Štvrtý rok po sebe.

Tick-tock cyklus čipov od Intelu je pravdepodobne minulosťou. Intel kedysi vyrábal procesory takým štýlom, že uviedol nový výrobný proces (tick), ktorý ďalší rok vylepšil (tock) a následne o rok predstavil opäť nový proces (tick). V prípade 14nm procesorov to však neplatí, pretože 8. generácia procesorov Intel Core, ktorá sa dostane na trh v druhej polovici tohto roka, bude využívať totožnú výrobu už štvrtý rok.

Fakt, že Intel nestíha držať krok s tick-tock cyklom nie je až tak prekvapujúci. Spoločnosť už  pred rokom oznámila, že tento cyklus ruší a pridáva tretiu fázu cyklu, v rámci ktorej optimalizuje architektúru. Čakalo sa, že tento rok výrobca predstaví nové procesory, ktoré sú vyrábané 10nm výrobným procesom.

Intel a jeho plány z roku 2016: Vľavo je dvojfázový tik-tok cyklus, vpravo je trojfázový, pomocou ktorého Intel bude vyrábať minimálne 14nm a 10nm procesory. 14nm procesory však budú aj v roku 2017, štvrtý rok po sebe

Výrobný proces sa však v prípade 8. generácie nezmení. Intel sľubuje lepšiu optimalizáciu a tvrdí, že dosiahol 15% nárast výkonu v porovnaní so 7. generáciou. Taktiež je pravdepodobné, že Intel sa v prípade novej generácie zameria najmä na optimalizáciu procesorov radu U a Y, ktoré sú určené pre ultratenké zariadenia s menšou spotrebou.

Pripomeňme, že Qualcomm tento rok uvedie na trh 10nm mobilné procesory a hoci to Intelu aktuálne nejde podľa plánov, spoločnosť nedávno ohlásila investíciu vo výške 7 miliárd do fabriky, kde by sa mali vyrábať 7nm procesory. Priama konkurencia, spoločnosť AMD, už takisto pracuje na 7nm výrobnom procese.

Zdroj: Engadget

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit