A možnože aj prvá na svete.

Pokiaľ čítate náš portál pravidelne, potom iste viete, že Huawei kvôli absencii Google služieb buduje svoj vlastný ekosystém s názvom HMS (Huawei Mobile Services). Ten pozostáva zo služieb pre používateľov, ako je Huawei konto, obchod s aplikáciami Huawei AppGallery, ale aj z nástrojov pre vývojárov, ktoré sú navrhnuté ako náhrada za Google služby.

Medzi tieto nástroje patria napríklad mapové podklady alebo služby pre push notifikácie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie notifikácií v bankových a niektorých ďalších aplikáciách. Nasadzovanie týchto nástrojov do aplikácií tretích strán chvíľu trvá, avšak pozitívne je, že v obchode AppGallery je už dostupná prvá slovenská aplikácia s integrovanými Huawei mapami. A je dosť pravdepodobné, že ide o prvú alebo o jednu z prvých aplikácií tretích strán s Huawei mapami na svete.

V praxi to znamená, že keď si do Huawei AG telefónu stiahnete z obchodu AppGallery najnovšiu verziu aplikácie IDS BK, k dispozícii budete mať prehľadnú mapu bratislavského kraja aj so všetkými zastávkami pre MHD a integrovaný dopravný systém. Táto funkcia v prvej verzii aplikácie IDS BK pre AG telefóny chýbala, vývojári ju v priebehu dvoch týždňov do aplikácie zakomponovali. A pridali aj ďalšie užitočné vylepšenia, ako sú informácie o meškaní spojov v reálnom čase.

Prvá (slovenská) aplikácia s integrovanými Huawei mapami je z pohľadu HMS služieb dôležitý míľnik. V obchode AppGallery totiž už reálne existuje aplikácia, ktorá mapové podklady od Huawei využíva a funguje to. Až donedávna sme si totiž neboli úplne istí, či sa čaká na vývojárov, až do svojich aplikácií zakomponujú Huawei služby alebo na Huawei, až pripraví nástroje a služby pre vývojárov v potrebnej kvalite.

IDS BK je však dôkazom, že Huawei mapy existujú a tak očakávame, že v najbližších týždňoch pribudnú do AppGallery ďalšie aplikácie a funkcie, ktoré sú plne závislé od mapových podkladov – napríklad funkcia bankomatov a pobočiek v prípade bankových aplikácií či taxi aplikácie, ktoré štandardne využívajú Google mapy, ako je napr. Bolt.

IDS BK s Huawei mapami

Prečítajte si aj:

V Huawei AppGallery sa objavila aplikácia IDS BK: Do konca mája pribudne Telekom, pracuje sa na bankových aplikáciách

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit