Ponuka obchodu Huawei AppGallery je prekvapujúco bohatá.

Huawei predáva na Slovensku smartfóny, ktoré obsahujú predinštalovaný obchod Huawei AppGallery. Tieto telefóny sa kvôli tomu označujú ako Huawei AG telefóny – medzi ne patria napríklad modely radu Huawei P40 a novšie, rad Mate 30 a novší a takisto Huawei P smart 2021.

Obchod Huawei AppGallery môže u niektorých používateľov vyvolávať nedôveru, pretože ide o nový ekosystém, ktorý nemá za sebou tak dlhú históriu ako Google Play či App Store. V redakcii TOUCHIT však Huawei AG telefóny používame a rozhodli sme sa detailne pozrieť na aktuálnu ponuku obchodu AppGallery s dôrazom na slovenské aplikácie. Pretože práve tie budú lokálni používatelia potrebovať najviac.

V rámci nášho testovania sme zobrali Huawei telefóny do terénu a vyskúšali si s nimi život – dlhodobo s nimi žije Roman, skúsenosti však zbiera aj Ondrej. A výsledok nášho testovania si môžete pozrieť v priloženom videu v tomto článku alebo priamo na našom YouTube:

Video: Aké slovenské aplikácie ponúkajú Huawei telefóny?

Aké aplikácie sme používali?

Používali sme aplikácie, ktoré sú nevyhnutné ku každodennému životu – či už ide o dopravu, bankovanie, jedenie, sledovanie televízie, počúvanie rádia, získavanie informácií alebo v Ondrejovom prípade aj nabitie elektromobilu. Konkrétne sme testovali nasledujúce aplikácie, uvádzame ich v abecednom poradí:

Antik TV

Aplikácia Antik TV umožňuje sledovanie až 137 televíznych kanálov na rôznych zariadeniach, vrátane Huawei AG telefónov. Aplikáciu sme si stiahli z obchodu AppGallery a okrem živého vysielania ponúka aj TV archív a ďalšie pokročilé funkcie.

Deezer

Deezer síce nie je slovenská aplikácia, ale aj túto službu sme si stiahli z obchodu AppGallery. Využili sme totiž vianočnú ponuku Telekomu, v rámci ktorej je možné používať Deezer na 60 dní bezplatne. Aplikácia umožňuje počúvať hudbu cez internet, funguje rovnako ako Spotify či Apple Music.

Denník N

V Huawei AppGallery sa nachádza aj aplikácia Denník N

Denník N

Denník N má v Huawei AppGallery svoju primárnu aplikáciu a tiež aj obľúbenú aplikáciu Minúta po minúte. Používame oboje. V rámci primárnej aplikácie je možné prihlásiť sa do svojho účtu a získať prístup k obsahu pre predplatiteľov.

Football Cup 2020

V AppGallery sa nachádza aj viacero kvalitných hier od slovenských vývojárov. Našou obľúbenou je futbalová hra Football Cup 2020 od vývojárov z Inlogic Software.

Ideme vlakom

Bez tejto aplikácie si Ondrej ani Roman nevedia predstaviť život. Pomocou Ideme vlakom si môžete vyhľadať vlakové spojenia a rýchlo si zakúpiť cestovné lístky – či už zaplatením pomocou platobnej karty alebo kreditným kontom. Ideme vlakom sme si stiahli z Huawei AppGallery.

Aplikácia Ideme vlakom

Aplikácia Ideme vlakom patrí medzi naše najpoužívanejšie

IDS BK

IDS BK je ďalšia z aplikácií, ktorá je užitočná v rámci každodenného života – pokiaľ žijete v bratislavskom kraji. Pomocou IDS BK si môžete skontrolovať cestovné poriadky a nakupovať cestovné lístky. Aplikácia je v Huawei AppGallery.

Menucka.sk

Aplikácia Menucka.sk umožňuje skontrolovať aktuálnu ponuku denných menu reštaurácií vo vašom okolí. Stiahli sme si ju z AppGallery a používame ju pomerne často.

Aplikácia Menucka.sk

Pomocou aplikácie Menucka.sk si často vyberáme, čo si dáme na obed

Rádio Expres

V AppGallery nájdete viacero aplikácií na počúvanie rozhlasu. Pokiaľ je vašim obľúbeným rádiom Expres, k dispozícii je aj samostatná aplikácia práve od tohto rádia.

SHMUapp

SHMUapp je ďalšia z aplikácií, ktoré majú svoje stabilné miesto v našom telefóne. Stiahli sme ju z AppGallery a využívame ju na kontrolu predpovede počasia či očakávaných zrážok. Aplikácia takisto posiela upozornenia o námrazách a ďalších potenciálne nebezpečných poveternostných podmienkach.

Slovak Lines

Aplikácia, s ktorou cestujeme na letisko do Viedne, keď ideme na služobné cesty. Tento rok ich bolo menej, avšak v budúcnosti ju určite využijeme. K dispozícii je priamo v AppGallery.

Huawei telefóny ponúkajú slovenské aplikácie

Huawei telefóny ponúkajú slovenské aplikácie

SlovnaftBajk

SlovnaftBajk je služba na zdieľanie bicyklov v Bratislave. Pomocou tejto aplikácie sa môžete prihlásiť do svojho konta a skontrolovať si na mape, kde sú dostupné jednotlivé bicykle či stanice. Aplikácia je k dispozícii v AppGallery.

Tatra banka

Tatra banka je jedna z viacerých bankových aplikácií, ktoré nájdete v obchode Huawei AppGallery. Túto banku využíva Ondrej a počas nášho testovania si pomocou Huawei AG telefónu a aplikácie Tatra banka vybral peniaze z bankomatu. Takisto vyriešil aj všetky potrebné úkony, ktoré súvisia s mobilným bankovníctvom.

Tatra banka

V Huawei telefónoch používame aj aplikáciu Tatra banka

Telekom

V AppGallery nájdete aj všetky mobilné aplikácie slovenských operátorov. My používame Telekom a pomocou tejto aplikácie sme si aktivovali vianočný darček vo forme 15 GB extra dát pre všetkých používateľov s paušálmi od Telekomu.

UBIAN

UBIAN je ďalšia praktická aplikácia, ktorú využijete každý deň. Ponúka cestovné poriadky a môžete si do nej uložiť aj vašu električenku a rýchlo si skontrolovať, dokedy má platnosť atď. K dispozícii je v AppGallery.

UPay – Parking

V obchode AppGallery sa nachádza aj aplikácia UPay – Parking. Tá vám pomôže s platením za parkovanie v slovenských mestách pomocou SMS správy. Netreba nič hľadať, stačí mať túto aplikáciu v telefóne.

ZSE Drive

Aplikáciu ZSE Drive sme si do Huawei telefónu stiahli aj napriek tomu, že nie je v obchode AppGallery. Použili sme Vyhľadávanie Petal

ZSE Drive (cez Vyhľadávanie Petal)

Ondrej si do svojho Huawei AG telefónu stiahol aj aplikáciu ZSE Drive, ktorá sa zatiaľ nenachádza v obchode AppGallery. Našiel si ju pomocou systémového nástroja Vyhľadávanie Petal, ktorý je predinštalovaný v každom Huawei AG telefóne a pomáha s hľadaním a inštaláciou aplikácií, ktoré zatiaľ nie sú k dispozícii v AppGallery.

Pomocou aplikácie ZSE Drive si aktivoval nabíjanie jeho elektromobilu a stav nabíjania kontroloval počas obedovej prestávky.

365.bank (Rýchla aplikácia)

V obchode AppGallery sa nachádzajú aj tzv. rýchle aplikácie. Tie netreba inštalovať a okamžite sa spustia. Jednou z viacerých slovenských rýchlych aplikácií v AppGallery je 365.bank. Táto rýchla aplikácia umožňuje kontrolu účtov a vykonanie základných úkonov v rámci mobilného bankovníctva.

Huawei telefóny ponúkajú slovenské aplikácie

Huawei telefóny ponúkajú slovenské aplikácie

Verdikt

Treba objektívne uznať, že ponuka obchodu Huawei AppGallery sa každým mesiacom zlepšuje. Z hľadiska slovenských aplikácií je na tom AppGallery výborne – nájdete v ňom prakticky všetky slovenské aplikácie, ktoré budete potrebovať k svojmu životu.

Niekoľko aplikácií, ktoré by sme zriedkavo využili, ešte chýba, avšak tie najdôležitejšie sú tam prakticky všetky. Zoznam všetkých dôležitých aplikácií v AppGallery nájdete v našom samostatnom článku, TU.

A ak by ste mali nejaké otázky, pokojne nám napíšte. V redakcii používame Huawei AG telefóny dlhodobo a ich ekosystém poznáme detailne. Prípadné otázky nám môžete poslať emailom na roman@touchit.sk.

Prečítajte si aj:

Búrame mýty: Sú naozaj Huawei telefóny bez Google služieb nepoužiteľné? (VIDEO TOUCHIT)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit