Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Všetci vieme, že soľ a korenie nesmú chýbať v žiadnej kuchyni. Okoreniť jedlo je však možné aj trochu inak – hudbou. Podľa výskumu profesora Charlesa Spencea, priekopníka experimentálnej psychológie na univerzite v Oxforde, by sme mali každé  jedlo “okoreniť hudbou”. Štipka opery, pár zrniek flamenca a každé jedlo chutí o čosi lepšie. 

Svoju hypotézu „zvukového korenia” testoval profesor s lokálnou kuchyňou – francúzske jedlo údajne chutí lepšie za zvuku francúzskej ťahacej harmoniky, zatiaľ čo Puccini vylepšuje chuť cestovín. Platnosť teórie bola potvrdená aj v prípade nemeckej, španielskej a gréckej kuchyne. Ako by asi dopadla tá slovenská? Skúste si ku poriadnej porcii bryndzových halušiek pustiť napríklad Suchoňovu Krútňavu alebo populárnu slovenskú hudbu.

Profesor Spence tvrdí: „Nové technológie, napríklad Multi-Room Audio od Sony, môžu ponúknuť skutočne viaczmyslové gurmánske pôžitky bez ohľadu na to, v ktorej izbe sa práve nachádzate. Vhodne vybraná hudba pomôže v tom, aby každé jedlo chutilo čo najlepšie. Ľudia si môžu zobrať svoje jedlo a pitie do rôznych častí domu alebo bytu a pozorovať, ako prostredie, a hlavne hudba, mení chuť jedla. Hovorí sa, že jeme svojimi zmyslami, nie ústami a jazykom – je to v skutočnosti náš mozog, ktorý pripravuje chuťové bunky na chuťový zážitok. Prostredie okolo nás má na chuti jedla podstatný vplyv. Aj malé zmeny v okolí môžu skutočne zintenzívniť gurmánsky prežitok.”

Medzi ďalšie poznatky z výskumu profesora Spencea tiež patrí:

  • Počúvanie klasickej hudby môže spôsobiť, že víno a iné nápoje budú chutiť lepšie
  • Pomalá hudba môže viesť k tomu, že vám chuť zostane dlhšie v ústach. Čím rýchlejšia hudba, tým rýchlejšie chuť vyprcháva
  • Čím viac sa vám hudba páči, tým viac vám bude chutiť – tomuto javu sa hovorí zmyslový prenos. Ide o to, že pozitívny vzťah k danej hudbe premietate do jedla a nápojov
  • Kombinácia správneho hudobného nástroja so správnym jedlom podporuje chuť – napr. zvuk klavíra sa dobre hodí k ostružinám, marhuliam a malinám, pravdepodobne vďaka prirodzenej sladkosti
  • Váš prežitok z jedla môže ovplyvniť zvuk ‘vonkajších faktorov’ – najjednoduchším príkladom je zvuk, ktorý jedlo vydáva, keď do neho hryzieme a keď ho žujeme. Napríklad povestné ‘chrupnutie’ keď jeme zemiaky, v nás budí dojem väčšej čerstvosti. Podľa profesora Spencea takto pôsobí celý rad obľúbených zukov, ktoré si spájame s jedlom a pitím. Len si vezmite jedlá, ktoré chrumkajú alebo sú naopak vláčne a krémové…alebo bublinky na jazyku, ktoré poznáme a milujeme. Často sa spájajú s charakteristickým zvukovým prejavom.

Spoločnosť Sony nedávno uviedla na trh audio technológiu Multi-room, ktorá ponúka ďaleko viac možností ovládania domáceho počúvania hudby. Či už ste si domov pozvali priateľov na večeru alebo si chcete užiť romantický večer v domácom pohodlí – so Sony Multi-room prepojíte všetky kompatibilné zariadenia a každú miestnosť dotvoríte tou správnou hudobnou atmosférou.

Sony ponúka široký sortiment zariadení a možností prepojenia s funkciou Multi-room, napríklad elegantné bezdrôtové reproduktory vrátane prenosného modelu SRS-X77, ďalej SRS-X88 a SRS-X99, oba s podporou High-Resolution Audio, AV prijímače STR-DN860 a STR-DN1080, soundbary HT-NT3 a HT-ST9, hi-fi zostavu CMT-SX7 a reproduktor HT-XT3 v podstavci televízie; Sony má vhodné riešenie pre každý kút vášho domova. Hudbu možno ľahko odoslať cez Google Cast do reproduktorov alebo prehrávať cez Bluetooth® / NFC One Touch aj z inteligentného telefónu alebo tabletu.

Značky: