Niežeby doteraz neexistovalo pripojenie do internetu v lietadlách v rámci Európy, teraz by však malo byť kvalitnejšie a dostupnejšie.

European Aviation Network (EAN) je prvá integrovaná sieť pre Európu, ktorá kombinuje pozemné LTE a satelitné pripojenie v pásme S. Sieť je po testovaní pripravená na štart komerčnej prevádzky a medzi prvých zákazníkov novej služby bude patriť letecká spoločnosť British Airways. Služba by mala byť dostupná pre cestujúcich od prvej polovice tohto roka. Je pravdepodobné, že ju medzi prvými budú ponúkať aj aerolinky Iberia, Aer Lingus a Vueling.

Pozemnú sieť EAN tvorí zhruba 300 vysielačov inštalovaných v 28 členských štátoch Európskej únie, vo Švajčiarsku a Nórsku. Na Slovensku sa nachádzajú tri vysielače, ktoré pokrývajú celé územie nášho štátu. Sprevádzkoval ich Slovak Telekom, jeho matka Deutsche Telekom (DT) je spoločne s firmou Inmarsat a Nokiou technologickým partnerom celého projektu.

Nová sieť by mala poskytnúť bezproblémové pripojenie nad zemou aj vodou a vysoké prenosové rýchlosti, viac ako 75 Mbps. Skúšobné lety potvrdili, že sieť v praxi poskytuje veľmi nízku latenciu, menej ako 100 ms. Za zmienku stojí, že nová sieť musí spĺňať technické predpoklady, ktoré sú úplne odlišné od štandardných LTE sietí – musí pracovať aj pri rýchlostiach až 1200 km/h a vo výškach 10 kilometrov nad zemou. Výhodou je, že pozemnú LTE sieť, ktorá je súčasťou EAN siete, je možné do budúcnosti škálovať a prispôsobiť ju požiadavkám cestujúcich v lietadle.

Zdroj: Telekom, EAN

Prečítajte si aj:

Tisícky lietadiel budú mať do roku 2022 Wi-Fi

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit