5G sieť už nie je iba dominantou zaľudnených metropol –  výhody tejto novej generácie sietí môžete zistiť už aj na Mount Evereste. Spoločnosť Huawei a lokálny čínsky operátor China Mobile vybudovali na najvyššej hore sveta duálnu gigabitovú 5G sieť a spoločne postavili základňové stanice v základnom tábore Mount Everest (5300 mnm), v prechodnom tábore (5800 mnm) a v tábore Forward (6500 mnm).

5G so symbolickým názvom Mount Everest však nebude slúžiť iba na streamovanie videí vo vysokej kvalite z najvyššieho štítu na svete. „Takýto videozáznam vo vysokom rozlíšení vie poskytnúť kľúčové informácie horolezcom, vedcom a iným odborníkom,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení spoločnosti Huawei.

Základňová stanica 5G v nadmorskej výške 6500 mnm

Základňová stanica 5G v nadmorskej výške 6500 mnm

Kompaktné základňové stanice spoločnosti Huawei s jednoduchou integráciou boli navrhnuté tak, aby sa dali ľahko inštalovať aj v tak extrémnom prostredí, akým je to na Mount Everest. Bezporuchový chod siete zabezpečuje tucet sieťových špecialistov, ktorí sú k dispozícii 24 hodín denne.

Vo výške 5300 metrov nad morom je vďaka 5G sieti možné dosiahnuť rýchlosť sťahovania 1,66 Gbps a rýchlosť odosielania 215 Mbps. Základný tábor vo výške 5300 metrov je vďaka technológii Gigabit ONT plne pokrytý protokolovanou rýchlosťou 1,43 Gbps. Okrem toho inteligentný monitorovací systém HoloSens garantuje kvalitu streamingu a udržiava siete vo výške 6500 metrov na vrchole Mount Everestu vždy zapnuté.

Zdroj: Huawei

Značky: