Nové technológie smartfónu vyzdvihli aj odborníci z portálu DxOMark.

Huawei dnes v Paríži predstavil nové vlajkové lode. Model Huawei P20 predstavíme v samostatnom článku, v tomto texte sa zameriame na Huawei P20 Pro, ktorý prináša unikátny trojitý fotoaparát. A na rozdiel od niektorých konkurenčných technológií, tento fotoaparát by mal mať viditeľný prínos aj v praxi.

Tvrdí to portál DxOMark, ktorý ohodnotil novinku 109 bodmi, čo je o 10 bodov viac v porovnaní s Galaxy S9+. Huawei P20 Pro získal 114 bodov za fotografie a 98 bodov za video. Tento výsledok zabezpečil spomenutý trojitý fotoaparát, ktorý kombinuje 40 Mpx farebný senzor (f/1.8), 20 Mpx čiernobiely senzor (f/1.6) a 8 Mpx teleobjektív (f/2.4) s 3× optickým priblížením. Huawei však tvrdí, že telefón dokáže bez straty kvality fotiť až pri 5× priblížení – ide o funkciu hybridného zoomu.

Parametre zadného trojitého fotoaparátu

Spájanie 4 pixelov aj superspomalené video

Farebný senzor môžete využiť na tvorbu 40 Mpx fotiek alebo aktivovať funkciu Light Fusion, ktorá spojí 4 okolité pixely do jedného s veľkosťou 2 µm. Výsledkom je 10 Mpx fotka a podobnú technológiu využívala aj Nokia Lumia 1020. V jej prípade sa táto funkcia označovala ako super pixely. Novinkou je tiež citlivý snímač teploty farieb, ktorý by mal zabezpečiť ich vernejšiu reprodukciu a podpora fotenia pri nízkej úrovni osvetlenia až do citlivosti ISO 102400.

Huawei vybavil zadný fotoaparát aj funkciou záznamu superspomaleného videa pri 960 fps v rozlíšení 720p. Spoločnosť tiež vyvinula technológiu stabilizácie obrazu s názvom AIS, ktorá využíva umelú inteligenciu. Výsledkom by mali byť ostré fotky v režime dlhej expozície, ktoré môžete teraz fotiť z ruky aj v noci a tiež aj výborne stabilizované video. Huawei tiež vylepšil 4D prediktívne zaostrovanie.

Na prednej strane je snímač odtlačkov prstov aj malý výrez v hornej časti displeja

Odomykanie tvárou a snímač odtlačkov pod displejom

Predná kamera má 24 Mpx, umožňuje 360° odomykanie telefónu pomocou tváre aj v noci a podobne ako zadný fotoaparát ponúka funkciu Light Fusion pre spojenie 4 okolitých pixelov do jedného. Novinka chce zaujať aj unikátnym farebným spracovaním chrbta, ktoré v sebe kombinuje modrú a fialovú farbu. Vďaka lesklému chrbtu a rôznym odleskom dokáže zadná strana pôsobiť skutočne viacfarebne. Týka sa to farebnej verzie Twilight, v predaji budú aj jednofarebné verzie.

Telefón tiež ponúka 6,1-palcový OLED displej s Full HD+ rozlíšením, procesor Kirin 970 a kombináciu 6 GB RAM + 128 GB úložisko. Poteší aj 4000 mAh batéria a podpora rýchleho nabíjania SuperCharge. Toto sú však parametre, ktoré ponúka aj Huawei Mate 10 Pro. Novinka P20 Pro sa odlišuje najmä unikátnym trojitým fotoaparátom a snímačom odtlačkov prstov, ktorý sa nachádza pod displejom v spodnom rámiku. Poteší odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP67, 3,5 mm jack telefón neponúka a ani slot na microSD kartu.

Huawei P20 Pro má predinštalovaný systém Android 8.1 a do predaja sa dostane za cenu 849 eur. Richard Yu síce na tlačovej konferencii oznámil cenu 899 eur, na Slovensku však bude novinka o 50 eur lacnejšia. K dispozícii budú farby Black, Midnight Blue a Twilight, presný dátum spustenia predaja zatiaľ nie je známy.

Trojitý fotoaparát je unikátny, zadná strana však výrazne odráža svetlo

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Huawei predstavuje vlajkové lode P20 a P20 Pro

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit