Oživia skladateľné zariadenia stagnujúci trh so smartfónmi?

Na túto otázku zatiaľ odpoveď nepoznáme. Jasnejšie v tom budeme mať už po 20. februári, kedy by sa malo po boku modelového radu Galaxy S10, predstaviť prvé skladateľné zariadenie od Samsungu. Keďže ani ostatní svetoví výrobcovia nespia na vavrínoch, aj oni vyvíjajú smartfóny, ktoré môžu dopomôcť nastoliť nový trend.

Pred pár dňami sa na internete objavilo originálne skladateľné zariadenie, ktoré malo podľa dohadov patriť spoločnosti Xiaomi. Najnovšie hands-on video už prezrádza o pôvode smartfónu viac. Dokonca ho prezentuje samotný spoluzakladateľ spoločnosti Xiaomi, Bin Lin.

Tento smartfón je oveľa progresívnejší ako zariadenie, ktoré v novembri predstavila spoločnosť Samsung. Kórejská spoločnosť ešte finálnu podobu smartfónu neprezentovala, takže stále nevieme, aký bude konečný dizajn Galaxy Fold (prípadne F).

Xiaomi má v dizajne smartfónu očividne navrch. Je to prvé skladateľné zariadenie, ktoré sa dá ohýbať na oboch stranách. Podľa videa sa aj zdá, že toto riešenie je praktickejšie z pohľadu prepínania / skladania z režimu tabletu na smartfón a naopak. Celá stredová časť ostáva bez zhybu (môže spôsobovať deformácie) a skladateľné sú iba okraje smartfónu.

Dokonca aj ako koncept, vyzerá toto zariadenie v podaní Xiaomi pomerne odvážne, pričom samotná spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo odstrániť celý rad technických problémov, vrátane technológie flexibilných obrazoviek a šasi, ako aj samotnej nadstavby (MIUI). Napríklad pri predstavení Royole FlexPai, bola práve nadstavba hlavným „kameňom úrazu“.

Aj keď s týmto nádejným skladateľným zariadením narábal vo videu viceprezident Xiaomi, tak stále to nedáva záruku, že by sme sa mali tohto smartfónu dočkať v najbližších týždňoch. Stále sa môže jednať o zariadenie v štádiu vývoja.

Aj keď skladateľný smartfón od Xiaomi ešte nemá pomenovanie, pokojne by sme mohli narábať s pomenovaním Xiaomi Dual Flex, prípadne Mi Mix Flex. Alebo iným?

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Vyskúšali sme prvý skladateľný smartfón, ktorý je už v predaji. Pozrite si video

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.