Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pre Tepláreň Košice je výkon a efektivita kritických biznis SAP aplikácií najvyššou prioritou.

Sú totiž kľúčom k vyššej produktivite a návratnosti investícií do IT. Ako ale dosiahnuť na ideálny pomer ceny a výkonu? V Košiciach to vyriešili nákupom riešenie SUSE Linux Enterprise Servera. Teraz si zamestnanci pochvaľujú svižnosť systému a IT oddelenia sa môže sústrediť na ďalšie úlohy.

Tepláreň Košice je jedným z najväčších producentov a distribútorov tepla na Slovensku. Tiež vyrába a predáva elektrinu a zamestnáva viac ako 460 ľudí. Management tak vzhľadom k veľkosti firmy neustále hľadá cestu k efektívnejšiemu chodu spoločnosti a nedávno sa zameral na optimalizáciu IT, kde hľadal ďalšie úspory. Cieľ bol jasný: migrácia kritických biznis aplikácií do prostredia, ktoré ponúkne najvýhodnejší pomer ceny a výkonu.

„Spoliehame sa na SAP aplikácie a databázový softvér Oracle, ktoré ovplyvňujú všetky aspekty nášho podnikania, takže sú pre nás naozaj kriticky dôležité. Predtým sme ich spúšťali na Unixovom operačnom systéme a serveroch s Itaniovými procesormi, ale náklady na podporu sa šplhali príliš vysoko a výkon bol nízky, „vysvetľuje situáciu Petr Matejkov, bezpečnostný IT špecialista Teplárne Košice.

„Bolo by pre nás príliš nákladné škálovať existujúce vybavenie, pretože by to v budúcnosti mohlo limitovať náš rast. Začali sme hľadať alternatívy, ktoré by mohli vyriešiť naše problémy s nákladmi a výkonom a pritom by umožnili jednoduchú škálovateľnosť, „dodáva Matejkov. Tepláreň Košice sa nakoniec rozhodla migrovať svoje riešenia SAP a Oracle na SUSE Linux Enterprise Server bežiaci vo virtualizovanom prostredí na systémoch s procesormi x86. „Vo finále sme mali na stole posledné dve ponuky. Jednu zo SUSE a druhú z Red Hat, „hovorí Matejkov. „Nakoniec sme sa rozhodli pre SUSE, pretože ich riešenie bolo lepšie predkonfigurované na SAP aplikácie.“

Dnes z tejto tesnej integrácie SUSE Linux Enterprise Servera a aplikácií SAP Tepláreň Košice ťaží. „Neprekvapuje nás, že je SUSE Linux Enterprise Server predná platforma pre SAP na báze Linuxu. Môžem to povedať už preto, že čerpám z čerstvej skúsenosti, „hovorí Matejkov. „A pretože je vysoko kompatibilný so zvyškom komponentov našej infraštruktúry, vrátane VMWare a Unixu, nemáme problém s jeho zapojením do existujúcich riešení.“

„Sme radi, že sa nakoniec Tepláreň Košice rozhodla pre SUSE. Ponúkli sme im to najlepšie na trhu a pomohli s bezproblémovou migráciou. Teraz máme ďalšieho spokojného zákazníka, čo je samozrejme naša najväčšia priorita, „hovorí Territory Manager SUSE pre Českú a Slovenskú republiku Miroslav Kořen.

Vďaka plnému využitiu predinštalovaných konfiguračných nástrojov, ako je napríklad YaST®, sa IT tím Teplárne Košice nemusí sústrediť na zložité nastavovanie a management systému a môže sa venovať iným aktivitám. „Užívateľsky príjemný YaST je ideálny liek na administračný bolehlav. Ľahko sa prispôsobuje, takže ho môžeme rôzne meniť v priebehu inštalácie i po nej a sme tak ohromne flexibilný, „pochvaľuje si Matejkov.

„SUSE Linux Enterprise Server nám tiež dáva lepšiu možnosť aktualizácií a inštalácie bezpečnostných záplat, pretože nemusíme reštartovať server. Tým chránime naše kritické aplikácie SAP a nedochádza k odstávkam. A ak už nejaký problém máme, môžeme rýchlo siahnuť do rozsiahlych online prostriedkov, aby sme naše systémy nahodili, „vysvetľuje Matejkov výhody nového riešenia.
„Naši zamestnanci teraz majú rýchlejší prístup do systému, ktorý využívajú každý deň a môžu byť ďaleko produktívnejší. Podľa užívateľov sú odpovede systému rýchlejšie, čo potvrdzujú aj naše merania. Tá ukazujú, že po migrácii sa skrátil čas potrebný na dokončenie vybraných transakcií v SAP o 30%, „hovorí Matejkov.

Zároveň došlo k zníženiu nákladov na podporu. „Hardvérová aj softvérová podpora nás teraz stojí o polovicu menej, takže môžeme maximálne využiť naše investície do IT. SUSE nám ponúka vylepšené zabezpečenie systémov aj nižšiu administratívnu záťaž. Je to proste win-win situácia, „tvrdí Matejkov. „S nástrojom YaST sa nám napríklad podarilo znížiť čas potrebný na inštaláciu z priemerného jedného dňa na iba pätnásť minút. A keď budem hovoriť o aktualizáciách, tak miesto potrebné podpory a jedného dňa na server nám dnes stačí desať minút online, „popisuje časové úspory Matejkov. „Navyše sme si istí, že sa môžeme s kľudom pustiť do veľkého rozšírenia systémov, ktoré bude lacné a rýchle, takže SUSE Linux Enterprise Server je z nášho pohľadu ideálna platforma,“ uzatvára Matejkov.