Huawei predstavil svoje vlajkové lode, zatiaľ iba pre čínsky trh.

Huawei oficiálne oznámil smartfóny radu Mate 50. Celkovo sú dostupné štyri modely – Mate 50E, Mate 50, Mate 50 Pro a Mate 50 RS Porsche Design. Všetky novinky boli oznámené pre čínsky trh a aktuálne nie je známe, ktoré telefóny prídu do Európy a na Slovensko, resp. kedy.

Z historického hľadiska sa dá predpokladať, že na náš trh by sa mohol dostať minimálne Huawei Mate 50 Pro, čo bude pre väčšinu používateľov najatraktívnejší model. Poháňa ho procesor Snapdragon 8+ Gen 1 v 4G verzii a k dispozícii je 256/512 GB úložisko s podporou NM pamäťových kariet až do 256 GB. Veľkosť RAM nebola špecifikovaná.

Huawei Mate 50 ProZdroj: Huawei
Huawei Mate 50 Pro. Jeho zadná strana je na titulnej fotke k tomuto článku

S variabilnou clonou, núdzovým režimom a satelitnou komunikáciou

Mate 50 Pro má 6,74-palcový OLED displej s 10-bitovou farebnou hĺbkou, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 1212 × 2616 pixelov. Telefón má vo výbave 50 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou a variabilnou clonou na úrovni f/1.4 až f/4.0. Dopĺňa ho 13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 64 Mpx teleobjektív s RYYB senzorom, clonou f/3.5 a optickou stabilizáciou.

K dispozícii je 4700 mAh batéria, 66 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie. Zaujímavosťou je „núdzový režim“, ktorý umožní používať telefón v standby režime počas 3 hodín, aj keď má k dispozícii iba 1 % kapacity batérie. Selfie fotoaparát má 13 Mpx rozlíšenie a podporuje 3D odomykanie tvárou.

Druhou zaujímavou funkciou je podpora satelitnej komunikácie, ktorá využíva navigačný systém Beidou a funguje iba v Číne. Znamená to, že telefón môže komunikovať, aj keď nie je v pokrytí mobilného signálu. Uvidíme, ako bude fungovať táto funkcia v prípade globálnej verzie.

Huawei Mate 50 RS Porsche DesignZdroj: Huawei
Huawei Mate 50 RS Porsche Design

Základný Mate 50 a prémiová RS Porsche Design verzia

Okrem Pro verzie sú k dispozícii aj ďalšie dva modely, ktoré využívajú procesor Snapdragon 8+ Gen 1 a to je základný model a RS Porsche Design verzia – tá má takmer identickú výbavu ako Mate 50 Pro, avšak namiesto 64 Mpx teleobjektívu obsahuje 48 Mpx periskop s lepším optickým zoomom a funkciou makro.

Základný model ponúka 6,7-palcový OLED displej s frekvenciou 90 Hz a má 4460 mAh batériu. Hlavný a ultraširokouhlý fotoaparát sú totožné, avšak teleobjektív má 12 Mpx senzor a 5× optický zoom (periskop). Novinky sú v predaji v Číne za ceny od 722 eur v prepočte (Mate 50), od 980 eur (Mate 50 Pro) a od 1900 eur (Mate 50 RS Porsche Design).

Huawei Mate 50Zdroj: Huawei
Huawei Mate 50

Najlacnejší Mate 50E

Huawei Mate 50E sa predáva za 580 eur v prepočte a ponúka totožný displej ako základný model, takmer identický dizajn, avšak slabší procesor Snapdragon 778G 4G a dva zadné fotoaparáty (hlavný s variabilnou clonou a ultraširokouhlý) bez teleobjektívu.

Ceny a dostupnosť pre Európu, resp. Slovensko, neboli zatiaľ oznámené. Keď sa tak stane, budeme o tom informovať v samostatnom článku.

Huawei Mate 50EZdroj: Huawei
Huawei Mate 50E: Porovnajte si túto fotku so zadnou stranou základnej verzie Mate 50

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit