Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Závod HYVIA vo Flins je prvým krokom v rámci širšieho priemyselného projektu, ktorý začína na rozlohe 3 000 m² a vysoko kvalifikovaným tímom asi 15 zamestnancov: operátori, manažéri a technici. Závod HYVIA zvyšuje bezpečnosť, životné prostredie a kvalitu: nie je to len hlavný podiel, ale aj priorita, pričom sa uplatňujú najlepšie postupy od Skupiny Renault a Plug Power.

Do konca roka 2022:

  • Linka na montáž a testovanie palivových článkov s kapacitou 1 000 palivových článkov ročne.
  • Spustí sa montážna linka čerpacej stanice H2.
  • Dodávka H2 sa začne aj inštaláciou 1MW elektrolyzéra, ktorý bude dodávať vodík do závodu (450 kg H2/deň), na testovanie palivových článkov a čerpacích staníc.
  • Závod bude fungovať aj s vysokozdvižnými vozíkmi s pohonom H2.

Palivový článok HYVIA: ľudská, technologická a priemyselná výzva

Ľudská výzva

Rovnako ako zvyšok personálu HYVIA, inžinierske a výrobné tímy vo Flins sa pustili do ambicióznej výzvy. Inžinieri a operátori v závode absolvovali špeciálne školenie vo Francúzsku a v Spojených štátoch, aby získali odborné znalosti potrebné na zostavenie a testovanie palivového článku.

Technologická výzva

Palivový článok s výkonom 30 kW je technológiou protónovej výmennej membrány (PEM), ktorá je navrhnutá na základe osvedčenej a odolnej technológie Plug Power.

Spája vzduch a vodík, čo umožňuje zvýšený výkon a dojazd. Prúdy vzduchu aj vodíka vstupujú do zásobníka palivových článkov. Ich súprava pozostáva zo zápornej elektródy (anódy) a kladnej elektródy (katódy), ktoré sú oddelené polymérovou membránou. Molekuly vodíka sú rozdelené na elektróny a katióny. Elektróny idú do vonkajšieho okruhu a vytvárajú tok elektriny, ktorý poháňa 33 kWh batériu aj 57 kW elektrický motor. Katióny prechádzajú cez polymérnu membránu a sú spojené s aniónmi vzduchu za vzniku vody.

Priemyselná výzva

Zásobník palivových článkov je spojený s veľkým systémom s približne 450 komponentmi a tokom (vzduch, vodík, energia, chladivo a voda). Montážna linka závodu HYVIA je pripravená na začatie komplexnej montáže komponentov vrátane vysokovýkonného regulátora a konvertora, vzduchového filtra, kompresora a zvlhčovača, chladiaceho systému a konečnej montáže srdca palivového článku. Testovacia zóna palivových článkov je funkčná vďaka H2 už na mieste a zabezpečí kvalitu a bezpečnosť palivových článkov.

HYVIA: založená vo Francúzku

HYVIA potvrdzuje svoje priemyselné zakotvenie vo Francúzsku. Sídlo spoločnosti HYVIA, inžinierstvo, centrum výskumu a vývoja, integrácia H2 a výroba vozidiel sú tiež vo Francúzsku. Od svojho vzniku v roku 2021 sa HYVIA rozrástla na približne 70 zamestnancov, vrátane silného inžinierskeho tímu.