ORWL je crowdfundovaný minipočítač zameraný na absolútnu bezpečnosť v oblasti softvéru aj hardvéru. Po novom ho môžete získať aj so super-bezpečným operačným systémom Qubes OS.

Môžete mať akokoľvek dobre zabezpečenú sieť, dobrý firewall aj antivírus, ale ak sa hacker fyzicky dostane k vášmu zariadeniu, tak ste došli. Jednoducho ho otvorí a môže si s dátami robiť čo chce.

ORWL je vytvorený ako odozva voči takejto hrozbe. Minipočítač bežiaci na Skylake M3 alebo M7 procesore nepotrebuje žiadne chladenie a preto môže byť celý uzatvorený v púzdre s laserom vypálenou aktívnou ochrannou sieťou. Táto sieť je prepojená s mikročipom s vlastnou batériou, ktorý obsahuje kryptografický kľúč na prístup k plne zakódovanému SSD.

Akýkoľvek zásah do púzdra počítača, či už vŕtanie, pílenie alebo rozobratie so skrutkovačom, bude mať za následok okamžité vymazanie kľúča z mikročipu. Dáta na SSD sú tým pádom esenciálne stratené. To platí aj v prípade, keď sa vy, ako právoplatní majitelia zariadenia, chcete pozrieť dovnútra – nech sa páči, ale budete si potom musieť vytvoriť nový kľúč a preinštalovať OS.

Aby systém nebol bezpečný len po hardvérovej, ale aj po softvérovej stránke, vývojári začali spolupracovať s projektom Qubes OS. Ten sme spomínali aj v nedávnom článku o bezpečných notebookoch Purism Librem. ORWL teda tiež ponúka rovnaké možnosti zabezpečenia.

Ak máte záujem o ORWL, prípadne sa len chcete dozvedieť viac o rôznych úrovniach a systémoch zabezpečenia, ktoré ponúka, zavítajte na stránku projektu. Počítač si tam môžete predobjednať a zároveň tak aj podporiť celý projekt, pričom základnú verziu môžete získať za 699 USD + poštovné.

Zdroj: www.crowdsupply.com
Autor: Pavol Ondruška

Značky: