Umelú inteligenciu treba v súčasnosti brať ako obrovskú príležitosť. Je to totiž vysokoefektívny nástroj, ako sa dajú ušetriť náklady a ako skrátiť dobu potrebnú na dôležité firemné operácie.

Umelá inteligencia ponúka podnikovému manažmentu nové funkcionality. Dôkazom je aj spoločnosť SAP, ako líder v oblasti podnikových informačných systémov. Na kľúčovej prednáške počas podujatia SAP Discovery Day prehlásil CTO pre región strednej a východnej Európy, Mark Raben, že Business AI bude už vo veľmi blízkej budúcnosti ovplyvňovať dôležité podnikové procesy.

SAP Discovery DayZdroj: TOUCHIT.sk
Mark Raben pri svojej názornej prezentácii SAP Business AI

Business AI prináša konkurenčnú výhodu

Už dnes si pritom môže schopnosti Business AI vyskúšať každý, čoho svedkami sme boli počas prednášky Marka Rabena. Ten totiž použil na jednej strane dokument SAP Whitepaper s podrobnými informáciami o riešeniach, technológiách a stratégiách SAP v konkrétnej oblasti a na druhej strane výročnú správu jednej zo slovenských automobiliek. Oba dokumenty boli v angličtine. Preštudovanie týchto rozsiahlych dokumentov a vytvorenie odporúčaní pre manažment, ako robiť na základe toho biznis do budúcna, by zabralo desiatky hodín času. Ako sme videli priamo na kľúčovej prednáške, Business AI to stihla za niekoľko minút a výsledky poskytla v použiteľnej podobe, ktoré sa ľahko dali preložiť aj do slovenčiny.

SAP Discovery DayZdroj: TOUCHIT.sk
Generálny riaditeľ SAP Slovensko, Martin Ferenec pri svojej prednáške

Generálny riaditeľ slovenskej pobočky SAP, Martin Ferenec, k tomu pri svojom vystúpení povedal, že ak podniky nebudú využívať výhody AI, bude to v konečnom dôsledku znamenať, že to urobí niekto iný a výhody získa on. „Dáta sú v prenesenom zmysle novou ropou súčasného biznisu,“ povedal Martin Ferenec na najvýznamnejšej konferencii SAP na Slovensku.

Umelá inteligencia nás nenahradí

Prirodzene, úloha manažmentu je v biznise stále kľúčová. Z viacerých ponúkaných riešení totiž treba vybrať to správne, výsledky poskytnuté Business AI treba určite verifikovať a nie im len slepo veriť. Je to ale rozhodne pomoc, ktorú by bola škoda nevyužiť. „Kto vo firme nepoužíva generatívnu AI, žije v minulosti,“ prehlásil na konferencii Vladimír Kaštier, Partner EY. „Vyberte si problém, ktorý chcete vyriešiť a vyhodnoťte, či je AI na jeho riešenie vhodná. A nezabudnite verifikovať výsledky, ktoré vám ponúkne,“ skonštatoval Ján Ružarovský, generálny riaditeľ vývojového centra SAP Labs Slovakia.

Asistent využívajúci spoluprácu

Zástupcovia spoločnosti SAP na tomto podujatí podrobne predstavili aj svojho AI asistenta s označením Joule. Ide o asistenta SAP, ktorý bude poskytovať nielen údaje, ale aj navigáciu či analytické funkcie pre 80 % najvyužívanejších biznis procesov. Joule dokáže spolupracovať s inými AI agentmi, komplexne riešiť konkrétne úlohy a ponúkať nadhľad nad dátami. Už pred časom sme informovali o pripravovanej integrácii Joule a Copilot od Microsoftu.

SAP Discovery DayZdroj: SAP
Účastníci SAP Discovery Day

Ako vidieť v podnikovom prostredí, súčasný fenomén je návrat k štandardom. Využívanie štandardizovaných riešení, ktoré sú založené na tzv. best practices tisícok používateľov z celého sveta, umožňuje zefektívniť fungovanie firmy, manažment a údržbu jej softvérových nástrojov. V kombinácii s cloud computingom urýchľuje implementáciu nových riešení. Príkladom predstaveným na Discovery Day je firma DPD SK, ktorá dokázala komplexný systém SAP S/4HANA Cloud nasadiť a spustiť v priebehu len 9 mesiacov. „Zoštíhlenie architektúry by nám mohlo priniesť až 40 % úsporu prevádzkových nákladov,“ povedal Peter Radačovský, IT & Project Director, DPD SK.

Celkovo bola dvojdňová konferencia SAP Discovery Day v Čilistove ideálnou príležitosťou pre firmy získať konkurenčnú výhodu a využiť skúsenosti iných vo svoj prospech. Trend nasadenia umelej inteligencie aj v podnikovom prostredí je už nezvratný a treba byť pripravený.

Zdroje: SAP, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.