Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európska komisia (EK) zverejnila každoročné hodnotenie digitálnej výkonnosti členských krajín index DESI 2019, v ktorom sa Slovensko umiestnilo na 21. mieste. Slovensko sa za posledné roky zlepšilo v digitálnych verejných službách a základných digitálnych zručnostiach verejnosti.

Za posledné tri roky sme v kategórií  elektronických služieb postúpili o niekoľko priečok. V tomto výsledku sa odzrkadlili aktivity nášho úradu, ako napríklad boj proti byrokracii, ktorým rušíme dokladovanie papierových výpisov. Odbremeňujeme občanov a podnikateľov od zbytočnej byrokracie. Úrady si potrebné informácie vyhľadajú samy, napríklad pomocou portálu OverSI,“ uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Slovensko sa v Indexe DESI v digitálnych verejných službách od roku 2017 z 24 miesta posunulo na 21 miesto v roku 2019.

EK  vyzdvihla Slovensko pri hodnotení indikátora „otvorené dáta“, ktoré sú súčasťou elektrických služieb štátu, a tiež v oblasti „Ľudského Kapitálu“, kde nás hodnotí nad priemerom EÚ v indikátoroch, ako napríklad základné digitálne zručnosti občanov.

„Sme na prahu digitálnej transformácie a občanov naprieč generáciami musíme na ňu pripraviť. Index DESI jasne ukázal, že sa Slováci v digitálnych zručnostiach zlepšujú, a to je veľmi pozitívne,“ povedal R. Raši. Na Slovensku sa minulý rok uskutočnilo 150 hackatonov (kódovacích podujatí), na ktorých sa zúčastnilo viac ako 10 000 občanov s priemerným vekom 12 rokov, pričom až 41% z nich tvorili dievčatá a ženy. EK tiež vyzdvihla „Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania“, ktorý prijala slovenská vláda v roku 2018. Cieľom programu je  napríklad aj zvýšenie používania digitálnych technológií v triedach a odhad budúcich socio-ekonomických dopadov digitálnej transformácie.

Napriek pozitívnym hodnoteniam Slovensko pokleslo v Indexe DESI oproti minulému roku o jednu priečku z  20. miesta na 21. miesto. Jedným z hlavných dôvodov je súčasná metodika merania konektivity EK, ktorá ráta aj s novým telekomunikačným operátorom na našom trhu. Ten zatiaľ nedosahuje úroveň pokrytia ďalších operátorov, čo zapríčinilo v indexe prepad z približne 96% pokrytia na 88%.

„Slovensko aktívne spolupracuje s EK na zefektívnení metodiky merania, aby výsledky čo najviac odzrkadľovali skutočný stav. Nepresnosti súčasnej metodiky indikovali aj významní slovenskí telekomunikační operátori a ďalšie európske štáty. Očakávame, že EK bude aj naďalej pracovať na zefektívnení merania jednotlivých ukazovateľov,“ uzavrel vicepremiér Richard Raši.

Značky: