Aktivita slovenských vývojárov v obchode AppGallery postupne rastie.

Huawei na svojej konferencii oznámil, že s jeho službami pracuje už 1,4 milióna vývojárov, ktorí sa zaregistrovali do ekosystému HMS služieb. Slovenské zastúpenie spoločnosti Huawei nám poskytlo aj bližšie informácie o situácii na Slovensku, ktorá je pre existujúcich a potenciálnych majiteľov AG telefónov bez Google služieb určite dôležitá.

V obchode Huawei AppGallery sa od septembra 2019 zvýšil počet aplikácií od slovenských vývojárov o 291% na 47 kusov. Rovnako sa zvýšil aj počet aktívnych používateľov tohto obchodu a to medziročne o 91%. Aktuálne AppGallery aktívne využíva 180 000 Slovákov, ktorí vygenerovali viac ako 215-tisíc stiahnutí aplikácií.

Huawei zverejnil zoznam všetkých slovenských aplikácií v obchode AppGallery pred pár dňami. My dávame do pozornosti náš článok, ktorý pravidelne aktualizujeme a upozorňujeme v ňom na dôležité slovenské, ale aj svetové aplikácie. 

Huawei AppGallery

Huawei AppGallery v číslach k 19. 5. 2020. Zdroj: Huawei

Nové slovenské prírastky v AppGallery

Slovenské zastúpenie spoločnosti Huawei v rámci virtuálneho stretnutia s novinármi oznámilo aj nové slovenské prírastky v obchode AppGallery. Tým najdôležitejším je aplikácia IDS BK. Jej aktuálna verzia bola prispôsobená pre AG telefóny, aby spĺňala potrebnú funkcionalitu. Kupovanie lístkov funguje prepojením s vašou platobnou kartou. Službu Masterpass, na ktorú aplikácia takisto odkazuje, však zatiaľ nevyužijete, nakoľko sa v AppGallery nenachádza.

IDS BK v AG telefónoch zatiaľ nemá k dispozícii mapové podklady, funkciu „Z miesta na mape“ tak nevyužijete. Zastávky môžete vyhľadávať zadaním ich názvu. Podľa vyjadrenia vývojárov tejto aplikácie sa aktuálne pracuje na vylepšenej verzii, ktorá bude naplno využívať mobilné služby od Huawei a okrem máp ponúkne aj online dáta. Dočkať by sme sa jej mali v najbližších týždňoch. Doplnené: Aktualizácia aplikácie IDS BK s mapovými podkladmi od Huawei vyšla 2 týždne po uvedení prvej verzie.

Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia operátora Telekom. Tí potvrdili, že svoju aplikáciu vo verzii, ktorá je plne optimalizovaná pre AG telefóny, sprístupnia v obchode AppGallery do konca mája. Na našu otázku, či plánujú pre AG telefóny upraviť aj ďalšie svoje aplikácie, ako je napríklad Magio GO, odpovedali, že v budúcnosti sa tomu nebránia, avšak potrvá to nejaký čas.

Zisťovali sme aj situáciu ohľadom slovenských bankových aplikácií. Huawei s jednotlivými bankami neustále pracuje na úprave aplikácií pre AG telefóny. Celý proces je však pomerne zdĺhavý kvôli vývoju, testovaniu a schvaľovaniu jednotlivých aplikácií. Pevne však veríme, že v najbližších týždňoch uvidíme reálne výsledky tejto spolupráce.

V AppGallery takisto nájdete slovenskú hru Football Cup 2020 od vývojárov Inlogic. Všetci vývojári, ktorí sa virtuálneho stretnutia s novinármi zúčastnili, definovali proces úpravy aplikácie z GMS na HMS služby ako bezproblémový a až na výnimky rýchly.

Prečítajte si aj:

Huawei AppGallery: Tieto slovenské a bankové aplikácie v ňom nájdete (DOPLNENÉ k 5. 8.)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit