Kancelárske priestory, do ktorých sa budeme vracať po odznení koronakrízy budú musieť vyzerať inak. Mali by zabezpečovať to, aby sme sa cítili bezpečne aj pri takých udalostiach ako je vírusová nákaza. A je to otázka, ktorá sa týka celého sveta.

My sme sa o tejto budove rozprávali s Milošom Halečkom, ktorý pracuje ako Innovations Director vo firme MidllecaCap.

Londýnsky debut investičnej skupiny MiddleCap má na konte najvyššie hodnotenie prestížneho certifikátu pre inteligentné budovy. Táto skutočnosť je o to hodnotnejšia, že v Spojenom Kráľovstve ide o prvenstvo keďže týmto certifikátom nebola doteraz ohodnotená žiadna iná budova.

Holandský Smart Building Certification je prvý program, ktorý  sa primárne venuje hodnoteniu toho, ako veľmi a či vôbec sú administratívne budovy „smart“, teda inteligentné a do akej miery reagujú na komfort a bezpečnosť používateľa, životné prostredie, ekonomickú efektívnosť budovy a prispôsobenie sa situáciám, kedy je dôležité udržať prostredie zdravé a bezpečné. Certifikát má slúžiť na posúvanie kvality projektov v oblastiach  udržateľnosti, inovácií, tzv. wellbeingu, zdravia a bezpečnosti používateľov budovy ako aj samotné fungovanie/výkon budovy.

Počas rozhovoru o inteligentných budovách

Počas rozhovoru o inteligentných budovách

V prípade kancelárskej budovy Southworks na londýnskej Rushworth Street s viac ako 6500 metrami štvorcovými prenajímateľnej plochy sú hodnotiace parametre sú rozdelené do šiestich oblastí:

  • používanie budovy
  • správanie používateľa a vzájomná previazanosť a interakcia s budovou
  • ekonomické ukazovatele budovy
  • vnútorné prostredie
  • dizajn a konektivita
  • zdravie a bezpečnosť

Medzi ukazovatele, ktoré mali zásadný vplyv na úspešnú certifikáciu až na najvyššiu úroveň PLATINUM, patrí integrácia systému inteligentného riadenia budovy bGrid, ktorý tvorí sieť IoT senzorov rozmiestnených v rámci celej budovy, ktoré sú integrované s riadiacim systémom, systémami chladenia, vykurovania a osvetlenia. bGrid zároveň analyzuje parametre ako obsadenosť miestností, koncentráciu ľudí, či hladiny hluku a svetla v miestnostiach.

Aplikácia OfficeApp pre smartfóny umožní okrem iného prispôsobiť si teplotu podľa svojich preferencií, či zarezervovať si zasadaciu miestnosť. Implementácia technológií, ktoré sú súčasťou Southworks  zabezpečia zdravé prostredie v budove, dodržiavanie bezpečných odstupov, monitorovanie počtu ľudí na poschodiach a v budove a možnosť prostredníctvom aplikácie skontrolovať kvalitu ovzdušia v interiéri a exteriéri.

Platinum Smart Building Certification získala aj budova Edge Olympic v Amsterdame, ktorá je v odborných kruhoch považovaná za lídra na trhu inovácií a udržateľnosti.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.