Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Huawei predstavila Mate Xs, novú generáciu revolučného skladacieho smartfónu. Ide o najmodernejšie prenosné zariadenie Huawei s bezkonkurenčným výkonom a vylepšeným dizajnom, ktoré možno používať v dvoch režimoch – ako smartfón a ako tablet.

Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group, povedal: “Minuloročným modelom Huawei Mate X sme vstúpili do kategórie skladacích smartfónov a stanovili štandard pre toto odvetvie. Nová generácia dvíha latku ešte vyššie a je to najrýchlejší 5G smartfón vo svojej triede.“

Rozložte neobmedzené možnosti

Mate Xs má 8 palcový rozkladací displej s novým dizajnom mechanického závesu Falcon Wing. Ten bol prvýkrát nasadený u predchodcu Mate X, a obsahuje viac ako 100 vzájomne prepojených častí, ktoré posilňujú displej a zároveň zabezpečujú pohodlné prezeranie obsahu v obidvoch režimoch. Záves je po novom vyrobený z tekutého kovu na báze zirkónia, ktorý je oveľa trvácnejší a umožňuje rozloženie telefónu na plných 180 stupňov.

Huawei Mate Xs je vybavený flexibilným displejom s inovatívnou dvojvrstvovou polymérnou štruktúrou. Skladací displej je vyrobený pomocou špeciálnej technológie Huawei, ktorá lepí dve vrstvy leteckého polyimidu s opticky čírym lepidlom. Tento jedinečný materiál umožňuje displeju dosiahnuť vynikajúcu kvalitu obrazu, sýtosť farieb a jas pri zachovaní vysokej kvality samotnej obrazovky.

V zloženom stave je Huawei Mate Xs výkonný smartfón s duálnou obrazovkou. Hlavná obrazovka má 6,6 palca a sekundárna obrazovka 6,38 palca. V rozloženom stave sa smartfón stáva 8-palcovým tabletom.

Huawei Mate Xs prichádza so systémom chladenia Flying Fish Fin, ktorý je navrhnutý špeciálne pre skladacie smartfóny. Tento jedinečný chladiaci systém využíva flexibilný grafén s mikroskopickými štrbinami, ktoré mu umožňujú skladať sa spolu so zariadením a pokrývať celú plochu jeho povrchu, čím sa dosahuje rovnomerné a efektívne chladenie.

Špeciálne navrhnutý systém antén 5G je príkladom expertízy Huawei v oblasti telekomunikačných technológií. Vďaka zdĺhavému procesu výskumu a vývoja konštrukcia antény zaisťuje vysokú rýchlosť a stabilnú konektivitu Huawei Mate Xs.

Špičkový výkon a pripojenie 5G

Huawei Mate Xs ťaží z plnej sily najpokročilejšie čipovej sady Huawei – Kirin 990 5G. Grafiku zaisťuje 16-jadrový GPU Mali-G76, najvýkonnejšia GPU (Graphic Processing Unit) na telefónoch Huawei, zatiaľ čo požiadavky umelej inteligencie vybavuje NPU (Neural Processing Unit), postavená na architektúre Da Vinci spoločnosti Huawei.

Kirin 990 5G SoC obsahuje integrovaný 5G modem a okrem samotného 5G podporuje aj 2G, 3G, 4G.

Novinka kráča v šľapajach doterajších vlajkových lodí Huawei a je vybavená špičkovým fotografickým systémom. Systém fotoaparátov Leica SuperSensing Quad Camera pozostáva zo 40 Mpix hlavného senzora, širokouhlého objektívu s rozlíšením 16 Mpix, 8 Mpix fotoaparátu a 3D-hĺbkového snímania. Systém využíva výhody sklápateľného tela, a teda zohráva úlohu ako predného, tak aj zadného fotoaparátu.

Fotoaparát tak prináša revolúciu v kategórii selfie – otočením Huawei Mate Xs v zatvorenom stave môžete využiť sekundárnu obrazovku pre zhotovovanie selfie. Portréty sú tak ešte interaktívnejšie a krajšie.

Nová definícia multi-taskingu

Huawei Mate Xs sa dokáže premeniť sa na oveľa väčšie digitálne plátno vďaka tomu, že ohyb je zaistený fyzickou sponou, ktorú možno ľubovoľne rozopnúť pomocou prístupného tlačidla na bočnom paneli.

Skladací smartfón natívne podporuje režim Multi-Window, ktorý umožňuje zobrazenie dvoch aplikácií vedľa seba a ich vzájomnú interakciu. Text, obrázky a dokumenty možno prenášať rovnako ľahko, ako preťahovanie obsahu z jednej aplikácie do druhej.

Lišta v dolnej časti obrazovky poskytuje užívateľom priestor pre priradenie aplikácií pre rýchle spustenie. Ak sú dve aplikácie otvorené súčasne, môžu užívatelia spustiť aj tretie okno pomocou funkcie Plávajúce okno na vybavenie drobných úloh, ako je napríklad reakcia na textové správy.

Mate Xs beží na EMUI 10.0.1, operačnom systéme na báze Android Open Source. Kombinuje nielen vylepšený výkon so zvýšeným zabezpečením, ale tiež podporuje funkciu spolupráce na viacerých obrazovkách. Táto funkcia búra hranice medzi zariadeniami Windows a Android a vďaka nej môžu užívatelia ľahko prenášať súbory medzi zariadeniami Mate Xs a MateBook, rovnako ako ovládať dva systémy pomocou jediného displeja.

Galéria aplikácií AppGallery

Huawei Mate Xs je jedným z prvých takzvaných AG zariadení Huawei, ktoré namiesto Google služieb využíva vlastný ekosystém služieb. AG je skratkou pre vlastný Huawei obchod s aplikáciami Huawei AppGallery, ktorý obsahuje v súčasnosti už aj mobilné aplikácie od slovenských developerov a ich počet neustále rastie.

Cena a dostupnosť

Huawei Mate Xs bude dostupný aj na Slovensku za odporúčanú cenu 2499 eur. Termín a predajné kanály budú potvrdené neskôr.