Kvalitný zvuk pre celú domácnosť a za rozumný peniaz.

DA vysielač je niečo, čo sa dá v bežných podmienkach považovať za zbytočnosť, no kvalita audia sa posunie na úplne inú úroveň. Po spojení vášho audia s týmto vysielačom budete počuť zlepšenú kvalitu zvuku takpovediac na prvé počutie.

Ako to funguje?

Základom je hlavný modul vysielača, ktorý má vstup cez Bluetooth a 4 výstupy. K zariadeniu sa pripojíte cez Bluetooth. Podporuje špecifikáciu 5.0 a samotné audio kodeky na prenos zvuku. K modulu sa dá pripojiť 7 zariadení, ktoré si bude pamätať.

ifi zen blue

To je dostatok na to, aby ste si pripojili počítač, tablet, smartfóny a ešte mali rezervu na iné zariadenie s prenosom audia cez Bluetooth.

Na zadnej strane zariadenia sú výstupy. Takto si môžete prepojiť TV alebo napríklad domácu Hi-Fi súpravu cez optický kábel. K dispozícii je balansovaný výstup na 4,5 mm audio konektor a RCA výstupy. Pripojiť si môžete nielen veľkú zostavu ale aj slúchadlá alebo multimediálny reproduktor.

ifi zen

Zhora: ifi Zen Blue / ifi ZEN DAC

Podstatné je, že toto je bezdrôtový model zo strany vstupného zariadenia. To z neho robí značne univerzálny model. Stále je ale potrebné, aby ste mali napríklad smartfón v dosahu Bluetooth, teda do desať metrov.

Ako dlho trvá nastavenie?

Tak dlho, ako rýchlo dokážete pripojiť vaše Bluetooth zaradenie a na výstupe pripojiť odpovedajúce káble. Jediné, čo treba spraviť, je prepnutie ZEN Blue do párovacieho režimu. Následne si len vyberáte vstupy na finálnom zariadení. Pripojenie je okamžité, telefón vysielač našiel ihneď a bez ťažkostí sa k nemu pripojil.

ifi zen

Zhora: ifi Zen Blue / ifi ZEN DAC

Kvalita cez Bluetooth

Niečo, čomu audifilovi len ťažko uveria. Je to ale tak a zvýšenie kvality vďaka čipu Qualcomm QCC5100 je citeľné. Ide o zvukový čip, ktorý spracováva prichádzajúci signál.

ifi zen bluetooth

Podporované sú kodeky Qualcomm aptX a aptX HD, LDAC a HWA. Samozrejme aj základné ako SBC, čo je prirodzené, keďže ide o neoddeliteľnú súčasť Bluetooth špecifikácie pre audio zariadenia.

ifi zen

Vľavo: ifi Zen Blue / ifi ZEN DAC

Už samotné zariadenie ak je to možné, typicky napríklad smartfón signalizuje, že pripojením k ZEN Blue máte k dispozícii prenos zvuku vo vysokej kvalite. Ak by nastali problémy s kompatibilitou, dá sa tento režim vypnúť. My sme žiadne ťažkosti nezaznamenali a prenos bol stabilný.

Technické parametre

ParameterZEN Blue
VstupBluetooth 5.0
Výstupoptický / koaxiálny; RCA L/R, 4.4 Balanced
Frekvenčný rozsah20 Hz – 20 kHz <+0/-0,5dB (44,1 kHz)
Odstup signálu od šumu109
Celkové harmonické skreslenie< 0,0015%
Výstupná impedancia50 Ω
Spotrebado 25 W
ifi audio processing

Ukážka spracovania prichádzajúceho signálu na výstup

Cena: 149 EUR, aj pre model ZEN Dac

Zapožičal: www.eXaudio.cz

Verdikt

Ifi ZEN Blue je vysielač, ktorý s radom podporovaných kodekov a filtrov výrazne zlepší kvalitu zvuku. Jeho výhodou je, že podporuje prenos cez Bluetooth. To dáva široké využitie v domácnosti. Nekupujete zariadenie, ktoré treba stále k niečomu pripájať a odpájať.

Nestojí ani tak veľa, najmä keď zoberieme do úvahy, že poslúži zariadeniam na 4 výstupoch a 7 zariadeniam Bluetooth na vstupe. Firmvér sa dá aktualizovať bezdrôtovo a bude tak pripravený na ďalšie potrebné funkcie alebo vylepšenia.

Prečítajte si aj:

Mobilný zosilňovač aj smartfónu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.