Influencer teraz Kai Cenat čelí obvineniam z podnecovania výtržností a podpory nezákonného zhromaždenia v New Yorku. Stalo sa tak po tom, čo tento youtuber prilákal tisíce svojich sledovateľov sľubmi o rozdávaní elektroniky vrátane hernej konzoly PlayStation.

Influencer s obrovským vplyvom

Tohto influencera sleduje 10 miliónov ľudí a podujatie vyvolalo v centre New Yorku chaos. Desiatky ľudí boli zatknuté. Niektorí totiž skákali po vozidlách, hádzali fľaše a bili sa medzi sebou.

21-ročný Cenat je tvorcom videí, ktoré sleduje 6,5 milióna ľudí na platforme Twitch, kde pravidelne vysiela živé prenosy. Môže sa pochváliť aj 4 miliónmi odberateľov na YouTube, kde zverejňuje každodenné životné a komediálne vlogy.

Jeho 299 videí na YouTube nazbieralo viac ako 276 miliónov pozretí. V decembri bol korunovaný za streamera roka na 12. ročníku udeľovania cien Streamy Awards.

Bude sa musieť dostaviť na súd

Cenat bol v sobotu predčasne prepustený z policajnej väzby po tom, ako mu bolo vydané predvolanie na súd. Mal sa tu zodpovedať sa z obvinení a predbežný termín na vyšetrovanie je 18. august.

Mediálni zástupcovia spoločnosti AMP, ktorá Cenata zastupuje, uviedli, že cieľom podujatia na Union Square bolo vyjadriť uznanie fanúšikom. „Sme hlboko znechutení vypuknutím výtržníctva, ktoré sa dotklo nevinných ľudí a podnikov, a neschvaľujeme takéto správanie.“ uvádza sa vo vyhlásení. Spoločnosť vo svojom ospravedlnení tiež uviedla, že spolupracuje s úradmi.

Ako povedal starosta New Yorku a bývalý policajný úradník „Naše deti nemôžu byť vychovávané sociálnymi médiami“. Polícia zatkla v súvislosti s týmto zásahom 65 osôb vrátane 30 mladistvých. Niekoľko ľudí bolo zranených, niektorí mali zakrvavené tváre. Najmenej štyroch ľudí odviezli sanitky na ďalšie ošetrenie.

Ako sa to stalo?

Cenat na Twitchi vysielal z vozidla, keď podujatie naberalo na obrátkach a reálne ukazoval aj darčekové karty. Tie plánoval rozdávať. Všimol si dav a prítomnosť polície a vyzval: „Všetci, ktorí ste vonku, dbajte na bezpečnosť. … Nebudeme robiť nič, kým to nebude bezpečné.“

Situácia na Union SquareZdroj: REUTERS/David 'Dee' Delgado
Situácia na Union Square

Nakoniec spolu so sprievodom vystúpil z vozidla a predral sa davom, prešiel cez ulicu a vošiel do parku, kde Cenata obklopil jasajúci dav.

Šéf newyorskej polície uviedol, že Cenata v istom momente popoludní pre jeho bezpečnosť ukryli. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach a zhotovených zo spravodajských helikoptér bolo vidieť, ako Cenata vyzdvihli z davu cez plot a potom ho umiestnili do policajného vozidla.

Na záberoch z televíznych správ bolo vidieť, ako sa dvíha husto natlačený dav, ktorý beží ulicami, prekonáva stavby v parku a obmedzuje premávku. Kričiaci tínedžeri hádzali predmety do okien áut, plechovky s farbou a hasiace prístroje. Niektorí ľudia vyliezli na idúce vozidlo a následne z neho spadli. Iní sa vrhli na mestské autobusy. Akcia kompletne zablokovala známu železničnú stanicu. Polícia priamo na mieste zatkla 60 ľudí vrátane organizátora. Zasahujúcich policajtov bolo asi 1000, jej zásah trval 2 hodiny.

Ako uviedla polícia, už sa urobili opatrenia, aby sa niečo takého v centre tohto obrovského mesta nestalo.

Zdroje: TV Markíza, Variety

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.