S budovaním 5G sietí sa rozširuje aj ponuka smartfónov, ktoré ich dokážu naplno využívať.

5G  model zo série Mate sme mohli vidieť dávnejšie vo viacerých únikoch. Čínska spoločnosť sa po všetkých zverejnených informáciách o tomto smartfóne rozhodla, že Mate20 X 5G oficiálne predstaví aj pre ďalší trh (Spojené kráľovstvo). Spravila tak včera a ako aj samotný názov napovedá, novinka vychádza z pôvodného modelu Huawei Mate20 X, ktorý bol predstavený v novembri 2018. Najväčší model zo série Mate20 je primárne určený pre hráčov.

Novinka má oproti klasickému Mate20 X vo svojej výbave 5G modem, ale aj menšiu batériu, k čomu prišlo pravdepodobne z dôvodu zachovania rozmerov zariadenia a pridania potrebnej hardvérovej výbavy súvisiacej s 5G modemom. Mate20 X 5G má oproti klasickému Mate20 X kapacitu zmenšenú o 800 mAh z pôvodných 5000 mAh. Aj keď zníženie kapacity je pomerne veľké, tak aj konečných 4200 mAh je stále postačujúcich. Na druhej strane sa batéria dá nabíjať veľmi rýchlym 40 W nabíjaním.

Čipset Kirin 980 teraz spolupracuje s modemom Balong 5000, prvým 7nm 5G čipom. Mate20 X 5G umožňuje písanie na displej pomocou stylusu M-Pen. Ten podporuje 4 096 úrovní prítlaku. Toto príslušenstvo sa predáva samostatne.

Ostatné parametre zostávajú rovnaké. 5G model od Huawei má vo výbave trojicu fotoaparátov – hlavný 40 Mpx snímač (f/1.8), 20 Mpx ultra širokouhlú kameru (f/2.2) a 8 Mpx teleobjektív s 5× optickým priblížením (f/2.4). Vo výbave nechýba 7,2-palcový displej. Smartfón podľa očakávaní beží na Androide 9 Pie s nadstavbou EMUI 9.

Začiatkom roka sa tento smartfón dostal do predaja vo Švajčiarsku, pričom anglické spustenie predaja je plánované na jún. Anglické ceny sú pritom vyššie ako tie švajčiarské. Cena je stanovená na £ 999. Predobjednávky budú spustené už koncom mája.

Zdroj: GizmoChina

Prečítajte si aj:

Huawei Mate X: Vyskúšali sme skladateľný smartfón, pozrite si video (VIDEO TOUCHIT)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.