Intel sa zaradí medzi ostatných veľkých hráčov, ktorí vyvíjajú vlastné skladateľné zariadenie.

Spoločnosť síce nie je prvým výrobcom, ktorý sa pohráva s touto myšlienkou, ale jej koncept rozhodne patrí medzi najodvážnejšie. Patent z roku 2017 kompletne popisuje zariadenie, ktoré je podobné telefónu a po roztvorení ponúkne zobrazovaciu plochu o veľkosti tabletu.

Patentový návrh Intelu je natoľko presný, že aj na základe neho, bolo možné vytvoriť 3D návrh, vrátane simulovaného zobrazenia OS. V prípade Intelu je vidieť prvky Windowsu 10. Microsoft pre účely skladateľných zariadení pripravuje nový operačný systém, takže v prípade vyobrazenia OS, ide skôr o ilustračný návrh.

Po konštrukčnej stránke ide o veľmi zaujímavý koncept. Funguje v podstate tak, že zariadenie dokáže využiť každú jednu obrazovku panela, ktoré sa dokážu spojiť do jednej veľkej plochy. Naopak, po úplnom zložení sa zariadenie správa ako inteligentný telefón s veľkou obrazovkou.

Keď sa jeden z panelov zloží a využívajú sa iba dva, zariadenie funguje ako malý prenosný počítač s dotykovou obrazovkou. Nakoniec sa zariadenie po úplnom rozložení, stáva plnohodnotným tabletom. Konštrukcia zariadenia podporuje aj dotykové pero, ktoré sa vkladá do záhybov v konštrukcie a je uchytené pomocou svoriek alebo magnetov.

Tento koncept s viacerými obrazovkami v prípade Intelu nie je prvým. Počas výstavy Computex 2018 v Taipei na Taiwane, spoločnosť Intel predstavila dva prototypy v rámci projektu Tiger Rapids.

Jedným z nich bol skladací smartfón a druhým hybridné prenosné zariadenie, pričom obidva používali dva samostatné displeje. Na základe najnovšieho konceptu vieme, že spoločnosť Intel pracuje nielen na zariadeniach s viacerými displejmi, ale aj na obrazovkách, ktoré sa dajú ohýbať.

Zdroj: LetsGoDigital, TechRadar

Prečítajte si aj:

Xiaomi ukázalo vlastné skladateľné zariadenie. Odvážny koncept s novými možnosťami

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.