Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výhody 5G sietí sa stávajú čoraz „hmatateľnejšími“ aj pri praktickom využití. Spoločnosť Huawei sa popri vývoji sieťovej infraštruktúry pre 5G intenzívne venuje práve aj jej nasadeniu v praxi. Najnovšie dokončila v čínskom Šanghaji prvé testy inovatívnych prenosových zariadení, ktoré umožnia prenos dát a streamovanie videozaznámov vo vysokej kvalite 4K.

 O svojich zámeroch prepojiť 5G technológiu a prenos 4K videa informoval Huawei verejne už v minulom roku, kedy spoločnosť realizovala prvé testy. Ide o prirodzené spojenie moderných technológií berúc do úvahy nové možnosti, ktoré práve 5G prináša: predpokladané robustné pokrytie, veľká šírka pásma a nízka latencia (teda odozva siete). S takýmito parametrami dokážu 5G siete byť reálnou alternatívou aj voči optickým vláknam či tradičným prenosovým vozom. „4K“ je označenie pre video s horizontálnym rozlíšením približne 4 000 pixelov, ide teda o dvojnásobok v porovnaní s kvalitou Full HD (1920 x 1080 pixelov).

Technologické riešenie Huawei umožňuje nielen prenosy 4K videa v reálnom čase, ale aj takzvaný diaľkový dispečing umožňujúci, aby koordinácia a manažment technológie prebiehal na diaľku. Namiesto tradičných rozmerných vysielacích technológií prináša Huawei inováciu aj v tomto smere: nové zariadenia budú mať veľkosť obyčajného batohu, čo výrazne uľahčí manipuláciu.

Aby bola zabezpečená dátová komunikácia s 5G sieťou, súčasťou technologickej novinky Huawei sú dva integrované, priemyselné 5G moduly (MH5000). Tie zabezpečia prenos videa na cloudové servery. Úplnou nevyhnutnosťou pri prenose 4K videa je kvalitné dátové spojenie, ktoré je vďaka technológii Huawei monitorované a priebežne vyhodnocované na pokročilej úrovni.

5G sieť zďaleka neprináša iba vyššie prenosové rýchlosti, ale v porovnaní so 4G je stabilnejšia a umožňuje pripojenie obrovského množstva rozličných zariadení. Ako kľúčová výhoda sa to aktuálne potvrdzuje aj pri streamovaní videí.

Čo vlastne technológia 5G prinesie v praxi? Veľkým objavom bude prenos a streamovanie médií. Príchodom širokopásmového pripojenia 5G sa otvorí celá škála možností ako napríklad 360° streamovanie videa a s tým súvisiace aplikácie virtuálnej reality. Predstavme si športový prenos, ktorý môžeme sledovať na opačnom konci sveta streamovaný v reálnom čase, vo vysokej kvalite, rozlíšení a s nízkou latenciou.

 

Značky: