Na Slovensku nastal ďalší míľnik vo vývoji zdieľanej dopravy na Slovensku. Na vzniku prvého medzimestského bikesharingu spolupracujú mestá Poprad, Svit a obec Spišská Teplica s firmou Antik.

Toto zdieľanie bicyklov umožňuje jeho pohodlné požičanie v jednom meste, cestu napríklad do práce a jeho vrátenie v druhom meste a to bez nutnosti hľadať osobitné stanovisko. Inšpiráciou môže byť aj cyklovýlet do obľúbenej rekreačnej oblasti v Lopušnej doline v katastri mesta Svitu. Celý systém, do ktorého dodal Antik spolu 150 bicyklov podporuje rovinatý cyklochodník medzi Svitom a Popradom, ako aj práve budovaná prípojná trasa do Spišskej Teplice.

Cena bicyklovania je 1 euro/hodinu, 5 eur/mesiac alebo 30 eur na celú sezónu. Zariadenie je možné si požičať aj vrátiť v ľubovoľnom mieste zóny, ak nezavadzia okoloidúcim alebo iným vozidlám. V samotnom Poprade prevádzkoval Antik Telecom zdieľanie bicyklov už od roku 2019, v tomto roku bude v celej SR dostupných až 2000 bicyklov v 15 mestách.

Rozšírenie bikesharingu slávnostne otvorila v piatok primátorka mesta Svit, Ing. Dáša Vojsovičová

Viac informácií

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.