Nie, peklo nezmrzlo. Stalo sa však niečo ešte menej pravdepodobné. Intel a AMD oznámili spoluprácu na novom procesore.

AMD vyvíja grafické čipy, ktoré sa budú dodávať v kombinácii s ôsmou generáciou Intel Core procesorov. Spoločnosti nešpecifikovali, ktoré konkrétne architektúry budú v rámci neočakávanej spolupráce integrovať. Pod ôsmou generáciou Intel Core procesorov nájdeme procesory s architektúrou 14nm+ Kaby Lake-R (refresh), 14nm++ Coffee Lake, a 10nm Cannon Lake. Predpokladáme, že spolupráca sa bude týkať práve Intel Cannon Lake čipov.

Spoločnosť AMD bude dodávať grafické jadrá, ktoré budú spolupracovať s HBM2 pamäťou, tiež integrovanou do jedného balíčku. S najvyššou pravdepodobnosťou sa bude jednať o AMD Vega grafické riešenie, špeciálne upravené pre Intel.

Intel ohlásil: „Nový produkt, ktorý bude súčasťou našej ôsmej generácie Intel Core rodiny, spojí naše výkonné Intel Core-H procesory, druhú generáciu HBM pamätí (HBM2) a špeciálne pre Intel vyvinuté grafické čipy od AMD. To všetko v jednom balíčku.

Celé riešenie bude prepojené novým mostíkom Intel EMIB (Embedded Multi-Die Interconnetion Bridge), ktorý umožňuje vysoko-rýchlostnú komunikáciu medzi viacerými čipmi. Toto bude vôbec prvý krát, čo sa technológia EMIB dostane na trh pre bežných smrteľníkov.

A načo je to celé vlastne dobré? Dedikované grafické karty v laptopoch sú náročné čo sa týka spotreby energie aj chladenia. Kvôli tomu sú notebooky s poriadnymi grafickými kartami zvyčajne veľké, ťažké a veľa toho pri behu na akumulátor nevydržia. Novinka od Intelu a AMD by mohla na trh priniesť trochu novej konkurencie a bežným ľuďom akúsi zlatú strednú cestu – počítač ktorý obstojne zvládne aj novšie hry či prácu s grafickými programami z videom, no zároveň s dobrou výdržou na akumulátor a v kompaktnom tele.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

8. generácia Intel Core procesorov bude opäť vyrobená 14nm výrobným procesom