Ascend 910 je najvýkonnejší procesor svojho druhu.

Huawei oficiálne predstavil najvýkonnejší procesor umelej inteligencie na svete – Ascend 910 – a taktiež platformu, na ktorej bude tento procesor fungovať a vykonávať operácie s prakticky neobmedzeným zameraním. Takýmito operáciami sú napríklad procesy prebiehajúce na verejných a súkromných virtuálnych úložiskách, priemyselných ale aj súkromných systémoch, v edge computingu alebo IoT (Internet vecí).

Ascend 910 je úplne nový procesor pre umelú inteligenciu. Jeho energetická spotreba dosahuje len 310 W a jeho výpočtová sila sa vyrovná kapacite 50 vysokovýkonných počítačových procesorov. Pri výpočtoch vo formáte 16 bitov (FP16) poskytuje procesor Ascend operačnú kapacitu až 256 TeraFLOPS. Pri výpočtoch s presnosťou na celé číslo (INT8) je to až 515 teraOPS.

Huawei tiež oznámil platformu MindSpore, na ktorej tento procesor funguje. Platforma podporuje všetky procesy – záťažové a komplikované, ako aj malé a jednoduché. Zároveň zaručuje zaistenie súkromia používateľa, pretože sa zaoberá iba informáciami, ktoré už raz boli spracované.

V typickej neurónovej sieti na spracovanie prirodzeného jazyka (NLP) má MindSpore o 20% menej riadkov základného programovacieho kódu v porovnaní so súčasným najlepším produktom rovnakého typu. Zároveň  pomáha vývojárom zvýšiť efektivitu ich práce najmenej o 50 percent. V rámci bežného tréningu umelej inteligencie fungujú oba produkty dvakrát rýchlejšie ako iné bežné tréningové karty využívajúce technológiu TensorFlow.

Huawei výrazne investuje do výskumu a vývoja umelej inteligencie. Čínsky gigant predpokladá, že táto technológia bude rovnako univerzálna, ako železnice a elektrina v 19. storočí a automobily, počítače a internet v 20. storočí. Spoločnosť verí, že AI sa bude používať takmer vo všetkých odvetviach hospodárstva.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei predpovedá: Týchto 10 trendov a technológií nás čaká v roku 2025

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit