Termín inteligentná domácnosť sa stáva čoraz populárnejší i pre verejnosť. Je to totiž cesta do úžasného nového sveta, kde veci fungujú jednoduchšie, rýchlejšie, ale vo výsledku aj lacnejšie. A to sa počíta.

Ako funguje inteligentná domácnosť?

Inteligentná domácnosť reaguje na možno aj nevyslovené priania majiteľa. Pomocou konkrétnych zariadení napr. môžete meniť farbu svetla vo vašej domácnosti, zapínať ho alebo vypínať, a to aj bez toho, aby ste museli vstať od televízora. Iste tiež poznáte ten pocit, keď odídete z domu a nie ste si istí, či ste niektoré zariadenia vypli – napr. žehličku. V inteligentnej domácnosti sa o tom môžete presvedčiť na diaľku a ak ste ju naozaj zabudli zapnutú, tak ju môžete aj na diaľku vypnúť.

Prípadne chcete mať prehľad o tom, ktorý spotrebič je teda najväčším spotrebiteľom energie. To sa teraz dá zistiť pohodlne a sami sa rozhodnete, či stojí za to jeho ďalšie prevádzkovanie. Môžete tiež zistiť, ako je to s elektrickou spotrebou celej domácnosti a či je faktúra od dodávateľa energie v poriadku.

Existuje mnoho ďalších scenárov, pri ktorých vám inteligentná domácnosť dokáže ušetriť peniaze. Napr. elektrické vykurovanie sa spustí len vtedy, keď je to ekonomicky výhodné. Ak ostanete dlhšie v práci alebo si vyrazíte na výlet, teplota doma môže poklesnúť a zvýši sa až vtedy, keď sa sami rozhodnete prísť domov. Tiež takto môžete spravovať priestory, kam chodíte len občas – napr. chatu.

Integrácia inteligentnej domácnosti do set-top boxu

Antik posúva integráciu inteligentnej domácnosti na vyššiu úroveň. Všetky SmartHome produkty totiž teraz plne integruje do jednotného rozhrania svojho set-top boxu. A to je výhodné. Po spárovaní smarthome zariadenia od Antiku si ho totiž môžete spravovať priamo v grafickom rozhraní set-top boxu z kresla pred televízorom, kde ste asi dosť často. Stačí vám teda len jedno diaľkové ovládanie a všetko ovládate z jedného miesta.

Jednotlivé zariadenia ale môžete ovládať aj na diaľku napr. cez mobilnú aplikáciu Antik SmartHome.

Vlastný vývoj

Vývoj aplikácie a celé softvérové riešenie bolo pre systém SmartHome vytvorené priamo v Antiku. Táto spoločnosť vám teda nepredáva len izolovaný hardvér, ale je to inteligentné zariadenie priamo zasadené do uceleného prostredia. A vývoj sa v Antiku nezastavuje, rozhranie pre ďalšie SmartHome produkty realizuje vývojársky tím kontinuálne, a teda prídu aj ďalšie zaujímavé produkty, o ktorých budeme informovať. Ochutnávku niektorých pripravovaných zariadení nájdete už teraz na stránke www.antik.sk/smart-world.

Výsledkom integrácie smarthome produktov je aj jej zaradenie do centrálneho portálu MojAntik.sk. Tu sa prihlasujete pod menom a heslom a v položke SmartHome potom vidíte vaše zariadenia. Tie sa dajú priamo tu spravovať, resp. vytvárať inteligentnú domácnosť so svojimi miestnosťami a umiestnením zariadení v nich.

Integrácia SmartHome do portálu MojAntik.sk

Integrácia SmartHome do portálu MojAntik.sk, Zdroj: Antik

Konkrétne zariadenia

V tomto vydaní informujeme o štyroch vybraných SmartHome zariadeniach od Antiku – žiarovke, energetickom merači, inteligentnej zásuvke a pohybovom snímači. Tieto získajú súčasní klienti Antiku s 15 % zľavou. Táto výhoda platí pre klientov, ktorí sú tomuto operátorovi verní už najmenej dva roky.

Inteligentná LED žiarovka

Inteligentná LED žiarovka

Inteligentná LED žiarovka, Zdroj: Antik

Žiarovka obsahuje biele a farebné LED a vo vašej domácnosti tak vytvorí príjemné farebné svetlo. Bežnú domácnosť takto zmeníte na pestrý farebný svet a ovládať ju môžete aj na diaľku cez mobilnú aplikáciu Antik SmartHome. Rovnako ju ovládate aj diaľkovým ovládačom od set-top boxu. Výkon tejto LED žiarovky je 9 W, pričom podporuje štandard Antik SmartHome, ale aj Z-wave. Použiť sa dá v interiéri, ale aj v exteriéri.

Cena: 19,89 €, pre zákazníkov Antiku zľava 15 %

Energetický merač

Energetický merač

Energetický merač, Zdroj: Antik

Ten môžete použiť na zistenie celkovej energetickej spotreby domácnosti. Výhodou je, že sa pripája bezkontaktne na prívodný fázový vodič v elektromerovej alebo ističovej skrinke. Nemusíte tak vôbec narušiť elektroinštaláciu. Umiestňuje sa do interiéru a okrem spotreby meria aj teplotu okolia, jeho vlhkosť a úroveň osvetlenia v luxoch. Okrem štandardu Antik SmartHome opäť podporuje aj Z-wave.

Cena: 47,90 €, pre zákazníkov Antiku zľava 15 %

Inteligentná zásuvka

Inteligentná zásuvka

Inteligentná zásuvka, Zdroj: Antik

Má podobu bežnej zásuvky do interiéru a meria spotrebu pripojených spotrebičov v domácnosti. Farebné podsvietenie potom signalizuje, ktoré spotrebiče v domácnosti spotrebujú najviac elektrickej energie. Inteligentná zásuvka umožňuje aj na diaľku zapnúť či vypnúť pripojený spotrebič. Vašu domácnosť si môžete rozdeliť na jednotlivé miestnosti v zákazníckej zóne na Moj.Antik.sk a do miestnosti si takto môžete pridať aj jednotlivé zariadenia.

Využiť sa dá aj inteligentné plánovanie, napr. elektrický ohrievač môžete zapnúť automaticky v čase, kedy obyčajne prichádzate domov. Zásuvka okrem toho dokáže merať teplotu a vlhkosť okolia ako aj zistiť úroveň osvetlenia.

Cena: 35,90 €, pre zákazníkov Antiku zľava 15 %

Pohybový snímač

Pohybový snímač

Pohybový snímač, Zdroj: Antik

Tento snímač zaznamenáva pohyb v domácnosti (PIR senzor). Zároveň informuje aj o zabudnutom otvorenom okne či dverách. Môžete aj využiť priame spojenie tohto pohybového snímača s Antik svetlami. Snímač sa dá aj prepnúť do šetriaceho alebo pohotovostného režimu. Montáž je jednoduchá, snímač sa pripája na stenu. Určený je len na vnútorné použitie.

Cena: 16,89 €, pre zákazníkov Antiku zľava 15 %

V predstavení inteligentných zariadení a celkovo smart domácností pokračujeme aj v budúcom vydaní.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.