Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosti Intel, Cisco a Deutsche Telekom oznámili výber dvanástich startupov, ktoré sa zúčastnia ďalšej fázy programu Challenge Up!. Ide o spoločnú iniciatívu zameranú na startupy, ktorú tieto spoločnosti organizujú. Dvanásť tímov sa zúčastní 4-mesačného inkubačného programu navrhnutého pre mladé inovatívne firmy pracujúce na riešeniach pre internet vecí (IoT).

Víťazné tímy boli vybrané po piatich dňoch intenzívnych mentorských sedení, pracovných seminárov a prezentácií počas Challenge Up! Acceleration Week v priestoroch hub:raum v Krakove od 5. do 10. júla. Z viac než 300 uchádzačov bolo prizvaných dvadsať startupov z 13 krajín na stretnutie s medzinárodnými mentormi, expertmi a podnikateľmi. Sedenia boli navrhnuté tak, aby pomohli spoločnostiam v skorom štádiu naškálovať svoje podnikateľské nápady, čím by sa urýchlil ich vstup na trh.

Challenge Up! – Acceleration Week Krakow from Challenge Up! on Vimeo.

Účastníci strávili približne 40 hodín na pracovných seminároch, kde si precvičovali svoje prezentačné schopnosti, vývoj výrobku, obchodné modely, navrhovanie používateľskej skúsenosti (UX) a obchodnú stratégiu. Medzi pozvanými startupmi v inkubačnom programe Challange Up! sú:

– Admetsys (Dánsko) www.admetsys.com Admetsys vyvinul riešenie Smart PancreasTM, ktoré meria a pomáha udržiavať úroveň cukru v krvi u diabetických pacientov. Riešenie Admetsys Smart PancreasTM pripojené k infúzii pacienta automaticky meria koncentráciu glukózy v krvi v reálnom čase bez straty kvapky krvi.

– ComfyLight (Švajčiarsko) www.comfylight.com Ide o inteligentnú LED svetelnú žiarovku, ktorá je vylepšená o pohybový senzor a pripojiteľnosť za účelom ochrany domácností. Zariadenie sa naučí pohybové schémy a zapne a vypne svetlo v prirodzenom rytme.

– Devicehub.net (Rumunsko) www.devicehub.net Devicehub ponúka platformu ako službu (PaaS), cez ktorú môžu používatelia jednoducho a na diaľku ovládať viaceré zariadenia a vytvárať služby. Platforma významne znižuje úsilie a čas, ktoré sú nevyhnutné pre vstup IoT služieb na trh.

– Hi-Park (Izrael) www.hi-park.co Technológia Hi-Park využíva online dáta a obrázky získané od veľkého počtu ľudí a poskytuje informácie o voľných parkovacích miestach. Výsledkom je výrazné skrátenie času stráveného hľadaním miesta na zaparkovanie.

– Ifinity (Poľsko) www.getifinity.com  Ifinity poskytuje na mieru vyvinutú technológiu signálnych zdrojov pre mestá, verejné priestranstvá a komerčných klientov na celom svete. Riešenie umožňuje ľuďom digitálnu interakciu s realitou cez svoje mobily.

– n-Join (Izrael) www.n-join.com  n-Join využíva rýchly pokrok v internete vecí za účelom dosiahnutia väčšej pružnosti výrobných zariadení, čím sa dokáže maximalizovať ich výkon a znížiť dopad na životné prostredie.

– OORT (Poľsko) www.oort.in OORT je unikátna technológia čakajúca na udelenie patentu, ktorá umožnila vybudovať otvorený ekosystém pozostávajúci z inteligentných zariadení, senzorov, mobilného softvéru a cloudovej platformy. Umožňuje prepojiť celý žijúci ekosystém pomocou jedinej aplikácie. Technológia funguje na báze Bluetooth Smart, čo umožňuje ovládanie cez ktorékoľvek zariadenie s prístupom na internet bez ohľadu na výrobcu a operačný systém.

– ProGlove (Nemecko) www.proglove.de ProGlove je inteligentná rukavica, ktorá umožňuje používateľom možnosť skenovať bez použitia rúk a prináša okamžitú spätnú väzbu. Zariadenie umožňuje používateľovi pracovať rýchlejšie a tým efektívnejšie, jeho použitie je jednoduché a otvára novú úroveň informácií a funkcionalitu BI systémov pre riadenie výroby.

– Senic (Nemecko) www.senic.com Univerzálny ovládač pre internet vecí, ktorým možno ovládať inteligentné svietidlá, zámky, termostaty alebo reproduktory pomocou jednoduchých gest namiesto preklikávania sa cez aplikácie na smartfóne.

– SEMSEYE (Litva) www.semseye.com Unikátne riešenie pre monitoring pohybu ľudí. Je postavené na najpokročilejších algoritmoch pre spracovanie inteligentného videa a možno ho použiť medzi iným v maloobchodných priestoroch.

– Taggalo (Taliansko) www.taggalo.co.uk iTunes pre analytiku skutočného sveta. Otvorená platforma integrujúca videoanalytiku, sledovanie wifi a signálneho zdroja pomocou jednoduchého plug&play senzora. Umožňuje zbierať kontextuálne dáta (príklady: návštevnosť, divákov, dobu zotrvania, dĺžku pobytu, frekvenciu návratov, demografiu), ktoré sú prístupné priamo (cez vlastné dashboardy) alebo cez API v reálnom čase.

– Waylay (Belgicko) www.waylay.io Waylay je automatizačná platforma v skutočnom čase, ktorá integruje internet vecí (IoT) s podnikovými IT systémami a online službami.

Inkubačný program sa uskutoční v Krakove, Berlíne a Londýne od júla do novembra 2015. Startupy, ktoré úspešne absolvujú program budú spôsobilé pre potenciálnu spoločnú investíciu zo strany spoločností Intel, Cisco a Deutsche Telekom, ako aj od iných popredných fondov rizikového kapitálu. Viac podrobností bude sprístupnených v decembri počas akcie Challange Up! Summit, ktorá bude súčasťou konferencie technológií unBoundDigital v Londýne medzi 30. novembrom a 1. decembrom 2015.

Cieľom Challenge Up! je pomôcť IoT startupom vstúpiť na trh rýchlejšie pomocou kombinovaného prístupu ku korporátnym zdrojom a spoločným projektom s mentoringom a vysoko-hodnotným networkingom. Program spája zdroje a skúsenosti zo startupových iniciatív jednotlivých spoločností, vrátane korporácií Cisco, Intel Business Challenge Europe a hub:raum od Deutsche Telekom.

„Vysoká kvalita tímov a nápadov startupov na nás urobila veľký dojem a tešíme sa na intenzívnu spoluprácu s nimi, keď ich privítame v septembri na hub:raum v Berlíne, kde sa tímy zídu po druhý raz,” povedal Elias Drakopoulos, senior viceprezident v Deutsche Telekom, oddelenie Europe B2B.

„Tento program je pre Cisco šanca podporiť startupy v skorom štádiu a spolupracovať s energickými podnikateľmi. Tešíme sa, že môžeme byť súčasťou tejto komunity a podporovať podnikateľov v otvorenej inovácii,” dodal Mike Flannagan, viceprezident a generálny riaditeľ pre dáta a analytiku v Cisco.

„Kombinácia poznatkov z priemyslu a sietí Intelu, Cisca a Deutsche Telekomu poskytuje európskym IoT startupom jedinečné príležitosti testovať a overovať svoje nápady. Súťaž Challenge Up! pritiahla veľmi zaujímavé inovácie, reagujúce na skutočné potreby trhu, z ktorých niektoré sa už začínajú uplatňovať. Program dokazuje, že ekosystém európskych startupov je zdrojom priekopníckeho vývoja v segmente IoT,” povedal Marcin Hejka, viceprezident Intelu a riaditeľ Intel Capital EMAR.