Ovládače na sťahovanie k svojim produktom obnovili dve firmy.

Z pohľadu používania ide o dve zásadné – Intel a Microsoft. Tie totiž v súvislosti uvalených sankcií zo strany USA prestali podporovať sťahovanie ovládačov pre procesory, viac-menej skôr grafické ovládače a tiež aktualizácie pre operačné systémy Windows. Správu priniesol web Tom’s Hardware. Situácia sa teraz ale mení a v Rusku a Bielorusku je možné znova aktualizovať produkty týchto firiem.

Podľa vyhlásenia pre uvedený web spoločnosť Intel komentuje situáciu, že v poslednom čase nevykonala žiadne zmeny v ich stanovisku. Avšak po zablokovaní aktualizácií koncom februára 2022 a obchodných činností v apríli 2022 sa už v druhej polovici minulého roka dali sťahovať softvérové aktualizácie. Intel to obhajuje ako „záručné záväzky spoločnosti Intel“.

Podľa ruských médií sa prvotné blokovanie začalo 25. februára 2022 a išlo pravdepodobne o blokovanie na základe polohy. To sa ale dalo obísť cez VPN server v inej krajine alebo cez sieť Tor.

Ruský web CNews ale uvádza, že od 11. januára 2023 funguje sťahovanie aj bez maskovania skutočnej lokality používateľa. Link na stiahnutie ale bolo treba nájsť cez vyhľadávač Yandex alebo Google, priamy prístup na ruskú verziu stránky Intelu stále nefunguje.

Microsoft tiež povolil sťahovanie aktualizácií, spravil to však v tichosti a na otázku Tom’s Hardware odpovedá, že dodržiavajú sankcie zo strany EÚ, Spojeného kráľovstva a USA a zastavili predaj všetkých produktov a služieb. To ale nezodpovedá otázku poskytovania aktualizácií a možno „záručné záväzky“, ktoré spomínal napríklad Intel.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.