Trestné oznámenia na osoby známe zo sociálnych sietí chceli v pondelok podať poslanci OĽANO Kristián Čekovský a Andrej Stančík.

V hre je aj vlastizrada

Prišli však na podateľňu na Generálnej prokuratúre SR neskoro (kvôli Covidu má skrátené otváracie hodiny) a podanie nakoniec podajú až 8. marca hneď ráno. Ide o trestné oznámenia na osoby vystupujúce na profiloch s menami Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec. Ide o profily na sociálnej sieti Facebook a tiež na YouTube. Podľa menovaných poslancov ich vyjadrenia k vojne na Ukrajine sa prieči slovenským zákonom.

Ako sa vyjadril pre redakciu TOUCHT.sk Kristián Čekovský, „jednotlivé výroky týchto osôb boli už prisilné a môžu napĺňať viacero trestných činov. Je to podanie vo vzťahu k vlastizrade, sabotáže, ohrozenia mieru, ohováranie atď. Je tam toho viac„. Trestné oznámenie sa má týkať príspevkov, v ktorých autori na profiloch s uvedenými menami vo všeobecnosti obhajujú a schvaľujú ruskú agresiu na Ukrajine. Čo sa s týmto trestným oznámením stane budeme pozorne sledovať

Ako nám povedal poslanec Čekovský, v hre je trestní oznámenie na ďalšie 3 až 4 profily, ktorých autori sú podľa neho podozrivý zo sírenia poplašnej správy, vlastizrady a ďalších činov. „Naozaj dobre mapovať, zadefinovať a správne naformulovať trestné oznámenie nie je vôbec jednoduché“ – uviedol pre TOUCHIT.sk poslane Čekovský.

Zablokovanie webu

Možno ste si tiež všimli, že web portálu Hlavné správy je už pár dní zablokovaný. Stalo sa tak na základe zásahu Národnej bezpečnostnej služby v centrálnom peeringovom stredisku a to na základe nedávno prijatého zákona, ktorý má zamedziť šíreniu dezinformácií a škodlivého obsahu na internete. Na sociálnej sieti sú však autori z tohto portálu naďalej činní. Zablokovať totiž daný profil technicky môže len prevádzkovateľ príslušnej siete. Pritom neexistuje žiadne zastúpenie napr. Facebooku alebo Instagramu na Slovensku alebo v Čechách, ktoré by mohol NBU o niečo také požiadať. Mimochodom,

NBU zatiaľ nevysvetlil, prečo zablokoval práve spomínaný web a niektoré iné ponechal ďalej v prevádzke. Údajne ide o štátnej tajomstvo. Podľa hovorcu NBÚ úrad takto rozhodol „v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu“. NBÚ môže vyššie spomenutú kompetenciu využívať do konca júna 2022.

Pripomeňme, že Michal Trnka zverejnil zoznam údajných ruských trollov (gerulata), pričom na prvom mieste je práve facebookový profil pod menom Ľuboš Blaha. Na druhom je facebookový profil pod menom Slobodný vysielať a na treťom facebookový profil pod menom Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku. Až štvrté miesto patrí webovej stránke, konkrétne je to web www.extraplus.sk.

Zoznam gerulata podľa Michala Trnku
Zoznam gerulata podľa Michala Trnku

Ako to bude pokračovať? Náš odhad je, že situácia na internete sa bude ďalej vyostrovať a to minimálne pokiaľ bude trvať vojnový konflikt v Európe. Žiaľ, Ukrajina je takto po očkovaní ďalší spôsob, ako sa ľudia na Slovensku opäť budú rozdeľovať.

Zdroje: vlastné, Kristián Čekovský, NBÚ

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.