Interaktívna tabuľa je veľká dotyková obrazovka, ktorá umožňuje interakciu s používateľom. Na trhu je viacero zariadení tohto segmentu, my sme otestovali riešenia značky Ricoh, ktoré sú zamerané na spoluprácu na diaľku. Vďaka tomu sú vhodné do podnikov, ale využitie nájdu aj v školstve.

Ricoh ponúka niekoľko modelov svojej interaktívnej tabule. Odlišujú sa veľkosťou uhlopriečky dotykovej obrazovky – k dispozícii sú veľkosti 22 (D2200), 55 (D5520), 65 (D6510), 75 (D7500) a 84 (D8400) palcov. Každá veľkosť je určená na iné potreby a zatiaľ čo 22-palcovú interaktívnu tabulu môžete so sebou nosiť aj na cesty, vyššie uhlopriečky sú určené na využívanie primárne priamo vo firme v konferenčnej miestnosti.

Interaktívna tabuľa je v jadre plnohodnotný počítač. Ricoh ponúka riešenie, ktoré je založené na operačnom systéme Windows 10 – priamo do interaktívnej tabule pripojíte rozmerovo malý modul s počítačom s vysokým výkonom. Základom je konfigurácia s procesorom Intel Core i5, 8 GB RAM a 128 GB SSD úložiskom. V ponuke je aj výkonnejšie riešenie s procesorom Intel Core i7 a až 512 GB úložiskom.

Myšlienka interaktívnej tabule, ako si jej využitie predstavuje Ricoh, spočíva vo využití veľkej plochy, ktorú je možné prepojiť s iným alebo podobným zariadením. A to aj na diaľku. V praxi to znamená, že si na tabuli môžete zobrazovať prezentácie alebo niečo kresliť a vaše akcie sa budú v reálnom čase zobrazovať ostatným členom virtuálneho mítingu. Tí môžu takisto kresliť alebo pridávať anotácie. Takýmto spôsobom môže zasahovať do konferencie až 20 tabúľ.

Interaktívna tabuľa je v jadre plnohodnotný počítač

Zvládne aj videokonferencie

Tento koncept však začal Ricoh postupne nabaľovať o ďalšie funkcie a služby, a tak dnes jeho interaktívne tabule obsahujú aj zabudovanú videokonferenciu. Tá umožňuje rozšíriť spoluprácu na ďalšiu úroveň. Potrebné vybavenie je integrované priamo v tabuli a jednej videokonferencie sa môže zúčastniť až 50 rôznych zariadení. Nakoľko Ricoh využíva cloudové riešenie pre videokonferenciu, prihlásiť sa do nej môžete aj z mobilných zariadení alebo počítačov. A práve v tomto dôraze na prepojenie s inými zariadeniami spočíva rozdiel interaktívnych tabúľ Ricoh v porovnaní s mnohými konkurenčnými riešeniami. Mnohé tabule sú totiž určené iba na samostatné používanie a interaktívne prezentovanie informácií. Ricoh však obohatil tento základ aj o prepojenie s inými zariadeniami, a to rozličnými spôsobmi.

Interaktívne tabule Ricoh sa predávajú za cenu od 2 500 eur v závislosti od veľkosti obrazovky a od návrhu celkového riešenia. V prípade najväčších uhlopriečok presahuje cena 10-tisíc eur, avšak jednotlivé parametre sa dajú prispôsobiť podľa potreby používateľa. Do úvahy treba brať aj licenciu na miestnosť v rámci videokonferencie a konfiguráciu počítača, resp. jeho prispôsobenie. Ricoh v tomto smere ponúka dve softvérové riešenia – čistý Windows 10, ktorý si prispôsobí samotný používateľ, resp. podnik alebo špeciálne prispôsobený operačný systém, ktorý je vopred nastavený na čo najjednoduchšie používanie a obsahuje potrebné aplikácie. Mimochodom, interaktívnu tabuľu využíva aj hokejový Slovan Bratislava, a to na účely hokejovej analýzy.

Bez ohľadu na cenu celkového riešenia, návratnosť investície je obvykle v priebehu niekoľko mesiacov. Samozrejme, záleží na konkrétnych potrebách firmy, avšak hlavný prínos interaktívnej tabule Ricoh spočíva v znižovaní nákladov na cestovnom. A koncept vyučovania na diaľku sa vďaka takýmto technológiám začína čoraz častejšie aplikovať aj vo svete – u nás si však ešte musíme počkať. A počkáme si aj na budúcnosť interaktívnych tabúľ. Využitie hlasového ovládania a umelá inteligencia môžu výrazne zmeniť spôsob ako s týmito zariadeniami budeme pracovať.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit