sa zobrazili v ponuke EMUI Desktop. Dôvod nepoznáme a faktom je, že nám v tomto režime fungovali aj tie appky, ktoré preň neboli optimalizované. Medzi aplikáciami, ktoré sa nám v režime EMUI Desktop nezobrazovali medzi nainštalovanými, bol napr. Facebook alebo YouTube. Tiež sme si všimli, že aplikácia Netflix sa síce spustila, ale nefungovalo prehrávanie videí. V prípade Magio GO sme si však živé TV vysielanie pozreli pohodlne aj na veľkej obrazovke monitora.

Ponuka Štart obsahuje zoznam nainštalovaných aplikácií. Z nejakého dôvodu sa nám v nej však nezobrazovali všetky appky, ktoré sme mali v telefóne

Šikovný jednoduchý počítač

Veríme, že Huawei vyrieši to, aby sa v režime EMUI Desktop dali používať všetky nainštalované aplikácie. Zážitok z používania je totiž prekvapujúco príjemný. Treba si síce zvyknúť na to, že pravé tlačidlo budete mimo správcu súborov, prehliadača Chrome a pracovnej plochy používať minimálne. Páčilo sa nám však, že všetky aplikácie, nielen tie optimalizované, fungovali v dostatočne veľkom okne a umožňovali prepnutie do režimu celej obrazovky. Mnohé z nich podporujú aj dynamickú zmenu veľkosti okna. Toto považujeme za hlavnú výhodu v porovnaní so Samsung DeX. Práca s neoptimalizovanými aplikáciami je v prípade EMUI Desktop lepšia, za predpokladu, že sa zobrazia v zozname aplikácií. Riešenie od Samsungu však ponúka pokročilú podporu pre optimalizované aplikácie, vrátane praktickejšieho využitia pravého tlačidla myši. Používanie neoptimalizovaných aplikácií je v DeXe kostrbatejšie.

Hlavná výhoda EMUI Desktop je dobrá funkcionalita aplikácií, ktoré nie sú optimalizované pre EMUI Desktop. Všetky fungujú v dostatočne veľkých oknách a dajú sa natiahnuť na celú obrazovku

EMUI Desktop hodnotíme v prvých dojmoch pozitívne. Ide o praktickú funkciu, ktorú možno nikdy nevyužijete, ale nakoľko tento režim nevyžaduje k svojmu fungovaniu špeciálne príslušenstvo, je možné, že sa niekedy v budúcnosti k nemu predsa len dostanete. A pokiaľ už doma máte nejaký USB-C adaptér s HDMI výstupom, určite EMUI Desktop odporúčame vyskúšať aspoň zo zvedavosti.

EMUI Desktop funguje ako jednoduchý počítač, ktorý prináša pohodlie práce na veľkej obrazovke. Ideálna situácia je, keď máte k telefónu pripojenú aj klávesnicu a ideálne aj myš. Vtedy už práca s EMUI Desktop pripomína prácu s bežným počítačom – takým zjednodušeným, nakoľko väčšinu času budete používať iba ľavé tlačidlo myši. Avšak prezeranie internetu, sledovanie multimédií či písanie textu a jednoduchá úprava fotiek pomocou Snapseedu funguje v kombinácii externý monitor + klávesnica a myš dobre. Výhodou je podpora rovnakých klávesových skratiek, aké poznáte zo systému Windows 10 a aj veľmi podobné rozloženie používateľského rozhrania. Používanie EMUI Desktop je vďaka tomu intuitívnejšie.

Počas používania sme nezaznamenali prehrievanie telefónu ani iné prípadné chyby v jeho štandardnom fungovaní. Režimu EMUI Desktop sa budeme venovať aj v recenzii telefónu, ktorú pripravujeme.

Pravé tlačidlo využijete zriedkavo. Je však fajn, že aspoň v systémových aplikáciách, kde dáva zmysel, je použiteľné

Prečítajte si aj:

Huawei Mate 10 Pro je prémiový phablet bez 3,5 mm jacku či microSD karty, ktorý sa premení na počítač. Zaujme cenou

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit