Ukázalo sa, že vývojári superbezpečného laptopu Purism mali pravdu a Intel AMT je naozaj bezpečnostnou dierou.

Maxim Maljutin, bezpečnostný výskumník z firmy Embedi, už vo februári odhalil kritickú chybu v technológií Intel AMT. Chyba je teoreticky v každom procesore s Intel AMT vyrobenom za posledných sedem rokov a sofistikovanému útočníkovi umožní dostať sa na diaľku aj do vypnutého počítača.

Maljutin svoj nález nahlásil Intelu a dohodli sa, že ju budú držať v utajení, kým firma nepríde na riešenie. Začiatkom mája Intel zverejnil informácie o chybe a pár dní neskôr aj nástroj pre administrátorov na identifikovanie, či je počítač zraniteľný. Vzhľadom na to, že medzi uniknutím informácií o chybe na verejnosť, a zverejnením nástroja na identifikovanie chyby uplynulo len pár dní, šance pre útočníkov sú relatívne nízke.

Výhodou je aj skutočnosť, že chyba v AMT sa nedotýka bežných používateľov, ale len firemnej klientely. Intel AMT je súčasťou Core i5 a Core i7 čipov s vPro, ktoré sa tradične dodávajú do korporátnej sféry, v bežných počítačoch ich nájdete len sporadicky.

Tak či onak, nakoniec sa ukázalo, že vývojári superbezpečných počítačov typu Purism a ORWL nie sú až tak paranoidní a mali pravdu – Intel AMT je naozaj bezpečnostnou dierou, ako už dlhšie upozorňovali. Intel teraz spolupracuje s výrobcami PC na nových firmvéroch, aby čo najrýchlejšie zaplátali 8 rokov staré diery.

Zdroj: Tom’s Hardware

Purism sa vyhýba technológii Intel AMT