Zadanie veku na sieti Instagramu bude povinné, mnohí to už máte za sebou.

Podľa viceprezidentky Facebooku produktov pre mladých, Pavni Diwanji, začala aplikácia žiadať od používateľov dátum narodenia, ak ho pred tým s aplikáciou nezdieľali. Ďalej sa pre portál Euractiv France vyjadruje, že je to v záujme poskytovania správneho obsahu pre konkrétne vekové skupiny. Toto zdôvodnenie je logické a v prípade údajov, ktoré sociálna sieť má, je tento podľa nás oprávnený. Najmä pri menších vekových skupinách, čiže neplnoletosti a potrebe dôslednejšie filtrovať obsah tejto skupine.

Pri otvorení aplikácie Instagram sa používateľom zobrazí úvodné vyskakovacie okno, ktoré ich vyzve na zadanie dátumu narodenia. Hoci bude možné toto upozornenie obísť, opakované odmietnutie dodržiavať nové zásady znemožní používateľom používať platformu sociálnych médií. Podobný postup sa bude týkať aj pri obrázkoch, ktoré budú vyhodnotené ako citlivé a používatelia budú musieť zadať najprv svoj dátum narodenia. Niečo podobné je vidieť na filtri vyhľadávania vo vyhľadávačoch, ak ich máte zapnuté.

Od roku 2019 platforma vyžaduje uvedenia dátumu narodenia, takže ak ste si registrovali účet neskôr, už ste tento údaj museli zadať a varovania neuvidíte. Facebooku ale teraz ide o to, aby sa vysporiadali s používateľmi Instagramu, ktorí majú menej ako 13 rokov. Po nutnosti zadania dátumu narodenia to bude mierne zložitejšie. Môžu si ho síce vymyslieť, no po založení profilu sa s ním tento dátum ponesie celý čas. Riešením teda bude vytvoriť si možno nový profil po dosiahnutí veku 13 rokov, no prídu o údaje zo svojho pôvodného.

V júli minulého roka spoločnosť Facebook uviedla, že na overovanie veku svojich používateľov používa umelú inteligenciu. Napríklad, že môže určiť dátumy narodenia na základe narodeninových správ, ktoré zverejnili priatelia na účte, alebo porovnaním veku, ktorý bol zadaný pri registrácii na Facebooku s vekom používaným v aplikáciách prepojených s platformou sociálnych médií.

Instagram tvrdí, že zhromažďovanie údajov o veku všetkých jej používateľov je potrebné na to, aby platforma sociálnych médií mohla zaviesť niekoľko funkcií na ochranu mladých používateľov, ktoré nie je možné plne implementovať, kým nebude mať takéto údaje. V marci Instagram napríklad oznámil, že zrušil možnosť dospelých používateľov posielať súkromné správy osobám, ktoré ho nesledujú, mladším ako 18 rokov. Od minulého mesiaca majú aj noví používatelia vo veku 16 rokov a menej predvolene nastavené súkromné účty.

Zdroj: Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.