Huawei a Faroese Telecom uskutočnili prvé testovanie siete 5G na Faerských ostrovov, ktorej poskytovateľom je spoločnosť Huawei. Zákazníci spoločnosti Faroese Telecom sa môžu tešiť na využívanie siete 5G vo vybraných lokalitách už koncom leta.

Spoločnosť Faroese Telecom uskutočnila prvý ostrý test budúcej 5G siete. Zariadenie operátorovi dodala spoločnosť Huawei, jeden z popredných svetových výrobcov 5G technológie, pričom obe firmy spolupracujú už od roku 2015.

Prvý 5G telefonát na Faerských ostrovoch sa uskutočnil 6. júna o 14:23 na najrýchlejšom 5G telefóne na svete, Huawei Mate 20X. Na tom istom telefóne Huawei a Faroese Telecom merali rýchlosť sťahovania, ktorá dosiahla úroveň viac ako 1 gigabajt za sekundu, čo je takmer 10 krát rýchlejšie, než sme zvyknutí pri sieti 4G.

 „Huawei vnímame ako silného partnera a po niekoľkých rokoch úspešnej spolupráce sa tešíme na to, aké zmeny prinesie zavedenie siete 5G . K dispozícii budú nové technológie a Faerské ostrovy budú mať ešte lepšie pripojenie, ako doteraz,“ hovorí Eva Skeel Nolsø, marketingová riaditeľka spoločnosti Faroese Telecom.

Faerské ostrovy čelia v súvislosti s dosiahnutím úplného sieťového pokrytia mnohým geografickým výzvam, keďže ostrovy s hornatým povrchom sú prepojené množstvom tunelov na pevnine a pod morom. Po mnoho rokov sa však Faerské ostrovy mohli pýšiť efektívnym sieťovým pokrytím.

„Obyvatelia Faerských ostrovov si v posledných rokoch zvykli na mimoriadne vysokú kvalitu mobilnej komunikácie. Aj keď sa nachádzame v severnom Atlantiku, ktorý je podľa mnohých položený uprostred ničoho, obyvatelia Faerských ostrovov ich nevnímajú ako miesto, ktoré je odrezané od zvyšku sveta. S 98,6% 4G pokrytím pevninového a morského územia naprieč všetkými ostrovmi, sú obyvatelia silno prepojení medzi sebou, a takisto aj so zvyškom sveta, či už sa momentálne nachádzajú na vrchole hory alebo prechádzajú autom cez tunel,” hovorí Eva Skeel Nolsø.

V Huawei sú takisto veľmi spokojní s dlho očakávaným prvým hovorom cez 5G.

Sme veľmi radi, že sme umožnili Faerským ostrovom posunúť sa o dôležitý krok bližšie ku využitiu všetkých možností, ktoré sieť 5G ponúka. Úspech tohto testovania znamená, že vo Faroese Telecom budú čoskoro schopní ponúknuť komerčné využitie 5G technológií,“ hovorí Mads Rasmussen, CTO spoločnosti Huawei.

Fakty:

  • Huawei spúšťa end-to-end 5G systémy pre Faroese Telecom. To zahŕňa 5G RAN (rádiovú prístupovú sieť), 5G jadrovú sieť a 5G smartfóny.
  • Minulý štvrtok (6. júna 2019) mal Huawei 46 komerčných objednávok na 5G siete v 30 krajinách sveta. Spoločnosť už dodala viac ako 120 000 základňových staníc 5G.

Značky: