Ovládanie domácich spotrebičov, svetiel a kamier, len za pomoci smartfónu znie zaujímavo, že? Ak vás zaujímajú moderné inovácie a prílev internetu vecí, tak aj táto nenáročná súprava môže byť vstupom do sveta inteligentných domácností. Koncom minulého roka sme testovali inteligentné svetlá od českej spoločnosti ElkoEP. V testovaní pokračujeme, výrobcu sme nezmenili. Len zostavu, ktorá je mierne pokročilejšia. Výhodou tejto zostavy je, že netreba veľkú prvotnú investíciu a vy prídete na to, či vám takáto inovácia a ovládanie domácnosti vyhovuje.

Základná súprava „dom pod palcom“ ponúka 4 inteligentné prvky, riadiacu jednotku a Wi-Fi router.

1_nowat

2 × inteligentná RGB žiarovka (RF-RGB-LED-550)

LED žiarovka obsahuje čipy troch farieb (RGB), ktorými sa dá v aplikácii „namiešať“ akákoľvek požadovaná farba v rôznych teplotách. Má vstavaný prijímač/stmievač, čím sa dá v bežnej lampe alebo lustri vymeniť za klasickú žiarovku s veľkou päticou (E27). Funkcie žiarovky sú: farebné scény, nastavenie jasu, prelínanie všetkých farieb (režim cirkus). Udávaná životnosť žiarovky je 30 000 hodín.

1 × diaľkovo ovládaná zásuvka 230V (RFSC-61)

Je rýchlym riešením pre diaľkové ovládanie spotrebičov, zapojených do zásuvky. Robí prostredníka medzi pôvodnou zásuvkou a pripojeným spotrebičom. Zariadenie je väčších rozmerov a treba rátať s dostatočným priestorom na inštaláciu. Dizajn je fádny, ničím výnimočný. Funkciu má len jednu – zapnúť /vypnúť pripojený spotrebič. V prednej časti má jedno tlačidlo na manuálne spustenie s dvomi informačnými LED diódami. Zelená – indikácia napätia, červená – indikácia stavu. Zariadenie je použiteľné len v interiéri, neodporúča sa používať v exteriéri.

1 × kamera iNels Cam (D-link DC-933L)

Farebná interiérová kamera iNels Cam, je od spoločnosti D-link, ktorá dodáva kamery pre ElkoEp. Poskytuje dostatočnú kvalitu obrazu v max. rozlíšení 640 × 480 / 30fps. Má nočné IR prisvetlenie do vzdialenosti 5 m. Pripojenie kamery do siete je kombinované – LAN káblom alebo bezdrôtovo. Výhodou je možnosť duálneho použitia. 1 – Spojiť kameru s riadiacou jednotkou e-Lan a používať v aplikácii od iNels, pričom máte k dispozícii, len obraz, bez zvuku, senzorov a rozšírených nastavení. 2 – Samostatné použitie cez aplikáciu a web MyDlink Cloud. Výhodou druhej možnosti je využitie plného potenciálu kamery a vzdialeného prístupu odkiaľkoľvek. Kamera sa dodáva s kĺbovým stojanom. Má vstavaný mikrofón, senzor pohybu a hluku.

1 × chytrá RF krabička (e-Lan-RF-003)

„Chytrá krabička“ je hlavou celého systému a prostredníkom medzi inteligentnými prvkami a ovládačom (smartfón/tablet/smart TV). K riadiacej jednotke je možné pripojiť až 40 ďalších prvkov. Môžete tak ovládať celú domácnosť z pohodlia domova alebo na diaľku. Dostupné prvky sú rôzne a dá sa s nimi ovládať, takmer každá elektrická súčasť domácnosti. Ak už máte túto súpravu, nepotrebujete ďalšiu riadiacu jednotku, ale len inteligentné prvky z ponuky ElkoEP. Ovládanie celej zostavy je možné aj bez internetu, čo je výhodou. To funguje spojením riadiacej jednotky s pribaleným Wi-Fi routrom, čím sa vytvorí virtuálna sieť len na ovládanie danej zostavy. Na vzdialený prístup, mimo domova je potrebná statická IP adresa.

1 × Wi-Fi router (D-link GO-RT-N150)

Základný Wi-Fi router neponúka špičkové parametre, ale na daný účel je plne postačujúci. Riadiaca jednotka a router sú prednastavené, pripravené na okamžité používanie.

Podrobnú špecifikáciu prvkov a zrozumiteľný návod na inštaláciu, nájdete v pribalenom manuáli a na webe výrobcu.

Samozrejmosťou, všetkých prvkov a zariadení v zostave, sú napájacie adaptéry a potrebné sieťové káble.

20160416_182352

Inštalácia a funkčnosť

Inštaláciu celej zostavy zvládne aj menej technologicky zdatný používateľ. Postup je jednoduchý. Stačí stiahnuť aplikáciu, ktorá je zdarma a dostupná pre OS Android (iHC-MARF)iOS (iHC-MIRF). Následne zapojiť príslušné sieťové káble a napájacie adaptéry k prvkom, ktoré to vyžadujú. Po umiestnení všetkých prvkov a prepojení riadiacej jednotky s Wi-Fi routrom otvoríte aplikáciu, ktorá je jednoduchá, prehľadná a v slovenskom jazyku. V aplikácii je potrebné vyhľadať riadiacu jednotku, ktorú označíte a následne sa stávajú všetky prvky aktívne, pripravené na používanie. S ovládacím zariadením je potrebné pripojenie na totožnú Wi-Fi sieť, ako je pripojená riadiaca jednotka e-Lan.

 

Všetky prvky v balení, okrem kamery, sú prednastavené a priradené k riadiacej jednotke. Netreba ich manuálne pridávať, všetko je hneď po zapojení funkčné. Kamera sa pridáva manuálne, návod a prihlasovacie údaje sú stručne popísané v pribalenom manuáli.

20160416_181052

Nám sa aktivácia na prvý raz nepodarila. Mali sme s ňou menšie problémy, ale to z dôvodu testovacej súpravy, ktorá už prešla niekoľkými redakciami. S predchádzajúcimi zariadeniami nebol žiadny problém. Aj vďaka tejto skúsenosti konštatujeme, že technická podpora zo strany ElkoEP je na vysokej úrovni a problém sme vyriešili veľmi rýchlo. Celý priebeh od rozbalenia po funkčné spustenie, vám nezaberie viac než 30 minút. Pridávanie nových prvkov do aplikácie je úplne jednoduché, zadaním príslušného kódu do sekcie konfigurácií. Kód sa nachádza na každom zariadení. V aplikácii je možnosť vytvárania scén. Podľa vášho nastavenia a jedným kliknutím sa spustí viacero prvkov, ktoré ste si do scény zakomponovali.

Príklad : svetlo v obývačke nastavíte na jas 50 % v detskej izbe všetky žiarovky na jas 100 % a v kuchyni sa zapne zásuvka s kávovarom a začne príprava kávy.

Možností je veľa, záleží len od toho, koľko inteligentných prvkov máte k dispozícii. Stabilita systému, aplikácie a prvkov je v celku dobrá. Ojedinele sa stáva, že aplikáciu treba reštartovať, aby načítala všetky prvky.

Na vzdialené ovládanie celej zostavy, mimo domácej siete je potrebná statická IP adresa.

Poznatky z testu

Celá zostava „dom pod palcom“ je vhodná na použitie v ktorejkoľvek domácnosti. Nie je potrebná zložitá inštalácia, všetky prvky plnia svoj účel veľmi dobre a bez komplikácií. Kamera ponúka dostatok nastavení, detekciu pohybu a hluku. Sklamaním však bolo, že pri použití kamery v spojení so súpravou, sú všetky nastavenia a senzory nedostupné. Dá sa sledovať len obraz, bez zvuku. To nás celkom prekvapilo. Diaľkovo ovládaná zásuvka si plní úlohu ako má a okrem dizajnu k nej nemáme výhrady. LED žiarovky sú výborné, svietivosť je dostatočná, porovnateľná s klasickou 50 W žiarovkou. Akurát by sme spomenuli, že RGB LED žiarovka, vytvára inú bielu na akú sme zvyknutí z klasických LED žiaroviek. Je poznať jemnú zmenu tónu farieb v miestnosti. Napokon, kto nie je zvyknutý na takýto druh svetla, nejaký čas potrvá, kým sa plne adaptuje. Ak ste zástancom nových technológií, určite sa vám takáto zostava inteligentnej domácnosti zapáči a nezostanete len pri základných prvkoch. Je to vysoko návykové a pohodlné.

efekt

Hodnotenie

+ jednoduchosť, ľahká inštalácia, dostupnosť viacerých prvkov, technická podpora, stabilita systému, cena

– v predurčenej aplikácii nevyužitý potenciál kamery, dizajn

Cena zostavy : 301 eur

Zapožičal: ElkoEP

Verdikt TOUCHIT

Inovácie tohto druhu, budú postupom času preferované v mnohých domácnostiach. To zapríčiní aj prílev nových spotrebičov a zariadení, ktoré bude možné a potrebné pripojiť na internet. A tak, prečo si nevyskúšať inovácie v predstihu aj s takouto zostavou, ktorá vás oboznámi s výhodami používania inteligentnej domácnosti. Ak sa vám zapáči, môžete si dokúpiť ďalšie rôzne prvky a rozširovať možnosti ovládania. Nezabúdame ani na bezpečnosť a šetrenie energií, ktoré je možné dosiahnuť rôznymi doplnkovým prvkami. Mať svoj domov pod dohľadom aj na diaľku je v dnešnej dobe, celkom užitočná vec. Zostava sa nám páčila, je použiteľná, akurát dizajn a veľkosti niektorých prvkov nie sú celkom ideálne.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE