Za 999 eur dostanete špičkový smartfón, bezdrôtové slúchadlá, hodinky aj bezdrôtovú nabíjačku.

Huawei Mate 30 Pro je oficiálne v predaji na Slovensku. Kúpite ho iba v predajniach PLANEO Elektro, pričom celý proces nákupu prebieha pomerne exkluzívnym spôsobomcez webový formulár vyjadríte svoj záujem, následne vás telefonicky skontaktuje predajca z PLANEO Elektro a dohodne si s vami termín vyzdvihnutia telefónu aj s osobnou asistenciou zástupcu spoločnosti Huawei.

My sme celý tento proces absolvovali ako bežný zákazník, aby sme zistili, ako Huawei prezentuje svoj prvý telefón bez Google služieb. A na zástupcu spoločnosti Huawei sme si pripravili aj niekoľko otázok, ktoré zaujímajú nás a ktoré zaujímajú aj vás a viackrát ste sa na ne pýtali.

Faktom je, že Huawei Mate 30 Pro láka v slovenskom predaji najmä darčekmi. Za 999 eur získate okrem vlajkovej lode aj výborné bezdrôtové slúchadlá FreeBuds 3, bezdrôtovú nabíjačku, ochranný kryt a eventuálne aj inteligentné hodinky Huawei Watch GT 2 v 46 mm verzii. Pre získanie hodiniek musíte vyplniť prieskum spokojnosti s Mate 30 Pro.

Na všetky tieto darčeky vás upozorní zástupca spoločnosti Huawei počas prezentácie. Takisto vás oboznámi s VIP servisom, ktorý môžete bezplatne získať spoločne s Mate 30 Pro. Tento servis obsahuje záruku 6 mesiacov na jednorazovú výmenu rozbitého displeja, už spomenuté hodinky ako odmenu za účasť v prieskumu a dedikovaného špecialistu na infolinke, ktorý vám poradí s telefónom Mate 30 Pro, obchodom AppGallery či inštaláciou aplikácií.

PLANEO Elektro

Huawei Mate 30 Pro kúpite iba v PLANEO Elektro

Aplikácie budete inštalovať z AppGallery a ďalších zdrojov

Zástupca spoločnosti Huawei začal prezentáciu Mate 30 Pro konštatovaním, že ide o prvý smartfón typu HMS. Znamená to, že využíva operačný systém Android 10 s nadstavbou EMUI 10 a dostane aj aktualizáciu na Android 11 s EMUI 11. Namiesto Google služieb a Obchodu Play však obsahuje Huawei služby a obchod s aplikáciami s názvom AppGallery.

V praxi to znamená, že aplikácie si nenainštalujete z Obchodu Play, budete ich inštalovať z AppGallery. Zástupca z Huawei spomenul, že na vylepšovaní AppGallery aktuálne pracuje viac ako 3000 zamestnancov v Číne, ktorý tvrdo pracujú na tom, aby sa zážitok z obchodu neustále zlepšoval. Uvidíme.

Fakt je, že vytvoriť adekvátnu náhradu za Google Play, ktorý funguje viac ako 11 rokov, asi nejaký čas potrvá. Aj napriek tomu sme si za posledné týždne všimli príval nových aplikácií a to vrátane veľkých služieb, ako je Deezer, Tidal, či lokálne aplikácie typu VÚB Mobil Banking alebo aplikácie od mobilných operátorov.

Rovnako sme si však všimli, že hoci sa v AppGallery nachádzajú viaceré aplikácie, ktoré reálne používame, podpora zo strany vývojárov je slabšia. Napríklad emailový klient Aqua Mail je dostupný vo verzii 1.20 s dátumom vydania 26. 6. 2019. V Obchode Play je tá istá aplikácia vo verzii 1.23 s aktualizáciou k 10. 2. 2020. V tomto smere bude musieť Huawei zamakať, aby vývojári svoje aplikácie nielen nahrali do AppGallery, ale aby ich aj aktualizovali. Samozrejme, česť výnimkám, niektoré appky majú vzornú podporu už dnes.

Zástupca Huawei otvorene priznáva, že Facebook, WhatsApp alebo Instagram v AppGallery aktuálne nenájdete. Odporúča preto inštaláciu obchodu Amazon Appstore, z ktorého si môžete stiahnuť ďalšie aplikácie, resp. stiahnutie .apk súboru priamo z oficiálnej stránky alebo iného overeného zdroja. Obmedzenia z hľadiska kvality a funkcionality a komplikovanejšia inštalácia sprevádza službu Netflix.

My jeho odporúčania rozšírime o obchod s aplikáciami Aptoide a webovú stránku apkmirror, ktorá funguje ako overený zdroj inštalačných súborov aplikácií. Treba otvorene povedať, že inštalovať a aktualizovať všetko automaticky cez Obchod Play je pohodlnejšie ako používať viacero rôznych zdrojov. Ale riešenia sú k dispozícii a potenciálni záujemcovia o Mate 30 Pro sú o tejto situácii informovaní.

Huawei Mate 30 Pro

Do Mate 30 Pro si nainštalujete aj Facebook aj WhatsApp. Bez Obchodu Play je celý proces menej pohodlný

S prechodom na nový telefón pomôže Phone Clone

Hoci Huawei Mate 30 Pro nevyužíva Google služby, prechod z vášho aktuálneho telefónu na Mate 30 Pro nemusí byť až tak zložitý. S celým procesom pomôže aplikácia Phone Clone, ktorú si nainštalujete do starého telefónu a je k dispozícii aj v Mate 30 Pro.

V rámci klonovania telefónu by sa mali do Mate 30 Pro automaticky presunúť všetky aplikácie, ktoré máte nainštalované v starom zariadení. Výnimkou sú Google služby. Obmedzenie tohto riešenia spočíva v tom, že ak presunutá aplikácia nie je v AppGallery alebo v inom obchode s aplikáciami, ktorý si do Mate 30 Pro nainštalujete, potom na danú aplikáciu nebudete dostávať aktualizácie.

Toto riešenie sme zatiaľ nemali možnosť otestovať v praxi. Najneskôr pri testovaní telefónov radu Huawei P40 však tak spravíme a o našich poznatkoch vás budeme informovať v samostatnom článku.

Huawei VIP servis

Súčasťou kúpy Mate 30 Pro je aj VIP servis od Huawei

Ako je to s Google službami? Dajú sa nainštalovať do Mate 30 Pro?

Zástupca spoločnosti Huawei počas prezentácie upozornil na viaceré potenciálne obmedzenia a zároveň bol pripravený pomôcť nám s prvým spustením nášho nového telefónu a prekopírovaním obsahu zo starého zariadenia cez Phone Clone, prípadne s inštaláciou aplikácií a vyriešením ďalších problémov. Rovnako nám dal vizitku (ako bežnému zákazníkovi), aby sme ho mohli kontaktovať v prípade nejakých otázok alebo problémov.

Po skončení prezentácie a pýtania sa bežných otázok sme sa spýtali, či je možné do telefónu nainštalovať Google služby. Oficiálna cesta neexistuje a hoci nejaké neoficiálne spôsoby sú, Huawei ich neodporúča aplikovať. Môžu totiž ovplyvniť funkčnosť telefónu. Nikomu v tom nebráni, avšak je zrejmé, že s niečim takýmto budú pravdepodobne experimentovať iba technicky zdatnejší používatelia.

Faktom je, že aj keby ste do telefónu nainštalovali Google služby, bezkontaktné platenie cez Google Pay vám nebude fungovať kvôli chýbajúcej certifikácií od Googlu. Telefón je kvôli tomu považovaný za nezabezpečený a platenie cez Google Pay nefunguje.

Nám z aplikácií od Googlu budú reálne chýbať iba Mapy Google. Túto službu je však možné využívať cez webový prehliadač smartfónu, na stránke maps.google.sk. Mobilná aplikácia je určite pohodlnejšia, avšak z hľadiska funkcionality je aj takéto riešenie použiteľné.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

A čo bezkontaktné platby telefónom?

Ako už bolo spomenuté, platenie cez Google Pay nebude v zariadeniach s Huawei službami fungovať. Logicky sme sa preto spýtali na službu Huawei Pay, ktorá funguje napríklad v Rusku. Plánuje ju Huawei rozšíriť aj do ostatných krajín Európy?

Nie je to také jednoduché. Na Slovensku sa najviac využívajú platobné karty Mastercard a Visa a tie vydávajú americké spoločnosti. Kvôli obmedzeniam vlády USA však tieto spoločnosti nemôžu obchodovať s Huawei a preto je prakticky nemožné, aby Huawei Pay začal fungovať na Slovensku. V praxi to znamená, že v blízkej budúcnosti nepočítajte ani s tým, že budete môcť platiť inteligentnými hodinkami od Huawei.

Výnimkou z pohľadu slovenských používateľov by mohli byť klienti bánk, ktoré nevyužívajú Google Pay, ale majú svoje riešenie na bezkontaktné platby. Tých je však minimum. Zástupca Huawei nám potvrdil, že čoskoro sa v AppGallery objaví aplikácia Tatra banky, pričom by mala byť k dispozícii aj aplikácia na bezkontaktné platby MobilePay. Uvidíme, ako to bude naozaj, keďže sa špekuluje o tom, že Tatra banka tiež prejde na Google Pay.

Absencia bezkonaktných platieb telefónom môže byť pre niekoho tým hlavným obmedzením smartfónu Mate 30 Pro – najmä, ak si zvykol používať tento spôsob platenia na iných telefónoch. Jediné riešenie tejto situácie teda vidíme iba v tom, že Huawei vyrobí pre svoje telefóny špeciálne ochranné obaly, ktoré budú obsahovať výrez na platobnú kartu 🙂

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

Ak to bude možné, Google služby sa v budúcnosti vrátia

Huawei aktuálne buduje svoj vlastný ekosystém a pracuje na tom, aby sa z AppGallery stala veľmi dobre použiteľná náhrada za Obchod Play. Ako nám však potvrdil zástupca Huawei, pokiaľ to situácia v budúcnosti umožní, radi sa vrátia aj ku Google službám. Dovtedy treba počítať s určitými obmedzeniami, ktorým budú čeliť používatelia smartfónu Mate 30 Pro a tiež aj rodiny smartfónov P40, ktorá bude predstavená koncom marca 2020.

Smartfóny s Huawei službami znamenajú, že aplikácie budete aspoň spočiatku inštalovať pravdepodobne z viac ako jedného zdroja a aktualizácie aplikácií nebudú tak časté ako v prípade Obchodu Play – česť výnimkám. Rovnako telefónom nebudete môcť platiť, teoreticky s výnimkou klientov zopár bánk a niektoré Google služby budete využívať iba cez webový prehliadač.

A treba tiež počítať s tým, že vaše nákupy z Obchodu Play vám budú v AppGallery asi zbytočné a to aj v prípade nákupov v rámci aplikácie. Tam to však bude posudzované individuálne, podľa toho, či vývojár aplikácie spáruje licenciu s vašim používateľským účtom v danej službe alebo s vašim kontom v rámci Obchodu Play.

Prečítajte si aj:

Huawei Mate 30 Pro je v predaji na Slovensku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit