Huawei to myslí so sériou smartfónov P smrteľne vážne. Od predstavenia prvého P modelu v roku 2012 sa stále vylepšuje a aktuálna P8 je výbornou vlajkovou loďou na tento rok. Prinášame naše skúsenosti po európskom predstavení tohto telefónu v Londýne.

Huawei P8 je vo všeobecnosti elegantný, štíhly telefón, s vynikajúcim fotoaparátom, širokými možnosťami konektivity a vylepšeným softvérom. Podstatná je aj dlhá výdrž na batériu. P8 je vyrobený z kombinácie kovu, skla a umelej hmoty. Dodáva sa v unibody dizajne, hodí sa do práce, do školy ale aj k večernej róbe. Hneď ako ho chytíte do ruky, pocítite prepracované remeselné vyhotovenie. Jeho hrúbka je len 6,4 mm, čo je menej ako pri Galaxy S6 a iPhone 6. Vyrába sa v štyroch farbách, na Slovensko príde v kombinácii bielej a zlatej ako aj bielej a sivej.

 

HuaweiP8Richard

Telefón v Londýne predstavil riaditeľ Huawei, Richard Yu

Uhlopriečka displeja nového typu IPS Neo má 5,2 palca a displej na prednej strane telefónu zaberá až 78,3 % plochy. Témy displeja sa dajú ľahko meniť napr. potrasením smartfónu a dajú sa stiahnuť zo stránky výrobcu.

Fotoaparát je veľmi dôležitý prvok telefónu. Ľudia totiž milujú selfie fotografie a obyčajne najžiadanejšie sú tie, ktoré sa realizujú pri nižšej úrovni svetla. Práve nato sa Huawei v modeli P8 aj sústredil. Je známe, že kvalita fotiek nie je len o megapixeloch. Výrobca teda pridáva optickú stabilizáciu, 4-farebný 13 MPx snímač RGBW a spracovanie obrazu podobné, ako je to pri profesionálnych zrkadlovkách. Optická stabilizácia pracuje v širokom rozsahu 1,2°. Na prezentácii sme videli porovnanie fotiek z iPhone 6 plus a na týchto príkladoch bol výstup z P8 zreteľnejší a ostrejší. Štvorfarebný snímač má o 32 % jasnejší obraz, a o 78 % menej šumu ako je to pri konvenčných trojfarebných snímačoch.

Na spracovanie obrazu je určený signálny procesor, ktorý rozpoznáva fotenú scénu a ďalej eliminuje šum. Neskôr sme si vyskúšali kvalitu fotografií aj sami a naozaj tento smartfón sa nízkej úrovne svetla nebojí. Huawei pridáva aj technológiu s realizáciou 4 fotografií naraz, s rôznou úrovňou expozície a výsledkom je vysoký dynamický rozsahu výsledku. To sa oplatí napr. pri fotografiách, ktoré fotíte proti svetlu. Špecialitou P8 sú fotky s vysokým kontrastom, teda fotené v noci, pričom tu sa vyskytujú pohybujúce sa svetlé objekty – reflektory áut, batéria v ruke, oheň alebo aj hviezdna obloha. Ďalej je tu režim režiséra, keď telefón Huawei P8 môže riadiť ďalšie tri smartfóny s OS Android nato, aby ste dosiahli synchronizované video so štyrmi rôznymi pohľadmi na scénu. A vyzerá to veľmi efektne. Na selfie fotky zavádza Huawei rozpoznávanie tváre tak, aby ste nemali na fotke zatvorené oči.

HuaweiP8Bateria

Takto je to s výdržou na batériu v porovnaní s konkurenciou

 

Prechádzame ku konektivite. Pri niektorých unibody celokovových telefónoch dochádza k tomu, že GPS signál nie je dostatočne kvalitný. Huawei P8 však obsahuje dve antény na opačných koncoch telefónu a rýchlu technológiu na prepínanie medzi nimi. Takto sa zamedzí predčasne ukončeným hovorom. P8 si poradí so signálom aj vo vlakoch s rýchlosťou 300 km/h. Technológia Wi-Fi+ si potom pamätá, ako to bolo v minulosti s kvalitou sietí, na ktoré ste sa pripojili a automaticky vyberá tú najlepšiu možnosť.

Neprehliadnite aj naše ďalšie články o telefón Huawei P8:
Unboxing Huawei P8 – rozbalili sme ultra špičkový telefón
Huawei P8lite – Na vlas rovnaký ako P8, s pozmeneným chromozómom
Huawei P8 je u nás v predaji za 479 Eur. Čo dokáže?

Ďalej P8 prináša rýchlejšie pripojenie k roamingovej sieti, podľa výrobcu to má byť 3-krát rýchlejšie ako doteraz. Tento telefón prichádza aj vo vyhotovení dualSIM, pričom vždy ide o nanoSIM karty a jeden zo slotov sa dá využiť buď pre SIM kartu alebo microSD kartu do kapacity 128 GB. Na oboch kartách je podpora pre sieť LTE/4G. Na Slovensku sa zo začiatku budú predávať len jednoSIM telefóny.

HuaweiP8RGBW

Takýto je rozdiel medzi fotografiami realizovanými snímačmi RGBW a RGB

Prechádzame k novým gestám. Ak prstom vyčleníte plochu na displeji, uloží sa vyčlenená plocha ako obrázok. Z vlastnej praxi toto odporúčame, je to veľmi pohodlný spôsob na uschovávanie poznámok. Dvojité poklepanie prstom po displeji potom zrealizuje snímku obrazovky, ktorú môžete ďalej editovať.

Procesorovým základom Huawei P8 je Kirin 930, čo je firemný 64-bitový procesor špeciálne prispôsobený pre tento telefón. Dokáže prispôsobovať požadovaný výkon spustenými aplikáciami a tým šetrí na energii batérie. Rovnako Huawei riadi vlastným firewallom spotrebu náročných aplikácií, ktoré bežia v pozadí (náročná býva aplikácia WhatsUp, Facebook alebo YouTube). Napriek tomu, že telefón má len 6,4 mm a 2860 mAh batériu, dokáže na jedno nabitie pri bežnej prevádzke pracovať 1,5 dňa a pri veľmi silnej prevádzke jeden celý deň. Kapacita RAM je 3 GB, vnútorná pamäť sa dá rozšíriť do 128 GB.

A je tu aj mnoho softvérových vylepšení, ktoré sa vám v praxi oplatia. Telefón napr. automaticky pridáva do zapamätaných kontaktov aj kód krajiny. Pre ľudí komunikujúcich naprieč krajinami je to vítané. V hlučnom prostredí pridáva na hlasitosti komunikácie až o 58 %, dobre si poradí aj s vetrom. Na realizáciu audio komunikácie môžete použiť handsfree režim, pričom môžete byť vzdialení od mobilu do 2 metrov a prenos hlasu bude čistý. Signálový audio procesor sa používa aj na kvalitné prehrávanie hudby. Špecialitou je potom možnosť nájdenia strateného telefónu. Zavoláte naň napr. „Hi buddy“ (to sa dá prispôsobiť) a telefón sa ozve hlasitým zvonením bez ohľadu na nastavený režim zvonenia. Huawei P8 môžete odkódovať aj pomocou náramku TalkBand B2 alebo iným, predtým spárovaným bluetooth zariadením. Špecialitou je doplnkový zadný kryt s elektronickým atramentom, na ktorom sa zobrazujú vaše poznámky alebo udalosti z kalendára. Tento typ displeja môžete využiť aj na elektronické knihy, ktoré môžete snímať aj na priamom slnečnom svetle. Telefón je vybavený nano technológiou, ktorá ho chráni pred kvapkami vody.

Cena štandardného modelu bude 479 EUR. Huawei tiež predstavil model P8 Max so 6,8-palcovým IPS-Neo displejom s kontrastným pomerom 1500:1. Ten je však určený pre ázijský trh. Pre Slovensko bude zaujímavý aj model P8 Lite, ktorého cena bude 249 Eur a má len o niečo slabšie parametre ako P8.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.