Čínsky výrobca je pripravený na ďalšiu generáciu mobilných sietí.

Huawei predstavil najrýchlejší 5G čipset Balong 5000 a prvý komerčný 5G router 5G CPE Pro. Obe novinky sú pripravené poskytnúť najrýchlejšie bezdrôtové pripojenie na svete, ktoré využijú smartfóny, inteligentné domácnosti či autonómne autá.

Multimodálny mikročip Balong 5000 podporuje 2G, 3G, 4G a 5G siete a účinne znižuje latenciu a spotrebu energie pri výmene dát v rôznych režimoch. V hlavnom frekvenčnom spektre, používanom pri 5G (6 GHz), môže dosiahnuť rýchlosť sťahovania až 4,6 Gb/s.

Vo vysokofrekvenčných pásmach, ktoré sa využívajú ako rozšírené spektrum pre 5G sieť, môže dosiahnuť rýchlosť sťahovania na úrovni až 6,5 Gb/s. Ide o 10-násobne vyššiu rýchlosť, ako je súčasná najvyššia rýchlosť 4G LTE sietí.

Balong 5000 je tiež prvým čipsetom s podporou SA a NSA architektúr 5G sietí ako aj prvou multimodálnou čipovou sadou na svete, ktorá podporuje komunikáciu Vehicle to Everything (V2X). Vďaka nízkej latencii nájde využitie v budúcich autonómnych vozidlách.

Prvé smartfóny s novým 5G čipom budú predstavené na tohtoročnom Mobile World Congress v Barcelone a to 24. februára. Predpokladá sa, že minimálne jeden z predstavených telefónov bude skladateľný.

5G router Huawei 5G CPE Pro s čipsetom Balong 5000

Film si stiahnete za tri sekundy

Router 5G CPE Pro obsahuje v sebe čipset Balong 5000 a podporuje bezdrôtové pripojenie v sieťach 4G aj 5G. Prostredníctvom 5G siete môžete video s veľkosťou 1 GB stiahnuť za 3 sekundy a video v rozlíšení 8K môžete streamovať bez potreby čakať na zápis do vyrovnávacej pamäte. Okrem domáceho využitia môže byť zariadenie Huawei 5G CPE Pro použité aj pre veľmi rýchle pripojenie malých a stredných podnikov.

Vďaka novej technológii Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) dokáže Huawei 5G router sťahovať dáta rýchlosťou až 4,8 Gb/s. Zariadenie tiež podporuje protokoly Huawei HiLink a prináša tak 5G do inteligentných domácností.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei ukáže na MWC 2019 svoj skladateľný smartfón. Takto by mal fungovať

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit